GERİ

POMEM Fiziksel Yeterlilik Sınavı Nedir, Nasıl Yapılır?


POMEM Fiziksel Yeterlilik Sınavı, polis olmak isteyen adayların fiziksel kabiliyetlerini ölçen önemli bir sınavdır. Peki POMEM nedir, ne işe yarar? Mini rehberimizde, sınavın içeriği, nasıl yapıldığı ve adayların dikkat etmesi gereken noktaları sıraladık.

Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) Nedir?

Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM), devlete polis memurlarının yetiştirilmesi amacıyla kurulan yerleşik eğitim kurumudur. POMEM, önlisans veya lisans diplomasına sahip olabileceği polislik mesleğine adım atabilmesi için gereken eğitimleri sağlar. Bu nedenle önlisans ve lisans diplomasına sahip olmayan kişiler POMEM'e başvuruda bulunamazlar. POMEM'e kabul edilen adaylar, yatılı olarak eğitim alır ve eğitim süreci sonunda polis memuru olarak atanırlar.

POMEM'deki eğitim süreci genellikle en az 4 ay sürer, ancak bazı miktarlarda bu süre uzatılabilir. Polislik eğitimleri için POMEM'in kriterleri, KPSS puanı ile belirlenir ve bu nedenle POMEM'e başvuracak adayların KPSS baraj puanını geçmeleri gerekmektedir.

Ülkemizde polislik eğitimi veren üç ana eğitim kurumu bulunmaktadır. Bu kurumlar, polis adaylarına farklı eğitim seçenekleri ve seviyeleri sunar. Lise, önlisans, lisans ve yüksek lisans mezunları için çeşitli sürelerde (6 ay ila 2 yıl arasında) polislik eğitimi sağlanmıştır. Eğitim, süre, adayın mezuniyet düzeyine ve seçilen kuruma göre değişiklik görülmektedir.

POMEM Fiziksel Yeterlilik Sınavı Nasıl Yapılır?

Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) tarafından uygulanan fiziksel yeterlilik sınavı, polislik mesleğine adım atmak isteyen adaylar için oldukça zorlu ve detaylı bir değerlendirme süreci sunmaktadır. Bu sınav, adayların fiziksel aktivitelerini ve dayanıklılıklarını test etmek amacıyla tasarlanmış bir parkur içermektedir.

POMEM Fiziksel Yeterlilik Sınavı Parkurunda Neler Var?

POMEM'in fiziksel yeterlilik sınavı, toplam 72 metre uzunluğunda bir parkurda gerçekleştirilmekte ve 7 farklı istasyondan oluşmaktadır. Her istasyon, günün çeşitli fiziksel yeteneklerini kullanabilmek için özel olarak tasarlandı:

Sıçrama Tahtası Etabı Adaylar, pistte çift ayakla toplamda 6 kez ayrılacaklar. Her bir hareket hareketinin, tahtanın diğerlerinin her iki ayakla geçiş yaparak nizami olarak yapılması gerekmektedir. Tek ayakla yapılan sızıntılar geçerli sayılmaz. Eğer bir günlük sıçrama hareketlerinden bir veya birkaçını eksik olanlarsa, onun bir eksik sıçraması için bitiş süresine 2 saniye ara verilir. Adayların parkuru geçebilmeleri için, en az bir adet nizami hareket hareketi yapmaları gerekmektedir. Nizami hareket hareketi, her iki ayağın hareket alanının diğer hareketleri ile birlikte kabul edilir. Eğer günlerce tüm sıçrama hareketleri nizami olarak gerçekleştirilemezse, diskalifiye edilirler ve bu etapta azaltılmış sayılırlar. Adayların parkuru geçebilmeleri için, en az bir adet nizami hareket hareketi yapmaları gerekmektedir. Nizami hareket hareketi, her iki ayağın hareket alanının diğer hareketleri ile birlikte kabul edilir. Eğer günlerce tüm sıçrama hareketleri nizami olarak gerçekleştirilemezse, diskalifiye edilirler ve bu etapta azaltılmış sayılırlar.

Lastik İçeriğinden Geçme Etabı: Adaylar, lastiklerin içinden tek ayakla geçiş yapacaklardır. Sağ ayak sağ lastiğe, sol ayak ise sol lastiğe geçiş geçiş yapılması gerekmektedir. Adaylar, bir lastiğin iç bölümden basmadan geçmesi durumunda, bir eksik basma için bitiş süresine 2 saniye ara verir. Adayların bu etabı geçebilmesi için, lastiklerin en az bir parçaya nizami olarak basması gerekmektedir. Yani, onun lastikleri basmadan geçen gün içine alınır, bu etapta ihmal sayılır ve diskalifiye edilir.

Ağırlık Taşıma Etabı: Adaylar, iki kum torbasını taşırken, erkek adaylar için aralarında 16 metre, kadın adaylar için ise 15 metre mesafede bulunan iki dubanın çevresinden dolaşarak hareket edeceklerdir. Torbaların başlangıç ​​noktasının geri bırakılması gerekmektedir. Erkek adaylar 30 kg, kadın adaylar ise 20 kg ağırlıkları iki duba arasında taşıyacaklar. Ağırlıkların tamamlanamaması veya belirli noktalara bırakılmaması durumunda diskalifikasyon veya ceza uygulanıyor.

Sağlık Topuna Dokunma Etabı: Bu etapta, kaydedilen mesafelerdeki sağlık toplarına sırasıyla dokunacaklar. Eksik dokunuş için 2 saniye ceza verilecek ve kurallara uymayanlar diskalifiye edilecek.

Takla Atma Etabı: Adaylar, kaydedilen yerlerdeki yer minderinde bir takla atacaklar. Takla hareketinin yapılmaması durumunda diskalifikasyon uygulanıyor. Dubai devirenler de ceza alıyor.

Slalom Koşu Etabı: Bu istasyonda, 6 slalom çubuğu arasında koşarak geçiş yapılacak. Çubukların devredilmesi veya eksik geçişler ceza sürelerine neden oluyor ve kurallara uymayanlar diskalifiye ediliyor.

Engel Etabı: Adaylar, 5 engelden üstten ve alttan geçişler yapacaklar. Engel çubuklarını düşürenler veya hatalı geçiş yapanlar 2 saniye ceza cezası alır. Hiçbir engeli aşmadan diskalifiye edilecek.

Genel Kurallar ve İpuçları

Süre Takibi: Sınav süresi, dijital fotoselli cihazlarla ölçülüyor. Sensörlerin algılamadığı veya yanlış algıladığı aykırı, bitiş süresi göz önünde bulundurularak kayıt yapılıyor.

Ceza Süreleri: Her istasyonda, kayıtlı hareketlerin nizamisinin yapılmaması durumunda ücretlendirme cezai koşulları, toplam süre değişiyor. Bu nedenle parkurun her aşamada dikkatli olması büyük önem taşımaktadır.

Başarı Kriterleri: Erkek adayların parkuru 48, kadın adayların ise 50 puanlık tamamlamaları gerekiyor. 60 puanın altında kalan günlerde başarısız sayılıyor ve müzakere aşamasına geçemiyorlar.

Erkek Adaylar İçin Parkur

Kadın Adaylar İçin Parkur

Görseller: www.pa.edu.tr

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.