Sigortasız olarak işçi çalıştırmak bilindiği üzere yasalar tarafından kesin bir şekilde suç olarak değerlendirilmektedir. Bu yüzden hiçbir işveren çalışanına sigortasız olarak o işte çalışmasını teklif edemez. İşçinin her zaman buna itiraz etme hakkı vardır ve itiraz etmesi de gerekir.
Öte yandan SGK tarafından işyerinde sigortasız olarak işçi çalıştıran yerler, düzenli olarak ve dikkatli bir şekilde inceleniyorlar. Sigortasız işçi çalıştırılması halinde işveren, en az 5000 TL ceza ücreti ile karşı karşıya kalabilir.
Bilindiği üzere sigorta, her çalışanın en büyük hakkıdır. Çünkü sigorta, işçinin hem bugünü hem de geleceği için en önemli teminatlardan bir tanesidir. O sebeple işçilerin sigortalı olma haklarını elinden almak devlet gözünde büyük bir suç olarak nitelendiriliyor. İşverenler ise bazen biraz daha fazla kar elde etmek için böyle kötü bir yola başvurabiliyorlar.
Sigortasız işçi çalıştırma ile ilgili olarak işletmeyi ihbar edebilmek için resmi bir telefon hattı da bulunuyor. ALO 170 aranarak sigortasız işçi çalıştırma ile alakalı olarak bir işyeri ya da işveren ihbar edilebiliyor. Buraya yapılan şikayetlerin ortalama 30 gün içinde sonuçlanması da gerekiyor.
Sigortasız olarak işçi çalıştırmanın cezası da oldukça merak edilen konulardan bir tanesi. Sigortasız işçi çalıştırmaya verilen ceza işletmenin niteliğine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Örnek vermek gerekirse, 1 yıl süre ile 1 işçinin sigortasız olarak çalıştırılması halinde bu işletmeye gelecek olan para cezası ortalama olarak 21000 TL'dir. Pek çok noktada işveren deneme süresi gibi bir konuyu öne sürebiliyor. Ancak SGK kanununda, deneme süresi içinde bulunan kişilerin de sigortasının yapılması gerektiği yer almaktadır. Bu sebeple işverenler deneme süresi adı altında bile çalışanları sigortasız olarak çalıştıramazlar.
Sigortasız olarak çalıştırıldığını öğrenmiş olan bir işçinin dava ile hakkını aramak istediğinde bunu yazılı bir şekilde kanıtlaması gerekiyor. Eğer böyle bir yazılı kanıt yoksa güvenlik kameraları ya da orada çalışan diğer işçilerin şahitliği de delil olarak gösterilebiliyor. İşçinin haklarını korumak adına mahkemeler genellikle işçinin tarafını tutmaktadırlar.
Üstelik işçi kendisi sigortasız olarak çalışmayı kabul etmiş olsa bile, ileride sigortasız olarak çalıştırıldığını şikayet etmesi halinde işveren, çalışanın bunu kendisinin istediğini söyleme hakkı yoktur. Bunu söylemiş olsa bile bu mahkemelerce kabul edilebilir bir gerekçe olarak gösterilmez.
Sigortasız olarak işçi çalıştırmanın cezası oldukça büyüktür ve bu cezalar kanunlar tarafından net bir şekilde belirtilmiştir. Bu nedenle tüm işverenlerin çok daha büyük cezalar ödememek için tüm işçilerine resmi olarak sigorta yaptırması gerekmektedir. Bu konu işveren açısından hem maddi hem de vicdani sorumluluk gerektirmektedir. Maddi sorumluluğun altından kalkabileceğini düşünen işverenlerin dahi sigortasız olarak çalıştırdıkları işçinin manevi haklarını ve sosyal haklarını gasp ettiklerini bilmeleri gerekir. Çünkü emeği karşılığında çalışan bir işçi hem bugünü için hem de geleceği için bu haklara en başında devlet koruması ile sahiptir. İşverenin bunu göz ardı ederek kanunlara karşı gelmesi kelimenin tam anlamıyla suç olarak kabul edilmektedir.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.