GERİ

Üniversite Tercihi Nasıl Yapılmalı?


Hayattaki en büyük heyecanlardan biri üniversite tercihidir. Öğrencilerin hayatını şekillendiren bu önemli adım, ilerleyen yıllarda onların kariyerinin ne yönde ilerleyeceğini de gösterir. Bu nedenle tercih yaparken dikkatli ve bilinçli hareket ederek gelecek yaşamınızı doğrudan şekillendirebilirsiniz. Tercih sürecinde hem akademik başarınızı hem yeteneklerinizi dikkate alarak bölüm seçimi yapabilirsiniz. Peki, üniversite tercihi nasıl yapılır? Üniversite tercihinde neye göre sıralama yapılmalı? Hayatınızın en özel anlarından biri olan üniversite tercihi hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler için içeriğin devamına göz atabilirsiniz.

Üniversite Tercihleri Ne Zaman Başlıyor?

Üniversite tercihleri her yıl YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) sonuçlarının açıklanmasının ardından başlar. Süreç, genellikle temmuz ve ağustos aylarında tamamlanır. Tercihler tamamlandıktan sonra net bir açıklama tarihi verilmese de genellikle 2-3 hafta içerisinde sonuçlar belli olur. bu sene YKS Tercih süresi geçen yıl olduğu gibi bu yılda 9 gün sürecek. Tercih günleri bugün itibariyle başladı. Tercih zamanı 2 ağustos 2024 tarihinde sona erecek.

Tercih Dönemi Kaç Gün Sürüyor?

YKS Tercih süresi geçen yıl olduğu gibi bu yılda 9 gün sürecek. Öğrencilerin tercihlerini yaparken çok daha dikkatli ve planlı şekilde hareket etmeleri son derece önemlidir. Bu dönemde tercih edeceğiniz üniversiteler ve bölümler hakkında detaylı araştırmalar yaparak yol haritanızı çizebilirsiniz. Üniversite bazında açılan kontenjanları, puan türlerini ve önceki yılların yerleşme bilgilerini inceleyerek süreci daha verimli hâle getirebilirsiniz.

Üniversite Tercihi Hangi Puana Göre Yapılır?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı, 3 ayrı aşamadan oluşur. Öğrenciler öncelikle Temel Yeterlilik Testi olan TYT’ye girer. Daha sonra ise Alan Yeterlilik Testi ile sınav devam eder. Öğrenciler AYT’de kendi alanları ile ilgili soruları çözer. Yabancı Dil bölümleri okuyan öğrenciler ise Yabancı Dil Testi olan YDT’ye girer. Bu 3 oturumun ardından sınav sonuçları farklı puan türlerine göre açıklanır.

Yalnızca TYT puan türü ile tercih yapacak öğrencilerin sınav sonuçlarında ilgili bölüme bakması gerekir. “Y-TYT” ifadesi, yerleştirme puanını temsil eder ve öğrenciler hem TYT hem de AYT olmak üzere tüm puan türlerinde yerleştirme puanını esas alarak üniversiteye yerleşir. Puan türleri sayısal bölümler için Y-SAY, sözel bölümler için Y-SÖZ ve eşit ağırlık bölümleri için Y-EA şeklindedir. Yabancı dil bölümlerini tercih edecek öğrenciler ise Y-DİL puanlarına bakabilir.

Üniversite Tercihi Nasıl Yapılmalı?

Tercih yapmaya başlamadan önce öğrencilerin bu sürece ilişkin bazı temel bilgileri öğrenmesi gerekir. Üniversite tercihlerinde en önemli bilgilerden biri kaç tercih yapılacağı konusudur. Tercih listenize 24 bölümü ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda puana göre değil, aday sıralamasına göre tercih yaparak daha nokta atışı seçimler gerçekleştirebilirsiniz.

Üniversite tercihlerini ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Açılan sayfadan tercihlerin alındığı işlemi seçip bilgilerinizi onayladıktan sonra sırasıyla tercihlerinizi kaydedebilirsiniz. Üniversite ve program arama ekranında daha hızlı hareket etmek için ise programın kodunu yazmayı deneyebilirsiniz.

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hayatınızın bir sonraki kısmını şekillendirecek adım olan üniversite tercihini yaparken dikkate almanız gereken birçok unsur var. Bunlardan ilki ise ilgilendiğiniz programların size uygun olup olmadığıdır. Herkes her mesleği yapacak yeteneğe sahip değildir. Bazı insanlar yeni bir şeyler üretmeyi severken bazıları ise bildiklerini başka insanlara aktarmaktan keyif alır. Her meslek, kendi içerisinde farklı farklı gereksinimler barındırır. Bu nedenle üniversite tercihi yaparken veya diğer bir ifadeyle meslek seçiminiz için adım atarken kendinize şu soruları sorarak işleri kolaylaştırabilirsiniz:

  • Bu bölüm benim gelecekteki hayallerimi gerçekleştirmemi sağlayacak mı?
  • Ben neleri yapmaktan hoşlanıyorum?
  • Seçtiğim bölüm ihtiyaçlarımı karşılıyor mu?

Tercih yaparken dikkat etmeniz gerekenlerden biri de ilgilendiğiniz üniversitelerin olanaklarıdır. Lokasyonun neresi olduğu, dikkat etmeniz gereken ilk unsurlar arasında yer alır. Aynı zamanda kampüs içerisinde hangi imkânların bulunduğunu da göz önünde bulundurmanız gerekir. Üniversite ve şehirdeki sosyal yaşam olanakları sayesinde üniversite hayatınızı daha verimli hâle getirebilirsiniz.

Taban Puanları

Üniversite tercihi yaparken dikkat etmeniz gereken diğer detaylar ise şu şekilde:

  • Tercih listenizi mutlaka önce başarı sıralamanızı daha sonra puanınızı dikkate alarak yapın.
  • İlk tercihlerinize puan ve sıralamanızın daha üstünde yerleri yazın. Bu sayede daha çok istediğiniz yerleri önde tutabilir; puanların düşmesi durumunda istediğiniz yere yerleşebilirsiniz.
  • Tüm tercih haklarınızı doldurmak gibi bir zorunluluğunuz yok. Eğer istediğiniz yerleri yazdıktan sonra boş tercihleriniz kaldıysa bırakın. Böylece istemediğiniz bir bölümde okuma zorunluluğundan kurtulabilirsiniz.
  • Hatalı bir yerleşme durumunda gelecek yıl sınava girdiğinizde OBP puanınızın kesileceğini göz önünde bulundurun.
  • Tercih yaparken Eleman.net’in Üniversite Taban Puanları platformunu kullanarak ilgilendiğiniz bölümlerin geçmiş yıllardaki bilgilerini kapsamlı şekilde öğrenebilirsiniz.
  • Okumayı düşündüğünüz bölümlerin müfredatına göz atarak sizi nelerin beklediğini öğrenmeyi unutmayın.
  • İlgilendiğiniz üniversite bölümleri uzmanlarından dinleyerek kariyerinizi şekillendirebilirsiniz.

Tercih sürecinde dikkat edeceğin ipuçları sayesinde dikkatli bir tercih listesi hazırlayabilir, bu aşamada geleceğinizi daha iyi şekillendirebilirsiniz.

Üniversite Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

ÖSYM'nin 2024 sınav sonuç takvimine göre, YKS sınav sonuçları için belirlenen tarih açıklandı. Buna göre, YKS sınav sonuçları 17 Temmuz 2024 Çarşamba günü açıklanacak. 

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.