Ticari faaliyet sürdüren işletmeler için pek çok terim işletme sahipleri için merak konusudur. Muhasebe alanında sıklıkla duyulan tevkifat ve tevkifatlı fatura terimleri de bu anlamda ön plana çıkar. Pek çok işletmeci tevkifatlı fatura nedir, neden kesilir, nasıl kesilir gibi soruların yanıtlarını merak eder. Eğer siz de tevkifatlı faturanın tanımı, amacı ve kullanıldığı durumlar hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz gelin, konu hakkındaki ayrıntıları alt başlıklarda birlikte inceleyelim.
Tevkifat kelimesinin anlamı para ile alakalı kesintileri ifade eder. Vergilendirme ve muhasebe alanında bölüşme ve kesinti yapma amacı ile kullanılan tevkifatlı fatura, bir ürün ya da hizmetin satışında kesilebilir. Tevkifatlı faturada devlete ödenmesi gereken temel vergi kalemlerinden Katma Değer Vergisi (KDV) yükümlülüğünün bir kısmı alıcıya devredilir. Tevkifatlı fatura kesildiğinde söz konusu satıştan doğan KDV’nin hangi oranda alıcı tarafından ödenmesi gerektiği ise Resmi Gazete’de yayımlanan ölçülerle belirlenir. Tevkifat türleri, Gelir Vergisi Tevkifatı ve KDV tevkifatı olarak ikiye ayrılır. Gelir Vergisi Tevkifatının kapsamı Gelir Vergisi Kanunu uyarınca belirlenir. Resmi Gazete üzerinden halka duyurulan KDV tevkifatı ise tam tevkifat ve kısmi tevkifat olarak iki ayrı biçimde düzenlenir.
9/10 tevkifatlı fatura nedir sorusunun yanıtı olarak tevkifatlı fatura KDV oranlarından söz etmek mümkündür. Resmi Gazete’de yayınlanan veriler ışığında 9/10 tevfikatlı fatura bir şirkete ya da kuruma alınan temizlik hizmet alımı için kullanılan orandır. 9/10 tevkifatlı faturada KDV’nin 9/10 ile 1/10 oranlarındaki payları bölüşülür. Örneğin, bu durumda 200 liralık bir KDV yükümlülüğü söz konusu ile tevkifatlı faturada KDV, 180 TL ve 20 TL olarak bölüşülür.
Tevkifatlı fatura, alıcı ve satıcı arasında vergi bölüşümleri ve kesintiler için kesilir. Kapsamı Resmi Gazete’de belirlenen Tevkifatlı fatura ile ilgili yasal düzenlemeler ve oranlar zamanla değişim gösterebilir. Bunun için Resmi Gazete’deki gelişmeleri takip ederek tevkifatlı fatura güncel oranları hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür.
Tevkifatlı fatura birçok farklı ürün ve hizmet satışı üzerinden kesilebilir. Tevkifatlı fatura kesilen işlemler arasında ön plana çıkanlar şunlardır:
Resmi Gazete’ye göre tevkifatlı fatura kesen kurumlar şunlardır:
Tevkifatlı fatura ile normal fatura türleri arasında fatura kesim süreci açısından herhangi bir fark bulunmaz. Bununla birlikte iki fatura arasındaki tek ayrıştırıcı faktör, satılan ürün ve hizmet için belirlenen KDV oranının Resmi Gazete’deki tevkifat oranları üzerinden bölüştürülmesidir. Böylelikle alıcı ve satıcı arasında KDV tutarı pay edilir. Örneğin normal faturada KDV’yi tek taraf öderken 7/10 tevkifatlı bir faturada bir taraf 7/10 oranında bir taraf 3/10 oranında KDV ödemekle yükümlü olur. Normal faturalarda alıcılar, KDV dahil ödeme yaparak vergi ödemesini satıcıya devreder. Tevkifatlı faturada ise iki tarafın da doğrudan vergi dairesine ödeme yapma yükümlülüğü doğar.
Tevkifatlı faturada eğer tam tevkifat durumu söz konusu değilse KDV’nin Resmi Gazete’de belirlenen oranlarda alıcı ve satıcı arasında bölüştürülmesi söz konusudur. Tevkifatlı fatura amacı nedir? sorusuna yanıt olarak resmi düzenlemelere uygun biçimde vergi diliminin bölüştürülmesinden söz etmek mümkündür.
Tevkifatlı fatura konusunda güncel kapsam ve oranlar için 5018 Sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Resmi Gazete’deki ilgili duyuruları takip edebilirsiniz.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.