GERİ

SGK Prim Geri Alma Hesaplama, Şartları, Kimler Alabilir

Ömer Meriç
SGK Uzmanı
2 dakika okuma süresi

SGK prim iadesi, mevcut kanunda sigortalılara tanınan bir haktır. Sigortalılar bu haktan yararlanarak emeklilikten vazgeçebilmekte ve yatırdıkları primleri dilerlerse iade alabilmektedirler. Prim iadesi alabilmek için emeklilikte olduğu gibi bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar sağlanmadan iade işlemleri gerçekleştirilememektedir. Bu içerikte SGK prim iadesinin nasıl alınabileceği, kimlerin bu haktan yararlanabileceği ve sigorta parasını geri alma hesaplamasının nasıl yapıldığı hakkında tüm ayrıntılar paylaşılmıştır.


SGK Prim İadesi Nedir?

SGK prim iadesi, emeklilik için ilk giriş tarihine göre yaş şartını sağlamış ancak yaş şartı dışındaki prim günü ve sigortalılık süresi gibi şartları sağlayamadığı için emekli olamayanların adına yatırılan emeklilik primlerinin iadesi olarak tanımlanabilir.

Sigorta Parasını Geri Alma Şartları

SGK prim iadesi hakkından yararlanabilmek için;

  • İlk defa uzun vade diğer adı ile emeklilik primi yatırılan tarihe göre yaş şartının sağlanmış olması,
  • Prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının sağlanmıyor olması gerekmektedir.
  • 08 Eylül 1999 tarihinden önce başlangıcı olanlar için yaş şartı kaldırıldığından bu tarih öncesinde girişi olanlar prim iadesi alabilirler. Örneğin Ali BEY 01.01.1990 tarihinde işe girmiştir ve toplamda 782 gün sigortalı çalışmıştır. Ali BEY, Sosyal Güvenlik Kurumu'na dilekçe ile başvurarak dilerse bu 782 gün için adına ödenen sigorta primlerinin iadesini alabilir.
  • Leyla HANIM, 01.01.2005 tarihinde sigortaya başlamıştır. 1962 doğumlu olan Leyla HANIM için emeklilikte yaş şartı 58'dir. Yaş şartını sağladığı için dilerse adına yatan primlerin iadesini alabilecektir.

SGK Prim İadesi Kimler Alabilir?

SGK prim iadesi hakkından, sigorta, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ya da herhangi bir kapsamda uzun vade primi ödenmiş olan, emeklilik için başlangıç tarihine göre yaş şartını sağlayan ancak primi yetersiz olduğu için emekli olamayanlar yararlanabilmektedir.

SGK Prim İadesi Başvurusu Nasıl, Nereye Yapılır? Gerekli Belgeler Nelerdir?

Prim iadesi başvurusu;

  • Sigortalı çalışanlar için son çalışmanın olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi'ne,
  • Bağ-Kur kapsamında olanlar Bağ-Kur dosyalarının olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi'ne,
  • Emekli Sandığı kapsamında olanlar ise Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı'na yapabilmektedir.
  • Başvurular elden ya da posta yolu ile yapılabilmektedir. Elden ya da posta yolu ile yapacaksanız SGK, Gelir, Aylık ve Ödenek Talep belgesini doldurmanız ve belgede "Toptan İade" kısmını işaretlemeniz gerekmektedir.
  • E-devletten yapmak isterseniz "Sosyal Güvenlik Kurumu-Toptan Ödeme Talebi" menüsünden online olarak başvuru oluşturabilirsiniz.

Sgk Prim İadesi Kaç Günde Sonuçlanır?

Prim iadesi talebinin sonuçlanma süresi bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi iş yoğunluğuna göre değişebilmektedir. Genellikle ortalama 1-2 ay içerisinde sonuçlanmakta ve prim iadesi yapılabilmektedir. Ancak, hizmetlerin birleştirilmesi, hizmet çakışmasının olması ve tescil kayıtlarında hata gibi durumlarda süreç daha da uzayabilmektedir.

SGK Prim İadesi Hesaplama Robotu

Başvurmadan önce SGK toptan ödeme hesaplama işlemini aşağıda paylaşacağım formüllere göre dikkatli yapmanız ya da yaptırmanızda yararlı olacaktır. Çoğu sigortalı SGK para iadesi hesaplama işleminin hizmet dökümünde yer alan PEK diğer adı ile Prime Esas Kazancın tamamı üzerinden yapılacağını düşünür ama aslında öyle değildir. Hesaplamayı yapın diyorum çünkü sonrasında hayal kırıklığına uğramanız büyük bir olasılık.

Öncelikle çok acil bir durum olmadığı sürece ben kimseye prim iadesi yapmasını önermiyorum. Ama illa ki başvuracaksanız lütfen aşağıdaki hesaplamayı dikkatlice okuyunuz.

SGK toplu para alma hesaplama işlemi prim ödenen dönemler ve kapsama göre farklılık gösterir. Buna göre;

  • 4/a' prim iadesi hesaplama işleminde 01 Ekim 2008 tarihinden önceki hizmetlerde prime esas kazancın %20'si yani emeklilik priminde işçi ve işveren hissesinin tamamı ödenir. 01 Ekim 2008 tarihi sonrası SSK hizmetlerinde ise prime esas kazançta sadece sigortalı hissesi olan %9 oranında iade yapılır. Bulunan tutarlar güncelleme katsayısı ile güncellenir ve iade işlemleri gerçekleştirilir.
  • 4/b yani Bağkur prim geri alma hesaplama yapılırken tarihe bakılmadan prime esas brüt kazancın %20'si oranında iade yapılır. Her yıl için güncelleme katsayısı ile güncellenerek iade işlemi gerçekleştirilir.
  • 4/c Emekli sandığı prim iadesi işlemlerinde ise memur adına ölüm, yaşlılık ve malullük adı altında yatırılan tüm primlerin iadesi yapılır.

SGK Prim İadesi Hesaplama Robotu

SGK prim iade hesaplama işlemi için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geliştirilmiş bir uygulama bulunmamaktadır. Hesaplama için bir uzmandan yardım istemenizi öneririm. Kendiniz yapacaksanız yukarıda paylaştığım formüllere göre yapabilirsiniz. E-devlette SGK Tescil ve Hizmet Dökümü kısmında yer alan PEK bölümünde geçmiş için her aya ya da yıla ait kazançları görebilirsiniz. Bu kazançlar ve yukarıda belirtilen oranlara o yılın güncelleme katsayısını da ekleyerek ortalama olarak alabileceğiniz iade tutarını hesaplayabilirsiniz.

SGK Prim İadesi Alanlar Yorumları

SGK prim bozdurma diğer adı ile iadesi için birçok kişiye SGK Uzmanı olarak danışmanlık ettim. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki hepsinin bana geri dönüşü olumsuz oldu. Olumlu bir yorumda bulunan sigortalı ile karşılaşmadım. Bu nedenle bir uzman olarak görüşümü sorarsanız ben prim iadesi almanızı önermem.

SGK Prim İadesi Sorgulama

SGK para iadesi sorgulama işlemi için E-devlette bir uygulama bulunmamaktadır. Süreci SGK DYS evrak takip sisteminden yapabilirsiniz. Ayrıca sonuçlanıp sonuçlanmadığı, ne kadar iade alabileceğiniz konusunda bilgi için ise bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi'ni aramanızı ya da Alo-170'ten bilgi talep etmenizi öneririm.

SGK Prim Geri Alma Yaş Sınırı

Prim iadesi için kanunen belirlenmiş bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Burada önemli olan ilk prim ödeme tarihine göre emeklilik için gereken yaş şartının sağlanmış olması gerekmektedir.

Prim Gün Sayısı Paraya Çevrilir mi?

Prim iadesi içerikte belirttiğim şartlar dahilinde mümkün. Kısaca giriş tarihine göre emeklilik için gerekli yaş koşulunu sağlamanız durumunda iade alabilirsiniz.

Ömer Meriç SGK Uzmanı

Hacettepe Üniversitesi İşletme mezunuyum. Hacettepe Üniversitesinde İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım.  Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. İşverenler, sigortalılar ve çalışma hayatındakiler için danışmanlık hizmeti veriyorum.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.