GERİ

KYK Yurt Başvurusu Nasıl Yapılır?


Üniversite tercihlerinin açıklanmasının ardından pek çok kişi “Yurt başvurusu ne zaman başlıyor?” sorusunun cevabını merak eder. Çünkü kütüphane, etüt ve çalışma odası gibi imkanları ile öğrencilere avantaj sağlayan KYK yurtlarında konaklamak için zamanında başvuru yapmak gerekir. Başvuruların geciktirilmeden yapılması için ise 2024 KYK başvuruları ne zaman öğrenmek ve buna göre hareket etmek gerekir.

KYK başvuru tarihleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından açıklanır. Tarihlerin açıklanmasının ardından ise gerekli şartların sağlanması halinde e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilir. Fakat başvuruyu en doğru şekilde yapmak için KYK başvurusu nasıl yapılır detaylı olarak öğrenmek gerekir.

KYK Başvurusu Nasıl Yapılır?

KYK başvurusu, tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından e-Devlet kapısı üzerinden yapılır. Fakat başvuru öncesi genel şartları inceleyerek kimler KYK yurdunda kalamaz öğrenmek gerekir. Örneğin, daha önce lisans eğitiminde KYK yurdunda kalan öğrenciler tekrar yurtta barınamaz. Hatta başvuru dahi yapamaz. Aynı zamanda “Kimler KYK yurdunda kalabilir?” sorgusuyla da başvuru şartları konusunda merak ettiklerinizi cevaplayabilirsiniz.

e-Devlet kapısı üzerinde 2024 yurt başvurusu yapmak için ilk önce e-Devlet şifresi almak gerekir. Bunun için öğrenciler kimlik kartı ile PTT şubelerine giderek e-Devlet şifresi alabilir. Bunun yanı sıra mobil imza, internet bankacılığı, e-İmza ve T.C. kimlik kartına sahip olanlar da e-Devlet şifresi alarak sisteme giriş yapabilir.

Bu da İlginizi Çekebilir: 2024 KYK Yurt Başvuruları Ne Zaman?

KYK Başvuru Şartları Nelerdir?

Öğrencinin örgün eğitim veren bir yükseköğretim kurumunda kaydının bulunması, KYK başvuru şartları arasında ilk sıralarda yer alır. KYK yurtlarında barınmak için bir devlet üniversitesine kayıtlı olmak şarttır. Görülen eğitim ise uzaktan değil, örgün olmalıdır. Bu kapsamda ikinci öğretim öğrencileri de KYK yurtlarında barınmak için başvuru yapabilir. Diğer KYK başvuru şartları şu şekildedir:

  • Öğrenim görülen yüksek öğretim kurumu, hem öğrencinin hem de ailesinin ikamet ettiği il/ilçe sınırlarının dışında olmalıdır
  • Öğrencinin KYK yurduna başvuru yaparken 30 yaşını doldurmamış olması gerekir.
  • KYK yurduna başvuru yapan öğrencinin taksirli suçlar hariç kasten işlenmiş herhangi bir suçtan ötürü hapis cezası veya kesinleşmiş mahkumiyeti bulunmamalıdır. Kasten işlenmeyen herhangi bir suç olsa dahi hapis cezasının süresi 6 aydan fazla olmamalıdır.
  • Öğrencinin diğer KYK yurtlarından çıkarma veya 6 aydan fazla uzaklaştırma cezası almamış olması gerekir. Sadece KYK yurtları değil; yüksek öğretim öğrencilerine eğitim veren, bakanlığa veya diğer kamu kuruluşlarına bağlı olan yurtlar da bu kapsamda değerlendirilir.
  • Eğer KYK yurdunda konaklayacak öğrenci yurt dışından geliyorsa öğrenci belgesi, ikamet izin belgesi ve pasaportunun onaylı sureti ibraz edilmiş olmalıdır.
  • KYK yurdunda barınmak için başvuran öğrencinin kamu personeli olmaması gerekir.
  • Öğrencinin başvuru sırasında ve sonrasında brüt asgari ücretin 1,5 katı üzerinde herhangi bir işte çalışmıyor olması gerekir. Zorunlu staj bu duruma dahil değildir.
  • Öğrenci, bulaşıcı herhangi bir hastalığının bulunmadığını beyan etmiş olmalıdır. Aynı zamanda akıl ve ruh sağlığının toplu yerlerde yaşamaya engel olmadığını da beyan etmesi şarttır.

Bu da ilginizi çekebilir: 2024 KYK Yurt Ücretleri

KYK Ücretleri Nereden ve Nasıl Öğrenilir?

KYK başvuru sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencinin kazandığı yurt ücreti Ziraat Bank ATM’lerinden TC kimlik numarası girilerek öğrenilebilir. Bunun beraberinde Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Kredi Ödemeleri ekranında otomatik olarak yansıtılır.

Ücretin öğrenilmesinin ardından ödeme için belli bir süre tanınır. Bu süre içerisinde hem ödemeyi yapmak hem de taahhütnameyi onaylamak gerekir. Aksi durumda yurt yerleştirme işlemi iptal edilebilir. Taahhütname onayı, e-Devlet kapısı veya herhangi bir KYK yurt müdürlüğü üzerinden yapılabilir.

KYK Ücret Ödemesi Nasıl Yapılır?

KYK ücret ödeme işlemi, Ziraat Bank ATM’leri, Ziraat İnternet Bankacılığı veya Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden T.C. kimlik numarası girilerek ödenebilir. İlk kez ödenen KYK ücretleri, güvence bedeli ve yatak ücretinden dolayı normale göre daha yüksek olabilir.

İlk yurt kaydı ücretinin eksiksiz yatırılması gerekir. Ayrıca devlet koruması altında olanlar, gazi ve gazi çocukları, annesi-babası vefat eden 25 yaşından küçük öğrenciler, lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çatışında barınarak bitirenler, şehit eşi ve çocukları KYK’da ücretsiz barınma hakkına sahiptir. Eğer şehidin çocuğu yoksa bekar olan kardeşleri KYK yurtlarında ücretsiz barınabilir.

KYK Yurt Kaydı Nasıl Yapılır?

Yurt kaydı yapmak için yurt başvurusu sonrası yerleştirilen yurt için belirtilen ücreti ödemek gerekir. Bunun yanı sıra, öğrencilerin yurt kaydı için gerekli belgeleri de yanında bulundurması gerekir.

KYK yurt kaydı yapabilmek için gerekli olan belgeler ise şunlardır:

  • 4 adet vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalı)
  • Yükseköğretim kurumuna kaydı olduğunu doğrulayan belge
  • 18 yaşından küçükler için Veli/Vasi İzin Belgesi
  • Ebeveyni %40 ve üzeri engelli olan öğrenciler için tam teşekküllü hastane raporu

Yukarıdaki belgeler dışında öncelikli olan öğrencilerin ekstra olarak “Öncelik Belgesi” getirmesi gerekir. Bu belge Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan alınır. Öncelikli öğrenci kategorisine ise gaziler ile şehit ve gazi çocukları dahildir. Bunun yanı sıra %40 ve üzeri engelli olan öğrenciler de önceliklidir. Fakat öğrencilerin ekstra olarak hastane raporu alması gerekir.

Bu da ilginizi çekebilir: İstanbul KYK Yurtları Tam Listesi

Lise veya dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesi’nde tamamlayan öğrenciler de KYK yurtlarında öncelikli konaklayacaklar arasında yer alır. Milli olmuş amatör sporcular ve gönüllü güvenlik korucusu çocukları da öncelikli öğrenci kategorisine dahildir.

Eğer çevresel imkanları geniş bir KYK yurdunda konaklamak istiyorsanız üniversite tercihi yaparken lokasyon detayını baz alabilirsiniz. Dilerseniz hangi şehirlerde okumak istediğinize karar verirken Eleman.net ayrıcalıklarından faydalanabilirsiniz. Bu kapsamda özellikle Eleman.net’in sizlerle buluşturduğu üniversite rehberi fayda sağlayabilir. Sizler için sunulan rehberi inceleyebilir ve bu yönde tercihinizi yapabilirsiniz.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.