Üniversite başarı sıralaması genel olarak aldığınız nete göre Türkiye’de kaçıncı sırada olduğunuzu belirtir. Bununla beraber üniversite başarı sıralaması her yıl çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Örneğin; bir önceki yıl aldığınız netle seneye aynı sırada olacağınızın garantisi yoktur. Üniversite başarı sıralaması genel olarak sınava giren öğrencilerin aldığı netler ve puanlar doğrultusunda belirlenir. Her yıl aynı öğrenciler aynı puanları almadığı için sıralamalarda da oynamalar olabilir. Bu konuda her zaman yapılan hesaplamalar doğru sonuçlar vermediği için sınava giren öğrenciler üniversite başarı sıralaması ne zaman açıklanacak sorusunun cevabını merak edebilir. Bu içeriği inceleyerek üniversite başarı sıralaması nedir ve nasıl öğrenilir gibi soruların cevaplarına ulaşabilir, sınav sonrası süreci nasıl yönetebileceğinize dair fikir edinebilirsiniz.
Üniversite başarı sıralaması sınava giren öğrencilerin aldıkları puan doğrultusunda elde ettikleri sıralamayı gösterir. Bununla beraber üniversite başarı sıralamasını aynı zamanda okul puanı da etkiler. Örneğin; iki öğrenci de tam puan almış olsun. Öğrencilerden birinin okul puanı 90 iken diğerinin 88 ise yüksek puan alan öğrenci diğerini geçer. Her ne kadar iki öğrencinin üniversite puanı aynı olsa da okuldan gelen puan onların sıralamasını değiştirir. Bundan dolayı üniversite sınavı kadar lisedeki diploma puanınız da oldukça önemlidir. Diploma puanı, bazı durumlarda öğrencilerin sırasını yukarı taşırken bazı durumlarda aşağı indirebilir. Bu nedenle, öğrencilerin üniversite sınavıyla beraber okuldaki puanlarına dikkat etmeleri ve okul puanlarını yükseltmeye çalışmaları oldukça önemlidir.
Bu da İlginizi Çekebilir: Üniversitelerde Yeni Yapay Zeka Bölümleri Açılıyor
Her sınava giren sonrasında üniversite başarı sıralaması nasıl öğrenebilirim sorusunu kendine sorar. Sınavdan çıkan öğrenciler, tahmini olarak elde edecekleri puanı öğrenmek ister. Ayrıca sınava girmeden önce, deneme sınavlarında karşısına çıkan sıralama ve netler doğrultusunda tahmini sıralarını öğrenmek isteyebilirler. Üniversiteler için başarı sıralaması hesaplama işlemi için ilk önce yaptığınız neti bilmelisiniz. Ardından geçmiş yıllardaki sonuçlara göz atarak tahmini bir fikir edinebilirsiniz. Bununla beraber net ve puanlar her yıl farklı sıralamalara neden olabileceği için bu kıyaslamanız her zaman net sonuçlar elde etmenize yardımcı olmayabilir.
Üniversite başarı sıralaması nasıl hesaplanır diye merak ediyorsanız bunun için pek çok farklı kriter olduğunu bilmelisiniz. Örneğin; her alanın puanları birbirinden farklıdır. Sayısal için ayrı ve sözel için ayrı puanlar hesaplanır. Sayısal puan türünde ilk sınava ek olarak AYT matematik ve AYT fen bilimleri puanları hesaplanır. Sözelde ise TYT’ye ek olarak AYT Türk Dili ve Edebiyatı ile AYT Sosyal Bilimler hesaplamaya dahil edilir. Her bölüm için farklı bir puanlama yapıldığından sıralamalar da farklılık gösterir. Örneğin; bir öğrenci aynı anda hem sayısal hem sözel bölümlerin sorularını çözdüyse ikisi için farklı sıralamalara sahip olabilir. Hiç sözel çözmeyen birinin sözel puanı olabilse de bu sıralama sadece TYT bölümünden geleceği için düşük kalabilir.
Üniversitler hakkında daha fazla bilgi için Eleman.net Üniversite Rehberi sayfası, üniversite arayanlar için faydalı bir kaynak sunar. Üniversite taban puanları, üniversite başarı sıralaması gibi bilgileri yıllara göre inceleyebilirsiniz. Devlet üniversiteleri ve vakıf üniversiteleri hakkında detaylı bilgiler bulabileceğiniz bu bölümde, üniversite bölümleri ve üniversite taban puanları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Üniversite Rehberi platformunda tercih döneminde ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Her yıl üniversite başarı sıralaması sonuçları elinizde olan ve olmayan faktörlerden dolayı farklılık gösterebilir. Eleman.net’te bulunan Üniversite Taban Puanları platformunu kullanarak tahmini hesaplamalar yapabilir, kendinizi motive edebilirsiniz. Son yılın taban puanlarının yer aldığı liste sayesinde pek çok detaya ulaşabilirsiniz. Bir hedefiniz varsa bu listeyi inceleyerek sınavda nasıl bir performans göstermeniz gerektiği ile ilgili tahmini bilgiler elde edebilirsiniz. Bölüm, şehir ya da üniversite şeklinde kategorilere ayrılan platform sayesinde istediğiniz üniversite sıralamasını rahatça öğrenebilirsiniz. Eleman.net’te bulunan rehberi inceleyerek kendi stratejinizi belirleyebilir, sınavda nasıl bir performans göstermeniz gerektiği hakkında bilgi alabilirsiniz.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.