Hangi tür olursa olsun bütün şirketler ve vergi mükellefleri, vergi ödeme ve takip süreçlerinde kullanmak üzere birer vergi numarası sahibi olurlar. Vergi numarasının çeşitli işlevleri ve yasal prosedürleri vardır. Siz de GİB vergi numarası sorgulama, şahıs vergi numarası sorgulama, tüzel kişiler vergi numarası sorgulama gibi işlemlerin nasıl yapılacağını merak ediyorsanız aşağıdaki başlıklardan konu hakkındaki temel bilgileri öğrenebilirsiniz.
Vergi numarası, gerçek ya da tüzel kişiliğe sahip işletmelerin kamuya vergi ödemeleri sırasında kullandıkları numaradır. Vergi numarası, bir anlamda şirketin vergi işlemlerindeki kimliği niteliğindedir ve “vergi kimlik numarası” olarak da adlandırılır.
Vergi numarası ticari faaliyet gösteren, vergi mükellefi olan, ürün ve hizmetlerini satışa sunup vergi ödeme yükümlülüğüne sahip olan kişiler için gereklidir.
Vergi kimlik numarası sorgulama işlemi, günümüzde en çok merak konusu olan durumlardan biridir. Halihazırda vergi kimlik numarası internet üzerinden kolaylıkla sorgulanabilir. Bunun için e-Devlet şifresine ya da İnteraktif Vergi Dairesi hesabına sahip olmak gerekir.
Şirket vergi numarası sorgulama işlemi için Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait İnteraktif Vergi Dairesi (İVD) platformunu kullanabilirsiniz. Vergi kimlik numarası sorgulama platformuna e-Devlet şifresi ile giriş yapılabilir.
Vergi kimlik numarası doğrulama işlemi de sorgulama işlemleri gibi İVD üzerinden gerçekleştirilir. Bunun için e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapabilir ve “Doğrulamalar” bölümünden işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Vergi numarası ya da bir diğer adıyla vergi kimlik numarası hakkında vergi mükelleflerinin zihninde çokça soru yer alır. Sizin için en sık sorulan soruları yanıtladık.
Vergi numaranızı e-Devlet şifreniz ya da İVD hesabınız ile internet üzerinden öğrenebileceğiniz gibi bağlı olduğunuz vergi dairesinden de öğrenebilirsiniz. Bu aşamada mali müşaviriniz size yardımcı olabilir.
Vergi numarası almak için şirket kuruluş sırasında vergi mükellefiyeti başvurusu yapmak yeterlidir. İlgili evrakların teslimi ve vergi dairesi yoklaması gerçekleştirildikten sonra vergi kimlik numaranız oluşturulacaktır. Başvurunuzu online ya da doğrudan vergi dairesi müdürlüğüne giderek yapabilirsiniz.
Yabancı uyruklu kişiler, vergi numarası almak için İVD üzerinden “Yabancılar için Potansiyel Vergi Numarası” butonunu kullanarak vergi kimlik numarası başvurusunda bulunabilir.
Türkiye’de vergi kimlik numarasına sahip olmak için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Bunun dışında şirket kuruluş süreçleri için çeşitli maliyetler vardır ve şirket türüne ya da bulunduğunuz yıla bağlı olarak maliyetler değişebilir.
Şirket isminden vergi numarası sorgulama oldukça kolaydır ve İVD üzerinden “Vergi Kimlik Numarası” sorgulama bölümünden öğrenilebilir. Şirket bilgilerini girerek sorgulama yapabilirsiniz. Kişisel vergi numarası sorgulama, potansiyel vergi numarası sorgulama ya da yabancı vergi numarası sorgulama işlemleri de aynı şekilde e-Devlet vergi numarası sorgulama yoluyla gerçekleştirilebilir.
Adınıza kayıtlı vergi levhası olup olmadığını İVD üzerinden e-Devlet şifreniz ya da İVD hesap bilgileriniz ile giriş yaparak öğrenebilirsiniz. Eğer vergi mükellefi iseniz borçlarınızı da sistem üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Vergi Numarası ve Ticaret Sicil Numarası birbirinden farklıdır. Ticaret sicil numarası vergi dairelerinden değil MERSİS üzerinden tanımlanır.
Vergi kimlik numaraları 10 haneli olarak belirlenir ve kişiye özeldir. Ticaret sicil numarası ile 16 haneden oluşur.
Vergi numarası beyanı; icra takip işlemleri, banka hesap açma işlemleri, sigorta işlemleri, noter işlemleri ve patent/tescil işlemlerinde zorunludur.
Vergi mükellefleri kamuya karşı yükümlülüklerini takip etmek ve yerine getirmek için belirleyici olarak vergi kimlik numarasını kullanırlar. Bireyler için TC kimlik numarası nasıl bir işlev taşırsa işletmeler için de vergi numarası aynı işlevsel öneme sahiptir.
Vergi kimlik numarası bir kere oluşturulur ve ilgili vergi mükellefinin numarası bir daha değiştirilemez. Türkiye sınırları içerisinde hep aynı numara kullanılır.
Vergi kimlik numarası, ilgili gerçek ya da tüzel kişinin vergi mükellefiyeti devam ettiği sürece geçerliliğini korur.
Vergi numarasının iptali için vergi levhasının kapatılması gerekir. Bunun için ilgili vergi dairelerine giderek kapanış başvurusu gerçekleştirilmesi gereklidir.
Vergi numarası oluşturulma süreci ilgili vergi dairesindeki yoğunluğa göre değişiklik gösterebilir. Ancak, belgeleriniz tam ve eksiksiz olup yoklama süreci de tamamlanırsa vergi numarası en kısa sürede belirlenir.
Vergi numarası için genel olarak talep edilen belgeler; kimlik ve ikâmetgah belgelerinin yanı sıra kişinin ticari faaliyetlerini gösteren evraklardır.
Vergi numarası başvurusu vergi dairesi müdürlükleri ya da e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilir. İVD’ye e-Devlet şifreniz ile girerek kolaylıkla başvuru yapabilirsiniz.
Vergi numarası, vergi mükelleflerinin pek çok işleminde referans olan resmi bir kimlik numarasıdır. Vergi ödemelerinden denetim süreçlerine kadar bütün işlemler vergi kimlik numarası üzerinden gerçekleştirilir. Bu nedenle bir işletmeyi faaliyete geçirmeden önce atılması gereken en önemli adımlar arasında vergi kimlik numarası edinmek vardır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.