Yeni Airbnb yasası, 2024 yılı itibariyle, kısa süreli ev kiralamalarını düzenleyen bir yasadır. Kanuna göre, evlerini veya odalarını kısa süreli kiraya vermek isteyen ev sahiplerinin yerine getirmek zorunda olduğu şartlar ve alması gereken izin belgeleri vardır. Yeni düzenleme, turizm sektörünü düzenlemeyi ve kayıt dışı ekonomiye karşı önlem almayı amaçlamaktadır.
Airbnb Yasası Nedir?
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kısa dönem kiralık evlerin statüsüne yönelik TBMM’ye sunduğu yasa tasarısına göre, ev sahiplerinin evlerini Airbnb Türkiye platformundan kiralamak için Turizm Bakanlığı’ndan onaylı turizm konutu belgesi alması gerekecek. Yasada belirtilen kısa süreli ev kiralaması ifadesi 100 veya daha az günlük bir süreyi kapsamaktadır. Kanun kapsamında 100 gün ve kısa sürede kiralanan konutlar “turizm konutu” statüsüne girer ve ev sahibinin turizm amaçlı kiralama izin belgesi alması gerekir.
Evini turizm amaçlı kiralamak isteyen ev sahipleri, yasa gereği yalnızca Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alabilirler. Başvuru ise sadece e-Devlet üzerinden yapılabilir, fiziksel başvuru geçerli sayılmaz.
Başvuruda bulunacak ev sahiplerinin yerine getirmesi gereken bazı gereklilikler;
Kiralanacak olan daire veya odanın içerisinde bulunduğu apartmandaki tapu sahiplerinin onayının alınması,
Eğer kiralanacak konut site içerisinde ise kiralanacak dairenin bulunduğu binadaki maliklerin onayının alınması,
Kiraya veren adına kayıtlı bağımsız bölümlerin binadaki toplam bağımsız bölümlerin %25’inden fazla olmaması,
5’den fazla daire olması durumunda İşyeri açma ve çalışma ruhsatının alınması,
Bakanlıkça belirlenen İzin belgesi ve plaket ücretleri ödenmesi,
Ev sahiplerinin vergi mükellefi olması ve vergi ödemelerini düzenli bir şekilde yapması gerekmektedir.
Eğer kiralanacak konut müstakil ise komşu evlerin onayı aranmaz.
Turizm Konutu Belgesine Sahip Olmamanın Cezası Nedir?
Yeni Airbnb yasası gereğince 2 yılda bir denetlenecek olan konutlar, turizm konutu belgesine sahip değilse kısa dönem kiralama yapanları ilk seferde 100.000 TL, tekrarlanması durumunda 1.000.000 TL’ye varan cezalar uygulanabilir.
Turizm konut belgesine sahip dairelerin girişine plaket asılmaması durumunda ise ev sahiplerini yine ilk seferde 100.000 TL’den başlayan ve ihlalin devamında 500.000 TL’ye varan cezalar bekliyor.
Cezai işlem şartlarının diğer detayları;
Bakanlıkça istenilen bilgi ve belgelerin otuz gün içerisinde gönderilmemesi, eksik gönderilmesi, yanıltıcı bilgi veya belge verilmesi durumunda elli bin Türk lirası idari para cezası uygulanır
Kiraya verenin miras dışında bir hukuki işlemle değişmesi ve bu değişikliğin tapu siciline tescil tarihinden itibaren otuz gün içerisinde bildirilmemesi durumunda elli bin Türk lirası idari para cezası uygulanır.
Turizm amaçlı kiralama yapılan konutun konum, nitelik ve fiziksel özelliklerine ilişkin yazı, reklam, afiş, broşür, sosyal medya, web sayfası ve benzeri araçlarla kullanıcıya yanıltıcı şekilde tanıtılması veya taahhüt edilen koşulların sağlanmaması veya turizm amaçlı kiralama yapılan konutun sözleşmede belirtilen süreden daha kısa süreyle kullanıcıya tahsis edilmesi hallerinde yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır.
Turizm amaçlı kiralama yapılan konutun, sözleşmeye uygun olarak kullanıcıya teslim edilmemesi halinde yüz bin Türk lirası idari para cezası ve on beş günlük süre içinde alınan ödemenin iadesinin yapılmaması durumunda iki yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır.
Bakanlıkça düzenlenen plaketin turizm amaçlı kiralama yapılan konutların girişine asılmaması halinde yüz bin Türk lirası idari para cezası ve on beş gün içerisinde eksikliğin giderilmemesi durumunda beş yüz bin Türk lirası idari para cezası,
Yapılan denetimde, konutun izin belgesi verilmesine esas nitelikleri taşımadığının tespit edilmesi durumunda yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır ve aykırılıkların giderilmesi için on beş gün süre verilir.