2024 YKS puan hesaplama nasıl yapılır? Adım adım TYT ve AYT puan hesaplama yöntemleri, katsayılar, ham puan ve yerleştirme puanı hesaplama ipuçları. Başarınızı artırmak için bilmeniz gereken her şey!
2024 yılı Haziran ayında gerçekleştirilen üniversite sınavlarına giren öğrenciler, netleri üzerinden sınav puanlarını hesaplamaya başladı. 3 oturumdan oluşan YKS sınavının net hesaplamasına göre sıralama ve sınav puanı hesabı yapılmaktadır. ÖSYM kurulu, YKS sınav sonuçlarını resmi olarak açıklayana kadar paylaşılan sorularla sınav netlerini hesaplamak isteyen öğrenciler aşağıdaki hesaplama sisteminden yararlanabilirler.
İlk oturum olan Temel Yeterlilik Sınavı, YKS’nin %40’ını oluşturmaktadır. Öğrenciler, TYT sınav sonucu üzerinden üniversite sınav puanını hesaplayabilirler.
YKS puanı, TYT, AYT, Ortaöğretim Başarı Puanı ve dil sınavına giren adayların ek olarak YDT puanları toplanarak belirlenmektedir.
Bu da ilginizi çekebilir: En Çok Atanan Sözel Bölümler
TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.
TYT baraj puan sistemi kaldırıldığı için puan sınırlanması yoktur. Ancak, adayların puanlarının hesaplanabilmesi için TYT Türkçe veya TYT Matematik testinden en az 0,5 net yapması gerekmektedir. TYT sınavı toplamda 120 sorudan oluşmaktadır.
TYT için hesaplanan standart puanlar, Temel Yeterlilik Testi'nde hesaplanan standart puanlar ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı Kılavuzunda yer alan Tablo 1C'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanlarının hesaplamasıyla belirlenir. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 ham puan veya daha fazlasını almış olmaları gerekmektedir. Bu şartı sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.
A-TYT puanı, en düşük 100 ve en yüksek 500 arasında olacak şekilde dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır.
Alan Yeterlilik Sınavı, YKS’nin ikinci oturumudur. TYT sınavında ilgili testlerden en az 0,5 net yapmış olan adaylar AYT sınavına girmeye hak kazanırlar.
Ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya bu dersi farklı bir müfredatla alan, İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç olan öğrenciler, TYT Sosyal Bilimler Testi’nde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaklardır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe alanından 5 soru cevaplayacaklardır.
Ortaöğretim Başarı Puanı, en az 250 ve en fazla 500 olacak şekilde ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecektir. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir.
En düşük diploma notu olan 50 için OBP 250 olacak, en yüksek diploma notu olan 100 için de OBP 500 olacaktır. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notları ile 50’nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınacak, okul bazında işlem yapılmayacaktır.
Son sınıftaki adayların 2024-YKS yerleştirme işlemlerinde kullanılacak Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplanmasında kullanılacak olan diploma notu bilgisi, Haziran ayı içinde Merkezimiz tarafından MEB e-okul sisteminden ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacaktır.
Bu da ilginizi çekebilir: Eşit Ağırlık Bölümleri ve Meslekleri Nelerdir?
YKS sınavında cevaplanmış olan 4 yanlış soru 1 doğru soruyu götürür. Bu sistemle, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılır, elde edilen puan adayın ham puanı olur.
TYT 16 net ise AYT en az 26 net üstü
TYT 20 net ise AYT en az 24 net üstü
TYT 25 net ise AYT en az 22 net üstü
TYT 30 net ise AYT en az 20 net üstü
TYT 40 net ise AYT en az 16 net üstü
TYT 16 net ise AYT en az 55,5 net üstü
TYT 20 net ise AYT en az 54 net üstü
TYT 25 net ise AYT en az 52,5 net üstü
TYT 30 net ise AYT en az 50,5 net üstü
TYT 40 net ise AYT en az 47,5 net üstü
Açıklanan sınav soruları üzerinden hesaplama yapan öğrenciler, Üniversite Taban Puanları tablosunu inceleyerek tercih listelerini hazırlayabilirler. Türkiye’deki tüm üniversitelerin yer aldığı Üniversite Rehberi sayfamız üzerinden dilediğiniz üniversitenin taban puanları, fakülteleri, üniversite yurt imkânları ve daha birçok detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.