GERİ

Erasmus Nedir, Nasıl Yapılır, Neden Önemlidir?


Erasmus nedir ve nasıl gidilir? Erasmus'un önemi, başvuru süreci ve kimlerin katılabileceği hakkında detaylı bilgi edinin.

Avrupa birliği tarafından hazırlanan Erasmus programı, öğrencilerin gelişimi açısından önem taşıyan bir süreçtir. Üniversitelerde lisans, yüksek lisans, doktora yapan ya da öğretim görevlisi olarak çalışan herkesin katılabileceği Erasmus; kişilerin dil, iş ve sosyal çevre bakımından gelişmesine olanak tanır. Özellikle kariyer açısından fazlasıyla önem taşıyan bu program birçok öğrencinin “Erasmus nedir?” ve “Erasmus nasıl yapılır?” sorularını sormasına neden olmuştur. Eğer siz de “Erasmus hangi bölümler için geçerli?” ve “Kimler tarafından başvurulabilir?” gibi soruları merak ediyorsanız yazının devamını okuyarak Erasmus başvuru süreçleri hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Erasmus’a Nasıl Başvuru Yapılır?

Erasmus yapabilmek için üniversiteniz, eğitim kurumunuz ya da şirketiniz aracılığıyla başvuru yapmanız gereklidir. Özellikle öğrenciyseniz ilk olarak Dış İlişkiler Erasmus Koordinatörlüğü merkezi ile görüşme yapmanız gereklidir. Başvurunuzun olumlu anlamda değerlendirmeye alınabilmesi için gerekli Erasmus şartları hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız zorunludur. Bu bağlamda da “Erasmus nasıl yapılır?” sorusunun cevabı herkes için merak konusudur. Başvuru yapabilmek için öncelikle üniversiteler tarafından belirlenen tarihleri dikkate almanız gereklidir.

Erasmus başvuru zamanları her üniversiteye göre değişiklik gösterebilir. Bazı okullar yılda iki kez yaparken bazıları ise her yıl tek bir başvuru zamanı belirler. Büyük çoğunlukla başvurular ocak ya da haziran ayında gerçekleşir. “Erasmus’a ne zaman gidilir?” sorusunun cevabı da doğal olarak okuldan okula değişiklik gösterebilir. Bundan dolayı sürekli başvuru ile ilgili okulunuza ait haberleri takip etmeniz gereklidir. Başvuru sırasında ise sağlamanız gereken şartlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • “Erasmus’a kaçıncı sınıfta başvurulur?” sorusu özellikle öğrenciler tarafından merak konusudur. Programa başvuru için lisans ya da yüksek lisans eğitiminde ilk yılı tamamlamış olmak gereklidir. Aynı zamanda tamamlanan bir yılda toplamda 60 krediyi sorunsuz şekilde vermeniz lazımdır.
  • Daha öncesinde bir Erasmus programına katılmamış olmanız gereklidir.
  • Başvuru için Erasmus programını destekleyen bir bölümde okumalısınız.
  • Lisans öğrencileri için en az 2.20, yüksek lisans okuyanların en az 2.50, doktora yapanların en az 3.00 not ortalamasına sahip olması lazımdır.
  • Erasmus için gerekli dil yeterliliğini sağlamak da önemlidir. Bunun için bazı okullar kendi özel sınavlarını yapabilirler.

“Erasmus’a nasıl başvurulur?” sorusuna cevap olarak verilecek gereklilik arz eden belgeler ise şunlardır:

  • Erasmus başvuru formu
  • Üniversite transkripti
  • Erasmus yabancı dil sınavı yeterlilik belgesi
  • CV
  • Önsöz
  • Eğer varsa referans mektubu

Erasmusa Ne Zaman Gidilir?

Erasmus'a başvurmak için öğrencilerin not ortalamasını sunmak zorundadır. Dolayısıyla, Erasmus'a okulda en az bir yılını tamamlamız öğrenciler başvurabilir. Hazırlık sınıfında okuanlar ve henüz birinci sınıfta olan öğrenciler Erasmus'a başvuramaz. Erasmus programına başvurular  akademik yılın bir önceki bahar döneminde yapılır. Erasmus'ta iki hareketlilik dönemi vardır. Fall Semester dönemi Eylül veya Ekim aylarında başlar ve Ocak veya Şubat aylarında sona erer. Spring Semester dönemi Şubat veya Mart aylarında başlar ve Haziran veya Temmuz aylarında sona erer. Başvurularınızı, istediğiniz hareketlilik dönemine göre bir yıl önceden başvuru yapmanız gerekmektedir.

Erasmusa Kaçıncı Sınıfta Başvurulur?

Erasmusa katılım için en bir akademik yıl geçmelidir. Genellikle 1. sınıfın sonunda başvuru yapılır. Böylece, 2. veya 3. sınıfta Erasmus'a gidilebilir. 3. sınıfın sonunda başvuru yapılması durumunda, Erasmus deneyimi 4. sınıfta gerçekleşir.

Erasmus Programının Amacı Nedir?

Erasmus programının temel amacı, öğrencilerin ya da öğretim elemanlarının akademik olarak gelişimlerini destekleyerek diğer üniversiteler ile olan işbirliğini arttırmaktır. Aynı zamanda kişilere uluslararası bir eğitim olanağı da sunulur. Ülkeler arasında öğrenci hareketliliğini arttırarak kişilerin, sosyal ve akademik çevresine de katkı sağlar. Bu temel amaçların yanı sıra programların bazı yan avantajları da mevcuttur. Öğrenciler proje kapsamında staj, iş ve spor alanlarında farklı iş birlikleri yapma fırsatı yakalayabilir. Özellikle yurt dışı deneyimi bulunmayan kişiler için Erasmus büyük bir fırsattır. Böylelikle farklı kültürleri ve yaşam tarzlarını deneyimleyebilirsiniz.

Erasmus için belirli bir dil yeterliliği gerekse de süreç boyunca dilinizi daha fazla geliştirebilirsiniz. Ayrıca bölgeye özgü geleneksel bil dil varsa bunu da öğrenebilme fırsatı yakalarsınız. Dil ve yurtdışı deneyimi ülkenize geri döndüğünüzde CV için iyi bir imaj oluşturur. CV sayesinde kariyer hedeflerinize çok daha kolay ulaşabilirsiniz. Bu avantajlardan faydalanabilmek için “Erasmus’a nasıl gidilir?” sorusunun cevabını detaylı şekilde araştırmaya başlayabilirsiniz.

Erasmusun Faydaları

Erasmus projesi birbirinden farklı avantajları ile ön plana çıkar. Özellikle öğrenciler için büyük faydalara sahip olan Erasmus; lisans, yüksek lisans ve doktora süreçlerinde yapılabilir. Erasmus’un faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Farklı Avrupa ülkesini kapsayan Erasmus projesi sayesinde dünyaca ünlü tarihi ve turistik yapıları ziyaret edebilir, ülkelerin doğal güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Bu özelliği sayesinde Erasmus, hem eğitim görmenize hem de tatil yapmanıza olanak tanır.
  • Erasmus’un en büyük faydalarından biri dil konusunda yeteri kadar pratik yapabilmenizdir. Sosyal çevre edinmek için teorik dil bilginizi, pratiğe dökmeniz zorunludur. Dolayısıyla konuştukça dil ve aksan gelişimi sağlayabilirsiniz.
  • Türkiye’ye geri döndüğünüzde yapacağınız iş başvuruları için pozitif bir imaj kazanmış olursunuz.
  • Burs başvurusu sayesinde mali destek alarak rahatlıkla yurt dışı deneyimi kazanabilirsiniz.
  • Erasmus’ta hem yerli hem de sizin gibi başka ülkelerden gelen birçok öğrenci ile tanışırsınız. Dolayısıyla sosyal çevrenizi dilediğiniz gibi genişletebilirsiniz. Özellikle yurt dışında bir kariyer yapmak istiyorsanız yeni sosyal bağlantılarınız sayesinde işleriniz kolaylaşabilir.
  • Kendi bölümünüz için farklı öğrenme metodları ve bakış açıları kazanabilirsiniz.

Erasmus Ülkeleri

“Erasmus’a kimler gidebilir?” diye merak ediyorsanız öncelikle bölümünüze özel programı incelemeniz gereklidir. Her bölümün Erasmus için şartları ve anlaşmalı ülkeleri farklıdır. Fakat genel anlamda Erasmus ülkeleri; Almanya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Makedonya, Avusturya, Polonya, Romanya, İsveç, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Türkiye, İzlanda, Norveç, Kıbrıs ve Lihtenştayn olarak sayılabilir. Bunlar dışındaki bazı ülkeler de Erasmus programı için kendine has koşullara sahiptir. Koşullu olan ülkeler ise Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Sırbistan, Karadağ, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye, Tunus, Rusya’dır.

Erasmus hangi ülkeler arasında gerçekleşir diye merak içerisindeyseniz bu listeyi ve okulunuzun anlaşmalı bölgelerini inceleyerek bir tercihte bulunabilirsiniz. “Erasmus ne kadar sürer?” gibi soruların değişken cevaplarına da okulunuz sayesinde ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda kariyer süreciniz için yardımcı Eleman.net üzerindeki üniversite rehberi sayesinde gitmek istediğiniz okullar ve bölümleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Böylelikle istediğiniz bölümde okuyarak ilk seneden sonra Erasmus programına başvuru yapabilirsiniz.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.