GERİ

Dikey Geçiş Sistemi DGS Nedir, Nasıl Yapılır?


DGS olarak bilinen sınavın adı Dikey Geçiş Sınavıdır. Meslek yüksekokulları ve açık öğretim fakültesinin iki yıllık ön lisans programlarından mezun olan kişilerin, eğitimini dört yıla tamamlamak için girdikleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yapılan bir sınavdır. Dikey geçiş sınavı ile uygun lisans programına geçilerek eğitime devam edilebilir. Bu sınav, ÖSYM tarafından gerçekleştirilir ve her yıl temmuz- ağustos aylarında yapılır. DGS ile sınava giren kişilerin sözel ve sayısal becerileri ölçülür. Dikey geçiş sınavı sadece iki yıllık önlisans programlarından mezun olan adaylar için geçerlidir. Yükseköğretim lisans programlarına geçmek için başvuruda bulunan adaylarda meslek yüksekokulları ve açık öğretim önlisans programlarından mezun olma şartı aranır.


DGS Nasıl Yapılır?

Dikey geçiş hakkından yararlanarak lisans eğitimine devam etmek için ön lisans diplomasının olması ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilen dikey geçiş sınavına girmiş olmanız gerekir. Tercih edilecek lisans bölümlerinin her biri için farklı puanlar ve sıralamalar vardır. Sınav sonucu açıklandıktan sonra tercih yapılması gereken tarihlerde ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine giriş yaparak tercihlerinizi yapabilirsiniz. Dikey geçiş sınavı tercihleri, ilk defa üniversite sınavına girdikten sonra yapılan tercihlerle benzerdir. Sözel lisans bölümleri için Türkçe, sayısal bölümler için ise matematik soru katsayıları farklılık gösterebilir. Dikey geçiş sınavında 50 adet Türkçe ve toplam 50 adet olmak üzere matematik, geometri soruları bulunur.

Dikey geçiş sınavı, 135 dakikalık bir sınavdır. Adaylar sınavda toplam 100 soru için sayısal ya da sözel olarak farklı sayıdaki soruları cevaplamak için zamanı kullanabilir. Ayrıca sınav bitmeden sınav salonunu terk etmek yasaktır. Son 15 dakika ise cevap kağıdını kontrol etmek ve düzenlemek için kullanılabilir. Adayların son 15 dakika içerisinde de sınav salonunu terk etmeleri yasaktır. Sınava başvuru yapmak isteyenler ÖSYM'nin elektronik ortamda gerçekleştirilen aday işlemleri sistemi üzerinden ilgili tarihlerde başvuru yapabilir. DGS adaylarının, bu sistemde geçerli bir fotoğraf ve eğitim bilgilerinin olması gerekir. Dikey geçiş sınavına bireysel başvuru yapabilmek için adaylar ÖSYM'nin sistemine giriş yapabilir. Sisteme giriş yapan adaylar, sınav başvurusu işlemlerini kolayca gerçekleştirebilir. Başvurusu sonrasında sınava girip belli bir puan alan kişiler, lisans programları tercihlerini de yine aynı sistem üstünden yapabilir.

Bu da İlginizi Çekebilir: DGS Sınav Sonuçları

DGS’ye Kimler Başvurabilir?

Dikey geçiş sınavına, iki yıllık önlisans programlarından mezun olanlar ve son sınıfta olup dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan lisans programlarına geçiş yapmak isteyen her aday başvuruda bulunabilir. Dikey geçiş sınavı ile önlisans mezunu olan herkes dilediği lisans programlarına geçiş hakkı elde edebilir. DGS ile tercih yapmak isteyen kişilerin belirli bir puan alması gerekir. YÖK Başkanlığının 2020’de yaptığı karar değişikliği ile dikey geçiş sınav baraj puanı kaldırılmıştır. Dikey geçiş için adaylar tercih yaparken geçmek istedikleri lisans programlarının kontenjan sayısına da dikkat etmelidir. Üniversite sınavına giren adayların lisans programlarına yerleştikten sonra ayrılan kontenjan dolmazsa DGS için kontenjan boşluğu yaratabilir.

Kimler DGS’ye Giremez?

Yükseköğretim lisans programlarına, dikey geçiş sınavı (DGS) için başvurmak isteyen adayların meslek yüksekokullarından ve açık öğretim önlisans programlarından mezun olması gerekir. Önlisans son sınıfta olup staj dışındaki mezuniyet koşullarını yerine getirmiş olan adaylar da sınava başvuruda bulunabilir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri de DGS’ye girebilir. Aynı zamanda buradan mezun olan adaylar ve aynı şartlardaki yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da dikey geçiş sınavına başvurabilir. Ancak açık öğretim dahil dört yıllık lisans programlarından mezun olan öğrenciler dikey geçiş sınavına başvuramaz.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.