GERİ

Eşit Ağırlık Bölümleri ve Meslekleri Nelerdir?


Sayısal ve sözel derslerin dengeli şekilde bir araya geldiği eşit ağırlık bölümü, öğrencilere geniş perspektif sunar. Bu özelliği sayesinde eşit ağırlık puanıyla öğrenci alan akademik programlarda da öğrenciler geniş çaplı bilgiler edinir. Öğrencilere hem analitik hem de eleştirel düşünme becerileri kazandıran eşit ağırlık meslekleri; hukuk, işletme, psikoloji, uluslararası ilişkiler gibi pek çok alana ayrılır. Peki, eşit ağırlık meslekleri ve maaşları neler? Eşit ağırlık dersleri hangileri? Eşit ağırlık bölümü hakkında tüm bilgiler için mutlaka içeriğin devamını okuyun!

Eşit Ağırlık Nedir?

Eşit ağırlık; ortaöğretim, yani lise düzeyindeki öğrencilerin 11. sınıfta seçtikleri üniversite bölümlerinden biridir. Bu alan, sayısal ve sözel derslerin bir arada öğrenilmesini sağlar. Eşit ağırlık, öğrencilerin hem matematiksel hem de sözel yeteneklerini geliştirmek için özel kazanımlara sahiptir. Matematik, geometri gibi sayısal derslerle birlikte Türk dili ve edebiyatı, coğrafya, tarih gibi sözel derslerde müfredatta yer alır. Eşit ağırlık bölümü öğrencileri, üniversite için tercih yaparken çok geniş kapsamda bölümlere listelerinde yer verebilirler. İktisat ve işletme gibi bölümler, hukuk, psikoloji, siyaset bilimi ve kamu yönetimi gibi sayısız bölüme eşit ağırlık puanıyla yerleşme imkanı vardır.

Bu bölümü seçen öğrencilerin başarılı olmasının anahtarı yalnızca matematik ya da yalnızca edebiyat çalışmak değildir. Öğrencinin her bir sayısal ve sözel derse eşit önemi vermesi gerekir. Hem sayısal hem de sözel dersler için yeterli zamanı ayırıp disiplinli bir şekilde çalıştığınızda hayalinizdeki üniversiteye ve hayalinizdeki bölüme yerleşebilirsiniz. Öğrencilerin daha geniş bir bakış açısıyla düşünmesini sağlayan eşit ağırlık dersleri, onların derslerde öğrendiklerini günlük yaşamlarına ve farklı konulara uyarlayabilmesine de olanak tanır.

Eşit Ağırlık Ne Çözer?

Eşit ağırlık bölümünde öğrenim gören öğrencilerin ders programı sayısal ve sözel derslerle doludur. Bu öğrenciler dersleri hem zorunlu hem de seçmeli olarak alırlar. Örneğin, Türk dili ve edebiyatı dersi zorunlu olarak bu öğrencilerin programlarında vardır. Aynı zamanda bu dersin seçmelisi de programa eklenir. Seçmeli derslerde ilgili konunun derinliklerine inilir ve daha kapsamlı bilgiler öğrenilir. Matematik dersi ise temel matematik ve ileri matematik olarak ikiye ayrılır. Temel matematik, herkesin gördüğü basit işlemler, problemler ve benzeri konuları kapsarken ileri matematik ise türev, integral, trigonometri gibi daha zorlu konular üzerine eğilir.

Tarih, coğrafya, vatandaşlık gibi sözel dersler de gören eşit ağırlık öğrencilerinin fen bilimleri derslerini de alması gerekir. Biyoloji, fizik ve kimyayı bu öğrenciler detaylı şekilde görürler ancak sayısal öğrencileri kadar derinliklerine inmezler. Öğrencilerin girdikleri YKS’nin TYT kısmında Türkçe, matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri soruları çıkar. AYT’de ise Türk dili ve edebiyatı, matematik ve sosyal bilimler sorularını çözmeleri gereklidir.

Eşit Ağırlık Bölümleri Neler?

Hukuk, işletme, psikoloji ve PDR de dahil olmak üzere eşit ağırlıkta öğrencilerin tercih edebileceği sayısız bölüm vardır. Bunlar arasında en sık tercih edilen ise hukuktur. Avukat, hakim, savcı gibi pozisyonlarda çalışmak isteyenler için hukuk en iyi bölümler arasındadır. Sık tercih edilen bir diğer bölüm ise psikolojidir. Psikoloji bölümü, insan davranışlarını ve zihinsel süreçleri inceleyen bir alandır. Bölümün mezunları klinik psikolog, danışman gibi meslekleri yapabilirler.

Eşit ağırlık bölümü mezunları, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde de birçok bölüme yerleşebilirler. İşletme bunlardan yalnızca biridir. Şirketlerde yönetici, pazarlama uzmanı, finans analisti gibi pozisyonlarda çalışmak isteyenler işletme bölümünü tercih ederler. Aynı fakültede yer alan iktisat bölümü ise ekonomist, finans analisti, bankacı gibi pozisyonlarda çalışmak isteyen öğrenciler için en iyi seçimler arasında yer alır.

Eşit ağırlık bölümü öğrencilerinin okuyabileceği diğer bölümler şunlardır:

  • Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik: Eğitim fakültelerinde yer alan bu bölüm, okullarda psikolojik danışman olarak görev almak isteyenlerin tercihleri arasındadır.
  • Maliye: Maliye mezunları, mali müşavir, vergi denetmeni, bütçe analisti olarak çalışabilirler.
  • Kamu Yönetimi: Kaymakam, müfettiş, belediye başkanı gibi pozisyonlarda çalışmak isteyenler genellikle bu bölümü tercih eder.
  • Uluslararası İlişkiler: Diplomat ve dış işleri uzmanı gibi kariyer hedefleri olanlar için bu bölüm idealdir.

Hangi bölümü seçeceğinize karar veremiyorsanız Eleman.net’in Meslek ve Maaş Rehberine göz atabilirsiniz. Bu sayede hem mesleğin gerekliliklerini öğrenebilir hem de bu meslekten bugünün şartlarında ne kadar para kazanabileceğinizi keşfedebilirsiniz.

Eşit Ağırlık İş Olanağı Yüksek Meslekler Hangileri?

Eşit ağırlık bölümünde çoğu mesleğin iş olanağı yüksektir. En yüksek olanlar ise hukuk ve psikoloji alanlarıdır. Hukuk mezunları, kısa bir stajyer avukatlık döneminin ardından baroda görev almaya başlayabilirler. Aynı zamanda savcılık ve hakimlik sınavlarına girerek kariyerlerini bir üst noktaya taşıyabilirler. Adalet Bakanlığına bağlı olarak çalışacakları için gelirleri de bu doğrultuda yüksek olur.

Psikoloji mezunları ise dilerlerse kamu kurum ve kuruluşlarına atanarak psikologluk yapabilirler. Dilerlerse de 2 yıllık yüksek lisans eğitiminin ardından kendi kliniklerini açarak danışanlarına hizmet verebilirler. Kamu sektöründe araştırmacı olarak çalışmanızı sağlayacak siyaset bilimi, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler gibi bölümlerde de yüksek kazanç elde etme şansınız vardır.

Eşit ağırlığın bu bölümlerine yerleşebilmek için yüksek puanlar almanız gerek. Özellikle de iyi bir üniversite kazanmak istiyorsanız sıkı çalışmalısınız. İstediğiniz bölümün kaç puan gerektirdiğini merak ediyorsanız Eleman.net’in Üniversite Taban Puanları rehberine göz atabilirsiniz.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.