2025 yılında öğretmenlik hayali kuran adaylar için yeni bir sınav sistemi söz konusu… MEB AGS (Akademiye Geçiş Sınavı). KPSS-Öğretmenlik sınavına ek olarak uygulanan yeni sistem, öğretmen adaylarını Milli Eğitim Akademisi'nde eğitime alarak mesleğe hazırlamayı hedefliyor.
Formasyon şartının kaldırılması, yaş sınırında yapılan düzenlemeler ve sağlık branşından mezun olanlara sağlanan yeni haklar gibi birçok yenilik, adayların gündeminde. İşte AGS ve KPSS-Öğretmenlik hakkında merak edilen tüm detaylar Eleman.net İş Rehberi’nde.
AGS, öğretmen adaylarının genel kültür, pedagojik bilgi ve yeteneklerini ölçmeyi amaçlayan yeni bir sınavdır. İçeriği şöyledir:
Toplamda 80 soru sorulacak ve sınav süresi 110 dakika olacaktır.
Önemli bir yenilik olarak hemşireler ve ebeler, artık formasyon almadan yalnızca AGS’ye girerek öğretmen olabilecekler.
AGS’den başarılı olan sağlık mezunları, 14 aylık “Öğretmen Akademisi” eğitiminin ardından Sağlık Meslek Liselerine “Sağlık Hizmetleri” öğretmeni olarak atanabilecek.
AGS sınavı Temmuz ayında yapılacak. Şimdiden hazırlanmaya başlamak avantaj sağlayacaktır.
Bu da ilginizi çekebilir: AGS Nedir? AGS Konu Dağılımı 2025
2025-KPSS kapsamında adayların girmesi gereken oturumlar ve hesaplanan puan türleri şöyledir:
P121 Puan Türü:
17 branşta öğretmenlik için gereklidir. Bu puan, AGS + ÖABT birleşiminden oluşur.
Oturumlar:
13 Temmuz 2025 Pazar Sabah (AGS)
13 Temmuz 2025 Pazar Öğlen (ÖABT)
P10 Puan Türü:
17 branş dışındaki öğretmenlik alanları için geçerlidir. Sadece AGS oturumuna katılmak yeterlidir.
1 Eylül 2025 itibarıyla gerçekleşecek öğretmen atamalarında formasyon şartı aranmayacak. AGS sınavından başarılı olan adaylar, Milli Eğitim Akademisi’ne alınacak ve 14 hafta eğitim aldıktan sonra öğretmen olarak atanacaklar.
Bu düzenleme Sağlık Meslek Liseleri’ne atanacak öğretmenler için de geçerli. Örneğin; hemşirelik ya da ebe mezunu olan adaylar, AGS’ye girip 14 haftalık eğitimi başarıyla tamamladıklarında Sağlık Hizmetleri öğretmeni olabilecekler.
Bu da ilginizi çekebilir: AGS Sınav İçeriği Nedir?
AGS sınavına giren adaylar için sözlü mülakat yapılmayacak. Milli Eğitim Akademisi’ne alınacak adaylar yalnızca MEB-AGS puan üstünlüğüne göre belirlenecek.
Önceki yönetmelikte yer alan ve öğretmenliğe ilk kez atanacaklar için "40 yaşından gün almamış olmak" şartı artık geçerli değil. 6 Mayıs 2010 tarihli yönetmelikte yer alan 11. maddenin (g) bendi Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklik ile yürürlükten kaldırıldı. Böylece yaş sınırı engeli ortadan kalktı.
Öğretmen adayları için KPSS puanlarının geçerlilik süresi 1 yıldır.
Ancak yeni bir sınav yapılmadığı durumda, mevcut puanlar bir sonraki sınav sonuçları açıklanana kadar geçerliliğini korur.
MEB, AGS sınavını her yıl düzenlemeyi planlıyor. 2025 yılında yapılacak sınavın ardından, bir sonraki AGS sınavının 2026 yılında gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Öğretmen atamalarında branşlara göre taban puanlar, her atama döneminde MEB tarafından ilan edilir. Bu puanlar atama yapılacak öğretmen sayısına, branşlara ve sınav sonuçlarına göre değişkenlik gösterebilir.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.