GERİ

Hangi Bölümler Formasyon Alabilir?


Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi formasyondur. Hem okuduğu bölüm ile ilgili öğrenciler hem de özellikle eğitim sektöründe olan işverenler, “formasyon alabilen bölümler hangileri?” sorusunu sıkça sormaya başlamıştır. Bu yazıda, hangi bölümler formasyon alabilir, formasyon nedir, nasıl bir yol izlenmeli gibi soruların cevaplarını bulmanıza yardımcı olmaya çalışacağız.

Formasyon Nedir?

Formasyon, yani pedagojik formasyon eğitimi; lisans mezunu olup, eğitim fakültesinden mezun olmayan kişilerin katılabilmesi için hazırlanan bir eğitim programıdır. Bu eğitim programında, öğretmen olarak görev yaparken ihtiyaç duyulacak yetkinliklerin kazandırılması amaçlanarak teorik ve pratik ders konuları yer alır.

Bu da ilginizi çekebilir: En Çok Atanan Sözel Bölümler

Formasyon Neden Alınır?

Lisans mezunuysanız ve öğretmenlik yapmak istiyorsanız formasyon almanız gerekir. Bu şekilde formasyon neden alınır sorusunun cevabını verebiliriz. Programı başarı ile tamamlayan lisans mezunları MEB’e bağlı olan özel eğitim kurumlarında öğretmen mesleğini yapmak mümkün olabiliyor. Ayrıca KPSS’ye hazırlanarak, sınava girdikten sonra gerekli puanı aldıklarında, devlet okullarına öğretmen olarak atanabilirler. Formasyon programına katılabilecek lisans bölümleri zaman zaman güncellenebilmektedir, bu yüzden formasyon almak istediğiniz dönemde güncel bilgileri kontrol etmeniz izlemeniz gereken adımlar konusunda size yardımcı olabilir.

Formasyon Alabilen Bölümler

En çok merak edilen konu ise, formasyon alabilen bölümler. Bu durumla ilgili zaman zaman güncellemeler yapılmakla birlikte, genel olarak bilgilendirme amaçlı bölümler hakkında bilgi paylaşmaya çalşacağız.

Adalet, din kültürü ve ahlak bilgisi, felsefe grubu, fizik, görsel sanatlar, yabancı diller, okul öncesi eğitimi, Türk dili ve edebiyatı bölümleri pedagojik formasyon alabilen bölümler arasında yer alır. Ayrıca bazı ön lisans bölümleri de pedagojik formasyon alabilmek için uygun olabiliyor. Örneğin, çocuk gelişimi. Uygunluk verilen bölüm sayısı fazla olmasa da, formasyon alabilen bölümler 2024 güncel duyuruları takip ederek ön lisans bölümleri hakkında bilgi edinebilmeniz mümkün.

Bu da ilginizi çekebilir: En Çok Atanan Sayısal Meslekler

Formasyon Alabilmek için Gerekli Şartlar

Lisans mezunu olarak öğretmenlik yapmak istediğinizde formasyon alabilmek için gerekli şartlar söz konusudur. Bunlara sırasıyla yer vermek gerekirse:

  • 4 yıllık lisans bölümü mezunu olmak gerekir. Geçmiş dönemlerde okumaya devam ederken başvurular kabul ediliyordu, ancak yeni mevzuata göre mezun olmak şartlar arasında yer alıyor. Bazı ön lisans bölümleri için pedagojik formasyon alabilmek mümkün, net bilgi için başvuru yapacağınız zaman kısa bir araştırma yapmanız iyi olur.
  • Eğitim fakültelerinin pedagojik formasyon programına katılabilmek için akademik ortalama dikkate alınabiliyor. Mezuniyet notunuzun ortalamasının 4’lük sistem üzerinden 2.5, 100’lük sistemde ortalama 75 ve üzeri olması gerekir. En güncel bilgileri öğrenmek için başvuracağınız üniversitenin formasyon ile ilgili duyurularını takip edebilirsiniz.
  • Yurtdışındaki üniversitelerin birisinden mezun olduysanız ve programa katılmak istiyorsanız, YÖK’ün kabul ettiği bir denklik belgesi olması gerekir.

Formasyon Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kendi Üniversitesinde Program Açılmayanlar Ne Yapabilir?

Eğer mezun olduğunuz üniversitede Eğitim Bilimleri ya da Eğitim Bilimleri Bölümü olmadığı, akademik kadro tamamlanamadığı için pedagojik formasyon programı açılmayabilir. Böyle bir durumda başka üniversitelerin programlarına katılabilirsiniz. Üniversitelerin program kontenjanını kontrol etmeniz faydalı olacaktır. Güncel program bilgileri için üniversitelerin eğitim takvimini ve duyuruları takip edebilirsiniz. Üniversiteler hakkında tüm bilgilere ve programlarına üniversite rehberi aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

Formasyon Ücreti Ne Kadar?

Geçmiş dönemlerde program ücretlendirmesi ile ilgili dikkat çeken farklar oluşmasından dolayı YÖK tarafından belli ücretlendirme koşulu belirlenmiştir. YÖK tarafından belirlenen koşula göre, formasyon programı için eğitim fakültesinin ikinci öğretim ücretinden en fazla iki katı ücret belirlenebilir, iki katından fazla bir ücret talep edilemez.

Bu da ilginizi çekebilir: En Çok Atanan Eşit Ağırlık Meslekleri

Formasyon Başvurusu için Gerekli Belgeler Neler?

Pedagojik formasyon programına başvurmak ve kaydolmak için gerekli belgeler:

  • Programa kayıt için başvuru dilekçesi
  • Onaylı lisans diploması / mezuniyet belgesi (Yurt dışındaki üniversitelerden mezun olanların denklik belgesi sunması gerekir.)
  • Onaylı transkript belgesi (Not durumunuzu gösteren belge)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi (Aslı yanınızda olmalıdır, ibraz etmeniz istenecektir.)
  • İki tane vesikalık fotoğraf
  • Öğrenim ücretinin ödendiğine dair banka dekontu (Banka vb. bilgilere üniversitenin program ile ilgili duyuru ve bilgilendirme sayfalarından ulaşabilirsiniz.)
  • Üniversitelerin isteyebileceği diğer belgeler (Program ile ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı üniversite web sitelerinin ilgili sayfalarından ulaşabilirsiniz.)

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.