GERİ

OBP Nedir, Ortaöğretim Başarı Puanı Nasıl Hesaplanır?


Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) katılım sağlayacak olan çok sayıda öğrenci sınava ilişkin bazı sorulara yanıt arıyor olabilir. Özellikle OBP puanlarının nasıl bir yöntem ile hesaplanacağını merak eden öğrenciler, bu konuda araştırmalar yapabilir. Peki, OBP nedir? OBP yerleştirme puanına nasıl eklenir? Tercih yapmayınca veya üniversiteye yerleşmeyince OBP puanı düşer mi? OBP puanı hangi şartlarda geçerli olmaz? Dilerseniz tüm soruların cevaplarını birlikte inceleyelim.

OBP Nedir?

OBP, Ortaöğretim Başarı Puanı kelimelerinin ilk harflerinin kısaltmasıdır. Üniversiteye girişte adayların AYT ve TYT sınav sonuçlarına eklenen bu puan, öğrencinin nihai başarı puanının belirlenmesinde önemli bir rol oynar. OBP, doğrudan üniversite sınav sonuçlarını etkilediği için üniversiteye gitmek isteyen öğrenciler tarafından yakından takip edilir.

OBP Nasıl Hesaplanır?

"OBP puanı nasıl hesaplanır?", sorusunun cevabı sınava giren öğrenciler tarafından çok sık araştırılan konular arasındadır. OBP puanı, üniversiteye girişte adayların AYT (Alan Yeterlilik Testi) ve TYT (Temel Yeterlilik Testi) sınav puanlarına eklenen bir puan türüdür. Bu puan, üniversite sınav sonuçlarını doğrudan etkilediği için üniversiteye girmek isteyen öğrenciler tarafından yüksek tutulması gerekir.

Lise eğitimi boyunca öğrencilerin notlarının yıllık ortalamaları hesaplanır. Daha sonra bu ortalamalar, dört yıllık lise dönemi boyunca her yıl için ayrı ayrı belirlenir. Yıllık ortalamaların genel ortalaması alınarak öğrencinin diploma notu net bir şekilde hesaplanır. Diploma notu, 100 üzerinden değerlendirilir. Elde edilen bu not, OBP'nin belirlenmesinde kullanılır.

Öğrencinin diploma notu 5 ile çarpılarak OBP elde edilir. Yapılan bu hesaplama sonucunda elde edilen OBP, üniversite sınav puanlarına eklenir ve öğrencinin net sınav puanı belirlenir. OBP puanının alt sınırı 250, üst sınırı ise 500 puan olarak belirlenmiştir. Sıınava giren öğrencinin diploma notu ne kadar yüksek olursa OBP'si de o kadar yükselir. OBP’nin yüksek olması ise öğrencinin üniversite sınavında daha avantajlı bir konuma gelmesine yardımcı olur.

OBP hesaplanırken okulun türü veya niteliği dikkate alınmaz. Tüm okullar için hesaplama aynı şekilde ve eşit şartlarda yapılır. Gerçekleştirilen bu hesaplama yöntemi öğrencilerin eşit şekilde değerlendirilmesine olanak sağlar. Sınava giren her öğrencinin lise boyunca gösterdiği performansın üniversiteye girişte eşit şartlarda değerlendirilmesine olanak tanınan bu sistem uzun sürelerden beri kullanılır.

Bu da İlginizi Çekebilir: 2024 YKS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

Ortaöğretim Başarı Puanı Nasıl Eklenir?

Sınava giriş yapan öğrencilerin diploma notu 50'nin altında ise öğrencilerin notları 50 olarak kabul edilir ve OBP hesaplamasında bu şekilde kullanılır. Öğrenciler, TYT ve AYT sınavlarında yaptıkları netler doğrultusunda sınavdan ham puan alır. Daha sonra Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) 0.12 katsayısı ile çarpılır.

Yerleştirme puanı hesaplama formülü kullanılarak bu çarpma sonucu elde edilen OBP’nin ham puana eklenmesiyle net bir şekilde belirlenir. Yapılan bu işlem, öğrencilerin başarı sıralamalarını etkileyerek üniversite tercih döneminde kullanılır. OBP'nin yerleştirme puanına katkısı en az 30, en fazla 60 puan şeklinde olabilir. OBP yerleştirme puanına nasıl eklenir sorusu ham puan ve OBP sonucunda elde edilen başarı sıralaması olarak yanıtlanabilir.

Bu da İlginizi Çekebilir: 2024 İŞKUR İlkokul ve Lise Mezunu Personel Alımı Başladı

Ortaöğretim Başarı Puanı Hangi Durumlarda Düşer?

OBP puanının geçerli olmadığı durumlar mevcuttur. Peki, OBP puanı hangi durumlarda kesilir?

Genel olarak OBP puanının düştüğü durumlar şöyle sıralanabilir:

  • Öğrenci, 2024 YKS sonuçları veya özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilir ve kayıt yaptırmazsa OBP’si yarı yarıya düşer.
  • 2024 YKS sonuçları ile yerleştirildikten sonra tekrar sınava girerse öğrencinin, diploma notu %50 oranında düşer.
  • Öğrenci sınıf tekrarı yaparsa, okumuş olduğu okuldan uzaklaştırılırsa, okulu bırakırsa veya mezun olamazsa OBP’si geçersiz sayılır.
  • OBP, öğrenci özel yetenek sınavı ile yerleşirse, açık öğretim sınavı ile YKS’ye girerse veya YKS’ye ikinci kez başvurursa yarı yarıya düşer.
  • Yurt dışında lise diploması alan, açık öğretim lisesinden mezun olan veya açık öğretim sınavı ile üniversiteye yerleşen bir öğrencinin OBP’si ÖSYM tarafından geçerli kabul edilmez.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.