GERİ

2024 Yılında Memur Alımı Yapılacak Mı?


Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla düzenlenen "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi”nin kamuoyuna duyurulması, kamu yönetiminin önemli bir dönüşümünü simgeliyor.

Tasarruf alanında 8 öncelikli alana odaklanıldı. Bunlar arasında, taşıt filosunun optimize edilmesi, enerji verimliliğinin artırılması, kamu binalarının bakımı ve yönetimi, kamu istihdamı gibi stratejik adımlar yer alıyor. Ayrıca, idari yapılanmanın daha etkin hale getirilmesi ve yurt dışı görevlendirmelerin maliyetlerinin düşürülmesi gibi önlemler de bu tasarruf planının kapsamında.

Bununla birlikte, paket sadece tasarruf değil, aynı zamanda kamu harcamalarının disiplin altına alınması ve verimliliğin artırılması üzerine de odaklanıyor. Kamu yatırımlarının değerlendirilmesi ve kaynakların uygun şekilde kullanılması için çeşitli politika ve uygulamaların hayata geçirilmesi planlıyor.

Memur Alımı Durdu mu?

Açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, memur alımı konusu üzerinde özellikle durdu. Bakan Şimşek, 2024 memur alımı için, "3 yıl boyunca emekli olan kadar yeni personel istihdam edeceğiz. Açıktan atama izinleri Bütçe Kanunu'nda net olarak belirlenecek. Destek personeli sayısını, zaman içinde belirli bir program dâhilinde azaltmayı hedefliyoruz." şeklinde bir açıklama yaptı.

Bu da ilginizi çekebilir: Devlet Memurları Ek İş Yapabilir mi? Hangi Ek İşler Yapılabilir?

Bakan Şimşek'in açıklamasının ardından Resmi Gazete'de yayımlanan 2024/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlamak, bürokratik işlemleri azaltmak ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımını sağlamak için alınacak tedbirleri belirlemektedir. Tasarruf Genelgesi'nin "Personel Giderleri" başlıklı bölümünün ilk paragrafında, "Mevcut personelin etkin ve verimli çalışmasını sağlamak üzere gerekli tedbirler alınacak, bu personel hizmet standartlarına uygun ve dengeli bir şekilde görevlendirilecek ve atıl personel oluşmasına izin verilmeyecektir. Kanundan doğan mecburi yükümlülüklerin yerine getirilmesi hariç olmak üzere bir önceki mali yılda kadro ve pozisyon sayılarında emeklilik, istifa ve ölüm gibi nedenlerle meydana gelen azalma kadar yeni kadro ve pozisyon ihdas ya da kullanım talebinde bulunulabilecektir. Mahalli idareler bakımından bu kapsamdaki uygulamalarda, ilgili mevzuatta yer alan norm kadro ilke ve standartları ile yıllık toplam personel giderleri hakkındaki oranlar esas alınacaktır." denilmektedir.

Yapılan açıklama ve genelgeye göre, emeklilik, istifa ve ölüm gibi nedenlerle yeni alınacak personel sayısında eksilme yaşanması bekleniyor.

Memur Alımı Olmayacak mı?

  • Kamu personeli alımına dair Kamuda Tasarruf Paketi'nde öne çıkan başlıklar ise şöyle;
  • Kamuda yeni personel istihdamının 3 yıl boyunca emekli olanlarla sınırlandırılması,
  • Açıktan atama izin sayılarının Bütçe Kanunu'nda belirlenmesi,
  • Kamu personeli sayısının zaman içinde azaltılması,
  • Kamuda esnek ve uzaktan çalışma modellerinin geliştirilmesi,
  • Kamuda çalışanlar için yönetim kurulu ücretlerine tavan sınır getirilmesi,
  • İdari genişlemenin sınırlandırılması,
  • Kamu idarelerinde mükerrer yapılanmaların önüne geçilmesi,
  • Yurt dışı bakanlık teşkilatlarının ihtiyaçlar çerçevesinde elden geçirilmesi,
  • Taşra teşkilatlarının etkinlik esasıyla elden geçirilmesi,

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketine Dair Açıklaması

Geçtiğimiz günlerde TOBB Genel Kurulu’nda açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ne değindi. Özel sektörün eleman eksikliğinden dolayı işlerini büyütemediğini vurgulayarak “Özel sektör daralmaya giderken istihdam kapısı olarak devlete yüklenilmesi vahim bir hatadır. Sosyolojik kökleri de olan bu yanlıştan ülkemizi kurtarmamız gerekir” dedi.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.