GERİ

Sözel Bölümler ve Sözel Bölümlerin Meslekleri Nelerdir?


Sosyal bilimlere ilgi duyan öğrencilerin tercih ettiği sözel bölüm; dil, tarih, edebiyat, psikoloji, sosyoloji ve iletişim gibi alanlarda derinlemesine bilgi sunar. Sözel bölümde eğitim alan öğrenciler; analitik düşünme, eleştirel analiz yapma, etkili iletişim kurma ve kültürel farkındalık gibi sayısız yeteneğe sahip olur. Gazetecilikten öğretmenliğe, halkla ilişkilerden çevirmenliğe kadar birçok meslek, sözel bölümlerde elde edilen bilgi ve becerilerle şekillenir. Peki, sözel bölümünde hangi meslekler var? Siz de 4 yıllık sözel bölümler hangileri merak ediyorsanız içeriğin devamına göz atabilirsiniz.

Sözel Bölüm Nedir?

Sözel bölüm, ortaöğretim öğrencilerinin sayısal, eşit ağırlık gibi bölümler arasından Türk diline, tarihe ve diğer sosyal bilimlere odaklandıkları alandır. Bu alandaki öğrenciler; üniversitede dil, edebiyat, tarih, felsefe, psikoloji, sosyoloji, iletişim ve benzeri alanlarda eğitim alabilirler. Öğrencilerin sözel ve yazılı ifade yeteneklerini geliştirmelerine olanak tanıyan sözel bölüm, kültürel ve toplumsal konuları daha iyi anlamaya da yardımcı olur. Sözel bölümler genellikle teorik bilgiye dayalıdır. Sözel bölümden öğrenci alan bazı öğretmenlik programlarında ise uygulamalı dersler de vardır.

Türk dilinin tarihi, yapısı ve edebi eserlerin analizi üzerine sıklıkla yoğunlaşan sözel bölüm aynı zamanda toplumların yapısını, sosyal ilişkileri ve kurumları inceler. Haber yazma, röportaj yapma ve medya içerikleri oluşturma gibi gazeteciliğe yönelik eylemlerde de başarılı olan sözel bölüm öğrencileri; kitapların, dergilerin ve diğer yayınların incelemelerini yapabilirler. Öğrenciler, sözel alanlarda eğitim alarak kendilerini çok yönlü şekilde geliştirme şansı elde ederler.

Bu da ilginizi çekebilir: Sayısal Bölümler ve Sayısal Bölümlerin Meslekleri Nelerdir?

Sözel Bölüm Dersleri Nelerdir?

11. sınıf öğrencileri yeni dönemle birlikte seçtikleri alanda ders almaya başlar. Sayısal alana ilgisi olan öğrenciler, sayısal ya da eşit ağırlık tercih ederler. Yabancı dil ağırlıklı ders almak isteyenler de yabancı dil bölümüne gider. Edebiyat, tarih, coğrafya gibi alanlarda kendini geliştirmek isteyenler için ise pek çok lisede sözel bölüm vardır. Türk dili ve edebiyatı, sözel bölümün başlıca dersidir. Öğrencilerden öncelikle kendi dillerinin inceliklerini öğrenmeleri beklenir. Türkçenin dil bilgisi kuralları, kelime yapısı ve cümle analizi başta olmak üzere Türk edebiyatının tarihi dönemleri, önemli yazarlar ve eserler bu derste incelenir.

Türk ve dünya tarihi, sözel bölümde tarih derslerinde işlenir. Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu gibi tarihi olaylar bu derslerde görülür. Yeryüzü şekilleri, iklim, bitki örtüsü ve doğal kaynaklar, nüfus, yerleşme, tarım, sanayi ve hizmet sektörlerine ilişkin bilgiler coğrafya dersinin asıl konusudur. Edebiyat, tarih ve coğrafyayla birlikte felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi gibi dersler de sözel bölümü oluşturur. Öğrenciler, üniversite sınavlarında TYT kısmında 9. ve 10. sınıfın hem sayısal hem de sözel derslerinden sınava girer. AYT’de ise Türk dili ve edebiyatı ile birlikte sosyal bilimler sorularının çözülmesi gereklidir.

Bu da ilginizi çekebilir: Üniversite Başarı Sıralaması Nedir, Nasıl Belirlenir?

Sözel Bölümü Meslekleri Hangileridir?

Sözel bölümden mezun olan öğrenciler, üniversitelerin hemen hemen her fakültesinde bir bölüme yerleşebilir. Bu öğrencilerin en sık tercih ettiği üniversite bölümleri ise öğretmenliktir. Türkçe öğretmenliği, okul öncesi öğretmenliği ve özel eğitim öğretmenliği bölümleri sözel puanıyla öğrenci alır. Türkçe öğretmenliği okuyanlar, ortaokullardaki Türkçe derslerini okuturlar. Okul öncesi öğretmenleri, ilkokul seviyesine kadar olan çocuklarla ilgilenirler. Özel eğitim öğretmenleri ise herhangi bir duyusunda engeli olan öğrencileri hayata kazandırır.

Öğretmenlik bölümlerinin yanı sıra sözel okuyan öğrenciler gastronomi ve mutfak sanatları bölümünü de tercih eder. Bu bölümü okuyan öğrenciler mezun olduklarında kafe ve restoranlarda şef olarak çalışabilirler. Aynı zamanda catering firmalarında da hizmet verebilirler. Lisede sözel alanda eğitim alan bireylerin üniversitede tercih edebileceği diğer bölümler şunlardır:

  • Gazetecilik
  • Halkla İlişkiler
  • Radyo, Sinema ve Televizyon
  • Reklamcılık
  • Arkeoloji
  • Sanat Tarihi
  • Coğrafya
  • Tarih

Bunlar dışında sözel puanla yerleşebileceğiniz daha birçok bölüm bulunur. Hangi bölümü seçeceğinize karar veremiyorsanız ya da ilgilendiğiniz bölümlerin taban pıuanlarını merak ediyorsanız Eleman.net’in Üniversite Taban Puanları rehberini kullanabilirsiniz. Bu rehber, önceki yıllara ait taban ve tavan puan bilgilerini detaylı şekilde analiz ederek sizlere sunar.

Atanması Kolay Sözel Bölümler Nelerdir?

Sözel bölüm öğrencileri liseden üniversiteye geçecekleri zaman meslek seçimi yaparken genellikle atanması kolay bölümleri tercih eder. Bu bölümlerin hem maddi hem de manevi anlamda geleceği garanti altına alacağı düşünülür. Atanması en kolay sözel bölümler arasında ilk sırada öğretmenlikler vardır. Milli Eğitim Bakanlığı, her yıl binlerce yeni öğretmeni kadrosuna dahil eder. Özellikle Türkçe öğretmenliği ve okul öncesi öğretmenliği en sık atanan bölümlerdendir. Özel eğitim öğretmenliği de önü açık sözel bölümler arasında yer alır. Sözel alandaki diğer öğretmenlik bölümlerinin de ataması kolaydır. Sosyal bilgiler, Türk dili ve edebiyatı, tarih, coğrafya ve felsefe öğretmenleri de KPSS puanlarıyla atanabilirler.

Kamu sektöründe çalışma şansı düşük olsa da bazı sözel bölüm mezunları, özel sektörde çok daha yüksek maaşlarla iş bulabilirler. Özellikle gazeteciler ve reklamcılar, televizyon üzerine çalıştıkları için kazançları fazladır. Gastronomi ve mutfak sanatları mezunları ise farklı mutfaklarda kendilerini geliştirerek dolgun maaşlar kazanabilirler. Siz de dil, tarih ve coğrafya gibi sözel alanlara ilgi duyuyorsanız lise eğitiminizi sözel bölüm üzerine alabilirsiniz. Hangi mesleği seçeceğinize karar vermediyseniz Eleman.net’in Meslek ve Maaş Rehberine göz atabilirsiniz. Bu rehber, sizin ilgi alanlarınıza göre en uygun mesleği ve bu mesleğin maaş getirisini sunarak tercihlerinizi şekillendirmenize yardımcı olur.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.