Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra öğrenciler kayıt yaptırmak için gereken detayları araştırmaya başlar. Pek çok öğrenci üniversite kaydı nasıl yapılır sorusunun yanıtını arar. Üniversite kaydı için gereken belgeler ve kayıt işlemleri hakkında merak ettiğiniz detayları içeriğin devamında bulabilirsiniz.
Üniversite Kaydı Yapmanın Yolları
Üniversite kaydı yaptırmak için iki farklı yöntem kullanılabilir. Bunlardan bir tanesi direkt olarak ilgili kuruma giderek kayıt işlemlerini fiziksel olarak tamamlamaktır. Bir diğeri ise e-Devlet sistemi üzerinden elektronik üniversite kaydını yapmaktır. Ancak yerleşilen programın e-kayıt işlemini desteklememesi, üniversitelerin e-kayıt sistemine dahil olmaması gibi çeşitli koşullara takılanların ilgili kuruma başvurarak kaydını tamamlaması gerekir.
Adaylar arasından e-Devlet üzerinden kayıt yaptırma hakkına sahip olanların dikkat etmesi gereken adımlar vardır. Bu adımlar şöyle sıralanabilir:
Üniversite kaydı için öncelikle www.turkiye.gov.tr adresine gidererek sayfanın üst kısmında yer alan “Sisteme Giriş” butonuna tıklamanız gerekir. Sonrasında kimlik doğrulama yöntemine tıklayıp yönergeleri takip ederek sisteme giriş yapabilirsiniz.
Sonrasında arama kutucuğuna giderek e-kayıt yazmanız gerekir. Üniversite e-kayıt bağlantısı üzerinden üniversite kaydı için gereken yönergeleri takip edebilirsiniz.
Online kayıt işlemlerini tamamlamak için e-Devlet platformunda e-mail ve cep telefonu bilgilerinizin tanımlanmış ve doğrulanmış olması gerekir.
Daha önce bilgilerini doğrulamayanların ise güncelleme düğmesine giderek işlemleri tamamlaması son derece önemlidir.
Bu işlemlerin ardından herhangi bir engel durumu yoksa kayıt formuna ulaşabilirsiniz.
Ekrandaki bilgilerin eksiksiz ve doğru olduğundan emin olduktan sonra işlemlere devam edebilirsiniz.
Tüm bilgilerin doğruluğu kontrol edildikten sonra sayfada bulunan alanlara “EVET” yazmanız gerekir. Sonrasında ise “başvur” butonu ile işlemleri tamamlayabilirsiniz.
Kayıt sırasında yanlışlık veya eksik bilgi durumu varsa işleme devam edilmez.
Başvuru tamamlandığında ise ekranda barkodlu elektronik kayıt belgesi görüntülenecektir. Bu kısımda yer alan “dosyayı indir” bağlantısı sayesinde belgeyi bilgisayara kaydedebilirsiniz.
Belgenin çıktısını almak için indirdiğiniz dosyayı açarak ilerleyebilirsiniz. Bu belge kayıt yaptırılan kuruma verilmek üzere lazım olur.
Kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra tekrar kayıt bilgilerini görmek isteyenler ayrıca işlem yapabilir. Bunun için kayıt sonucu oluşan barkodlu kayıt belgesine erişmeniz gerekir. Üniversite E-Kayıt Belge Sorgulama hizmetini kullanarak bilgilere erişebilirsiniz.
Üniversite kaydını kuruma giderek yapacak olanların bazı belgelere ihtiyacı vardır. Eksik olan tüm evraklar tamamlanıp kayıt ofisine gidilmesi gerekir. Üniversite kaydı için gerekli belgeler ise şu şekildedir:
Vesikalık fotoğraf (12 adet)
Ortaöğretim kurumundan mezun olduktan sonra alınan mezuniyet belgesi veya diploma
Ek puandan yararlanıp yerleşen adaylar için mezun olduğu alan ve okulun göründüğü belge (alan, diplomada ya da mezuniyet belgesinde belirtilmiş ise bu belgeye gerek yoktur)
Üniversite harcının yatırıldığını gösteren makbuz ya da banka dekontu
Üniversite Kaydı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Üniversite kayıt sürecini başarılı bir şekilde tamamlamak için bazı noktalara dikkat etmenizde fayda var. Üniversite kaydı yaparken önem vermeniz gereken detaylar şu şekilde sıralanabilir:
Elektronik kaydı kabul etmeyen bir programa veya üniversiteye yerleşenlerin şahsen kayıt yaptırması gerekir.
Kayıt için istenen belgelerin eksik olması durumunda kayıt yapılması mümkün değildir. Örneğin; üniversite kaydı için diploması eksik olanlar kaydını tamamlayamaz.
İletilen belgelerin sahte olması, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptırılması, üniversitenin aday için yasal işlemler yapmasına neden olur.
Üniversite kayıt tarihleri her yıl ÖSYM’nin sitesinde yayınlanır. Belirtilen tarihler arasında kayıt yaptırmayan öğrencilerin kaydı gerçekleşmez.
Yükseköğretim kurumları, programın koşulları arasında bulunduğu takdirde adaylarından sağlık raporu isteyebilir.
Siz de merak ettiğiniz bölümler ile ilgili detaylara Eleman.net’in hazırladığı üniversite bölümleri sayfasından ulaşabilirsiniz.