İngilizce yeterliliği öne çıkaran bir şirkete mi başvuracaksınız, yurtdışında çalışmak veya eğitim almak mı istiyorsunuz? Tüm bunlara başvururken sizin özellikle ve öncelikle İngilizce dil becerilerinizi ve seviyenizi bilmek isteyeceklerdir. Bu seviyelerin ölçümünde farklı testler olduğundan seçim anında kafanızın karışması çok normaldir. İş veya eğitim kariyeriniz için doğru İngilizce seviye tespit testini nasıl seçeceğinize dair ipuçlarını bu yazıda sizinle paylaşmaya çalışacağım.
İngilizce dil beceri ve seviyesinin ölçme ve değerlendirilmesinde başarıya giden yolun ilk basamağı doğru testin seçilmesidir. Mevcut testler, adayın İngilizce dili 4 becerisini (okuma, yazma, dinleme, konuşma) çeşitli senaryolarda, farklı formatlarda, vurgularda, karmaşıklık ve zorluk derecelerinde anlama ve kullanma becerisini değerlendirir.
Bu faktörlerden her birisi de adayın alacağı sonuca direkt olarak etki eder. Bu yüzden amaca uygun olmayan içerikte ve zorluk derecesindeki testler ile İngilizce dil becerilerini test etmeye çalışan ve/veya ispat etmeye çalışan adayların birçok zaman istediği puanı alamamasına, aynı hataya devam ederek defalarca aynı içerik ve formattaki test için zaman ve maddi kaynaklarını boşa harcamaları sıklıkla rastlanan bir durumdur.
Bu konuda daha bilinçli ve doğru kararlar alabilmek ve testte başarılı olma ihtimalini arttırabilmek için atılacak en önemli adım teste kaydolmadan önce doğru testi seçtiğinizden emin olmanızdır. Seçimi yapmadan şu üç önemli noktayı incelemenizi öneririm:
eleman.net, ETS Global ile gerçekleştirdiği iş birliği kapsamında TOEIC iş İngilizcesi testini %10 indirim fırsatıyla sunuyor. Kampanyadan yararlanmak için kampanya sayfasındaki formu doldurmanız yeterli.
Hem ulusal hem uluslararası İngilizce yeterlilik testi adı altında birçok test mevcuttur. Bu testler arasında tercih yaparken adayın bilmesi gereken en önemli nokta testin hangi amaca yönelik yazılmış olduğudur. İngilizce dil becerilerini test etmeye yönelik hazırlanan testlerin başlıca amaçları ve örnek test isimleri aşağıdaki gibidir:
Bu testler adayın test sonucunu akademik kurumlara İngilizce Hazırlık Programı muafiyeti, seviye tespiti, yüksek lisans, doktora başvurusu amaçlarıyla sunmaları beklenen testlerdir. Bu tür testlere örnek olarak hem ulusal hem uluslararası geçerliliği olan, dünya genelinde 12,500’den fazla kurum ve ülkemizde ÖSYM tarafından denkliği kabul edilen TOEFL iBT (Test of English as a Foreign Language, the Internet Based Test) testi ilk akla gelen testtir. (Testin detaylarını bir sonraki yazımda bulabilirsiniz.
Bu test içerikleri akademik odaklı testlerden çok farklı olarak adayların İngilizce dilini günlük yaşamda, uluslararası ortamlarda, iş ortamında iletişim ve etkileşim amaçlı anlayabilme ve kullanabilme becerilerini test etmeye yöneliktir. Kendisinden bu becerilerini göstermesi beklenen bir adayın akademik içerikli bir teste hazırlanması ve kendinden beklenenlerin dışındaki becerileri geliştirmeye çalışması gereksiz bir zaman, efor ve para harcanmasına sebep olmaktadır.
Bu becerilerin gelişmesi bazen uzun zamanlar alabileceği için istenen puan alınana dek testin üst üste tekrar edildiği durumlar da hiç az değildir. Dolayısıyla uluslararası arenada veya yurt içinde iş başvurusu yapmayı planlıyorsanız, bu amaçlara uygun hazırlanmış testlerin başında 160’tan fazla ülkede, 14000’den fazla kurum tarafından kabul edilen TOEIC (Test of English for International Communication) testi gelmektedir.
İsminden de anlaşıldığı üzere bu testin tüm maddeleri adayların ortak dilin İngilizce olduğu uluslararası bir iş ortamında okuma, dinleme, yazma, konuşma becerilerinin yanı sıra etkileşim becerilerini de ölçmeye yönelik yazılmıştır. (Testin detaylarını bir sonraki yazımda bulabilirsiniz.)
Bazı kurumlar ve işverenler sadece belirli testleri kabul ettiklerinden teste girecek olan adayın test sonucu ile başvuracak olduğu kurum veya kuruluşların özel gereksinimlerini önceden kontrol etmesi çok önemlidir.
Teste girecek olan adayın hazırlık sürecinde test formatına ve soru türlerine aşinalık kazanması testte gereksiz zaman harcamasını engelleyecek ve başarısını arttıracaktır. Adayın girmeyi düşündüğü test için hazırlayan kurum tarafından sunulan hazırlık kaynakları bu süreçte çok değerlidir. Bu yüzden girilecek teste karar verirken testlerin internet sitelerinde hazırlık amaçlı kaynaklar kontrol edilmelidir.
Bu nokta da TOEFL iBT testine girmeye karar verirken “TOEFL TestReady” veya TOEIC testine girmeye karar verirken
“teste hazırlık sitesi” üzerinden ücretsiz deneme testlerine ve daha fazlasına ulaşarak, incelemenizi öneririm.
Her süreçte olduğu gibi İngilizce seviye tespit testi sürecinde başarılı olmak da detaylı araştırma yaptıktan sonra doğru çözümü bulmak ve doğru kaynaklar ile teste hazırlanmak ile mümkün olacaktır. Bu satırların sınavara girecek olan adaylara süreçlerinde yardımcı olarak başarılarına katkıda bulunması ve bir sonraki yazımda buluşmak dileğiyle…
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.