Ünversite için tercih listesi hazırlarken karşınıza en sık çıkan kavramlardan biri taban puanlardır. Bu kavram, tercih sürecinizi doğrudan etkiler. Bunun nedeni ise tercih listesi hazırlarken taban puanı esas almanız gerektiğidir. Kontenjan, ilgili bölüme başvuran aday sayısı, başarı sıralaması gibi etkenler taban puanların her yıl değişmesine sebep olur. Taban puan belirlenirken de tüm bu etkenler dikkate alınır. Özellikle YKS tercih dönemlerinde büyük önem kazanan taban puanlar, adayların geleceğini şekillendiren unsurlar arasında yer alır. Peki, üniversite taban puanları 2024 yılında nasıl olacak? Taban puanları nasıl hesaplanıyor? Siz de üniversite eğitiminizi şekillendirecek olan üniversite taban puanları ve netleri hakkındaki bilgileri merak ediyorsanız içeriği okumaya devam edin!
Üniversite taban puanları, bir üniversitenin herhangi bir bölümüne önceki yıl en son yerleşen adayın puanını temsil eder. Örneğin; 120 kişi kontenjanı olan bölüme yerleşen 120. kişinin puanı 380 ise o bölümün taban puanı 380’dir. Üniversite yerleştirmelerinde tavan puandan çok taban puan önemlidir. Puanınız, ilgilendiğiniz üniversite ve bölümün tavan puanından yüksek olduğunda da o bölüme girebilirsiniz. Ancak puanınızın taban puanın altında kalması durumunda yerleşme ihtimaliniz düşer. Bu nedenle üniversite için tercih yaparken mutlaka ÖSYM’nin ve diğer kaynakların hazırladığı tercih kılavuzlarını incelemeniz gerekir. Tercih kılavuzlarında taban puan ve tavan puan bilgileriyle birlikte ilk yerleşen ve son yerleşenlerin sıralamaları da yer alır. Böylece hem sıralama hem de puan bakımından kıyaslama yapmanız mümkün hale gelir.
Bu da ilginizi çekebilir: Üniversite Tercihi Nasıl Yapılmalı?
Üniversite taban puanlarına ulaşmak için birçok farklı adresi kullanabilir, doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz. İlk olarak okulunuzdaki rehberlik servislerinden ya da öğretmenlerden yardım alabilirsiniz. Okullarda, üniversiteye hazırlanan öğrenciler için bu taban puanlarla ilgili listeler paylaşıldığı için öncelikle buradan işe başlayabilirsiniz. Üniversitelerin taban puanlarına aynı zamanda ÖSYM kaynaklarından da ulaşmanız mümkün.
Taban puanlar hakkında ÖSYM’nin hazırladığı Tercih Robotu sayfasından yardım alabilirsiniz. Tercih Robotu, taban puanlarla birlikte bu puanlara dair detaylı bilgileri de verir. Örneğin; ilgilendiğiniz bölüme yerleşen en son kişinin netlerini, bölüme yerleşen kişilerin eğitim bilgilerini ve daha fazlasını görebilirsiniz. Bu sayede kendi netlerinizle daha iyi kıyaslamalar yapabilirsiniz. Tercih Robotu, ilgilendiğiniz bölüme yerleşenlerin cinsiyet oranlarını da paylaştığı için bölüme yerleştiğinizde sınıftaki kadın ve erkeklerin oranını da öngörebilirsiniz.
Üniversite taban puanları için en doğru bilgilere aynı zamanda Eleman.net’in Üniversite Taban Puanları sayfası üzerinden de ulaşabilirsiniz. Detaylı ve kapsamlı bir bilgi sunan sayfada hem mevcut yılın hem de önceki yılların taban puanlarını görebilirsiniz. Aynı zamanda başarı sıralaması ve kontenjan gibi önemli bilgilere de bu platform sayesinde ulaşabilirsiniz.
Her yıl üniversitelerin taban puanları Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarına bağlı olarak değişir. YKS sonrasında tercih yaparak bir bölüme yerleşen öğrenciler, taban puanları bu doğrultuda güncellemiş olur. Özellikle TYT ve AYT testlerinin zorluk dereceleri puanlar üzerinde etkin rol oynar. Sınavın çok zor olduğu yıllarda puanlar düşebilir. Sınavın kolay olduğu yıllarda ise taban puanlar yükselme eğilimi gösterir.
Taban puanları belirleyen bir diğer unsur kontenjanlardır. Bazı bölümlerde kontejanların yüksek olması, daha düşük puanlı öğrencilerin de aynı bölüme girebilmesini sağlar. Kontenjan sayısı az olduğunda ise bölüme yerleşen son öğrencinin puanı daha yüksek olacaktır. Bir bölüme yapılan başvuru sayısı, o bölümün taban puanlarını etkileyen faktörlerin başında yer alır. Talep ne kadar yüksekse bölümün taban puanı da ona göre yükselir. Adayların büyük çoğunluğu tercih yaparken geçmiş yılların verilerini esas alır. Buna göre tercih yaptıkları için taban puanlar genellikle önceki yıla benzerdir. Kontenjan, sınav zorluğu ve geçmiş yılların verileri gibi unusrular, her yıl üniversite taban puanlarının belirlenmesinde etkin rol oynar.
Üniversitelerin taban puanları eğitim-öğretim süresine göre değişebilir ancak en belirleyici etken öğrenim süresi değil, bölümün tercih edilme sıklığıdır. Örneğin; hukuk, psikoloji, mühendislik gibi 4 yıllık bölümlerin taban puanları; bankacılık, coğrafya, kamu yönetimi bölümlerine göre daha yüksek olur. Bunun nedeni öğrencilerin büyük çoğunluğunun iş bulma ihtimali daha yüksek bölümleri tercih etmesidir.
4 yıllık üniversite taban puanlarını etkileyen bir diğer unsur da üniversitelerdir. Eğitim kalitesi ile öne çıkan, köklü ve başarılı üniversitelerin taban puanları diğer üniversitelerden daha yüksek olabilir. Bunun yanı sıra daha az tercih edilen ve konum olarak uygun olmayan üniversitelerin puanlarının ise düşük olduğunu görebilirsiniz.
2 yıllık üniversiteler, teknik eğitim almak isteyenlerin gittiği bölümlerdir. Bu bölümler, 4 yıl eğitim süresi olan bölümlerden daha kısıtlı olsa da teknik anlamda iyi öğrenciler yetiştirir. 4 yıllık bölümler daha çok teoriye ve kısmen uygulamaya odaklanır. 2 yıllık bölümlerde ise esas olan uygulama dersleridir. Eğer 2 yıllık bir bölümün taban puanlarına bakmak istiyorsanız tercih robotlarında lisans yerine önlisans bölümlerini açmanız gerekir.
4 yıllık bölümlerde hem TYT hem AYT puanı etkilidir ancak 2 yıllık bölümler yalnızca TYT puanıyla üniversite öğrencisi alır. Puanları 4 yıllık bölümlere göre düşük olsa da üniversitenin eğitim kalitesi ve bölümün tercih sıklığı gibi durumlar 2 yıllık üniversitelerin taban puanlarını etkileyen unsurlar arasında yer alır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.