Açık öğretim mezunları formasyon alabilir mi? Formasyon süreci ve şartları hakkında detaylı bilgi edinerek öğretmenlik yolunda adım atın.
Üniversite eğitiminizi tamamladıktan sonra ya da iş hayatınıza devam ederken açık öğretimden ikinci bir bölüm okumayı tercih edebilirsiniz. Açık öğretim, zaman ve mekandan bağımsız olarak eğitim almanıza olanak tanıdığı için yoğun iş veya kişisel programları olan bireyler için mükemmel bir alternatif. Ancak, birçok açık öğretim öğrencisi ve mezunu, "Öğretmen olabilir miyim?" sorusunu sıkça soruyor.
Bu yazımızda, açık öğretim mezunlarının pedagojik formasyon alarak öğretmen olma sürecini ele alacağız. Hangi açık öğretim mezunları formasyon alabilir? Hangi üniversiteler açık öğretim mezunlarına formasyon sağlıyor? Açık öğretim mezunları formasyon almak için neler yapmalı? gibi soruların cevaplarını sizin için derledik.
Pedagojik formasyon, öğretmenlik mesleğine adım atmak isteyen bireylerin, gerekli eğitim yöntem ve tekniklerini öğrenerek pedagojik beceriler kazandıkları bir sertifika programıdır. Bu program, lisans mezunlarının öğretmenlik yapabilmesi için gerekli olan eğitim ve öğretim yeterliliklerini sağlar.
Bu da ilginizi çekebilir: Hangi Bölümler Formasyon Alabilir?
Açık öğretim mezunları pedagojik formasyon alabilirler. Ancak, bu hakka sahip olabilmek için bazı kriterleri karşılamaları gerekmektedir. Formasyon alabilmek için adayların, eğitim fakültelerinden veya Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanmış olan diğer ilgili fakültelerden mezun olmaları gerekmektedir. Açık öğretim mezunları için bu, genellikle sosyal bilimler, fen bilimleri veya yabancı dil gibi alanlarda lisans eğitimi almış olmak anlamına gelir.
Öğretmen olmak isteyen açık öğretim mezunları, Millî Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu iş birliği ile açılan Pedagojik Formasyon Programı veya Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını başarıyla tamamlamalıdır. Bu programlar, mezunlara öğretmenlik için gerekli olan pedagojik becerileri kazandırır ve öğretmen olarak atanma hakkını sağlar.
Pedagojik formasyon alabilmek için genel olarak aşağıdaki şartlar gerekmektedir:
Başvuru süreci ve gerekli belgeler üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebilir. Bu nedenle, başvuru yapmayı düşündüğünüz üniversitenin formasyon programı ile ilgili duyurularını dikkatlice takip etmelisiniz.
Bu da ilginizi çekebilir: Üniversite Taban Puanları Nedir, Nasıl Belirlenir?
Açık öğretim mezunları, öğretmen olarak atanabilmek için ayrıca Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan Millî Eğitim Bakanlığı'nca belirlenen taban puanı almalıdır. KPSS10 puan türü üzerinden yapılan bu değerlendirmede, başarılı olan adaylar belirlenen alanlarda öğretmenlik için başvuruda bulunabilirler.
İngilizce Öğretmenliği: Mezunlar, İngilizce öğretmeni olarak atanma hakkına sahiptir. Pedagojik Formasyon eğitimi veya Tezsiz Yüksek Lisans programını tamamlayarak ve KPSS'de gerekli puanı alarak öğretmenlik yapabilirler.
Okul Öncesi Öğretmenliği / Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği: Bu bölümlerden mezun olanlar, okul öncesi eğitim alanında öğretmen olarak görev alabilirler. Yine formasyon veya tezsiz yüksek lisans eğitimini tamamlamaları ve KPSS'de başarı göstermeleri gerekmektedir.
Kamu Yönetimi: Kamu Yönetimi mezunları, Adalet Öğretmenliği alanında atanabilirler. Gerekli formasyon eğitimini alarak ve KPSS'de belirlenen puanı elde ederek bu alanda öğretmenlik yapma şansına sahiptirler.
Açık öğretim mezunları, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen şartları yerine getirdikleri takdirde öğretmen olarak atanabilirler. İngilizce Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği ve Kamu Yönetimi gibi bölümlerdeki mezunlar, alanlarına göre öğretmenlik yapma fırsatına sahiptir. Bu süreçte, pedagojik formasyon veya tezsiz yüksek lisans programlarını tamamlamak ve KPSS'de başarılı olmak önemli adımlardır. Açık öğretim mezunları için bu fırsatlar, öğretmenlik kariyerine adım atma yolunda büyük bir avantaj sunar.
Pedagojik formasyon için başvurabilecek açık öğretim mezunları genellikle şu bölümlerden mezun olmalıdır:
Türk Dili ve Edebiyatı
Matematik
Tarih
Coğrafya
Fizik
Kimya
Biyoloji
Bu alanların dışındaki bölümlerden mezun olanların formasyon alabilmesi, YÖK tarafından belirlenen kriterlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Bu da ilginizi çekebilir: En Çok Atanan Eşit Ağırlık Meslekleri
Pedagojik formasyon programlarına yukarıda adı geçen kararlarda yer alan lisans programlarının öğrencileri ve mezunları başvurabilir
Türkiye'de birçok üniversite, pedagojik formasyon eğitimi sunmaktadır. Ancak, açık öğretim mezunları için bu eğitimi sunan üniversiteler sınırlı olabilir. Formasyon eğitimi veren bazı üniversiteler şunlardır:
Burdur Mehmet Akıf Ersoy Üniversitesi
Atatürk Üniversitesi
Gazi Üniversitesi
Karabük Üniversitesi
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
Kocaeli Üniversitesi
Mardin Üniversitesi
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Fırat Üniversitesi
Dicle Üniversitesi
Ordu Üniversitesi
Üniversiteler 2023-2024 Güz dönemine aittir.
Bu üniversiteler, belirli kontenjanlar dahilinde açık öğretim mezunlarına formasyon eğitimi sunmaktadır. Başvuru yapmadan önce üniversitelerin resmi web sitelerini kontrol ederek güncel bilgileri edinmeniz faydalı olacaktır.
Pedagojik formasyon sınavları, eğitim-öğretim dönemi boyunca belirli takvimlere göre yapılmaktadır. Ancak, 2023-2024 eğitim-öğretim dönemi sona erdiği ve yaz dönemi olduğu için, sınavlar şu anda gerçekleştirilmiyor. Önümüzdeki senenin sınav tarihleri, eğitim döneminin başlangıcı olan Eylül ayında açıklanacaktır. 2025 yılı için pedagojik formasyon sınavları tekrar başlayacak ve bu tarihler yaklaştıkça sizlere en güncel bilgilerle gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz. Sınavların tarihleri ve detayları, her üniversitenin akademik takvimine göre duyurulacaktır. Bu nedenle, ilgilendiğiniz üniversitenin resmi web sitesini takip etmek önemlidir.
Güncel bilgiler için bizleri takip etmeye devam edin!
Pedagojik formasyon sınav ücretleri genellikle 8200 TL civarındadır. Ancak bazı üniversiteler adaylardan 10.000 TL'ye kadar varan ücretler talep etmektedir.
Formasyon almak isteyen açık öğretim mezunlarının izlemesi gereken temel adımlar şunlardır:
Uygun Programı Seçin: Pedagojik formasyon eğitimi veren bir üniversite seçin ve program detaylarını inceleyin.
Başvuru Yapın: Gerekli belgelerle birlikte üniversitenin formasyon programına başvurun.
Eğitime Katılın: Kabul aldıktan sonra, eğitimlere düzenli olarak katılarak gerekli dersleri tamamlayın.
Sertifika Alın: Eğitimi başarıyla tamamladıktan sonra pedagojik formasyon sertifikanızı alın.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.