GERİ

SGK Meslek Kodu Değiştirme Nasıl Yapılır, Dilekçesi, Cezası

Ömer Meriç
SGK Uzmanı
2 dakika okuma süresi

Meslek kodları, çalışanların işyerinde yaptığı işlerin belirlenmesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından zorunlu hale getirilmiş bir sınıflandırma sistemi olarak tanımlanabilir. SGK Tescil ve Hizmet Dökümü'nde yer alan meslek kodları özellikle çıraklık, kalfalık, ustalık ve mesleki yeterlilik belgesi alınırken, özel sektörde iş başvurusu yapılırken ilgili meslekte ne kadar çalıştığının tespiti için kullanılabilmektedir. Çoğu durumda işverenler tarafından meslek kodları sisteme hatalı olarak girilebilmektedir. Bu durumda SGK meslek kodu değiştirme işleminin nasıl yapılacağı araştırılmaktadır. Bu içerikte SGK meslek kodu güncelleme işleminin nasıl yapılacağı ve konu hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

SGK Meslek Kodu Sorgulama

SGK meslek kodu sorgulamasını E-devlette yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu-SGK Tescil ve Hizmet Dökümü bölümünden yapabilirsiniz. Hizmet dökümüne girdikten sonra üst kısımda yer alan "Meslek Kodu" alanından güncel meslek kodunuzu görüntüleyebilir ayrıca aşağı doğru inerek geçmiş yıllara ait meslek kodlarınıza da göz atabilirsiniz.

Meslek Kodu Değiştirme

Meslek kodu değiştirme yetkisi işverendedir. İşveren;

  • İşe giriş bildirgesindeki meslek kodu güncellemesini her zaman herhangi bir cezai yaptırım olmadan değiştirebilir. İşe giriş bildirgesinde yapılacak olan bu güncelleme işlemi, güncellemeden sonra verilecek olan muhtasar ve prim hizmet beyannamelerine yansır.
  • Geriye dönük meslek kodu güncelleme yetkisi de SGK işveren sisteminde işverenlere tanımlanmıştır. İşverenler ilgili ekranı kullanarak geriye dönük meslek kodu güncellemesi yapabilir.
  • Sistemden yapılamayacak olan geriye dönük meslek kodu değiştirme işlemleri için işverenler SGK meslek kodu geriye dönük değiştirme dilekçesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurabilir ve meslek kodunun geriye dönük değiştirilmesini sağlayabilir.
  • İşveren talebi ile geçmişe dönük meslek kodu değiştirme işlemleri için işverenlere cezai işlem uygulanmaz. Hangi durumlarda işçi meslek kodu değiştirme cezası uygulandığını içeriğin devamında anlattım.

Bu da ilginizi çekebilir: SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir, Nasıl Alınır?

SGK Meslek Kodu Geriye Dönük Değiştirme

Sigorta meslek kodu değiştirme geriye dönük en fazla 01.08.2009 tarihine kadar yapılabilmektedir. İlgili tarih ve sonrası için işverenler dilekçe ile talepte bulunmaları halinde değişiklik sağlanabilmektedir.

SGK Meslek Kodu Değiştirme Dilekçesi Nereye Verilmeli?

Personel meslek kodu değiştirme dilekçesi işveren tarafından dosyanın bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi'ne verilmelidir. İşyeri kapatıldıysa ya da işveren dilekçe vermeye yanaşmıyorsa sigortalının kendisi de Sosyal Güvenlik Merkezi'ne dilekçe ile başvurabilir. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu işverenden meslek kodu değişikliğini yazı ile ister. İşveren yazıya istinaden de değişiklik yapmazsa Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından denetim süreci başlatılır. Denetim sonucunda meslek kodu hatalı bildirildiği anlaşılan işçiler için ceza uygulanır.

Sürekli İşçi Meslek Kodu Değişikliği

Sürekli işçi için meslek kodu değişiklik süreci de aynıdır. İşe giriş bildirgesinden güncelleme yapıldıktan sonra SGK işveren sisteminde yer alan Meslek Kodu Güncelleme bölümünden geriye dönük güncelleme yapılabilir. İşe giriş meslek kodu güncellemesinden sonra yeni beyannameler değiştirilmiş meslek kodu ile gönderilmiş olacaktır.

SGK Meslek Kodu Değiştirme Süresi

sigortalı meslek kodu güncelleme işlemi için Kanunen belirlenmiş bir süre yoktur. İşveren geriye dönük olarak 01.08.2009 tarihine kadar değişiklik talebinde bulunabilir. Bu durumda talep gerçekleştirilir ve herhangi bir ceza uygulanmaz.

E Devlette Meslek Kodu Yazmıyor

Yeni beyannamelerde meslek kodu olmadan beyanname gönderilemezken eski sistemde böyle bir zorunluluk yoktu. Muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçilmeden önce bildirge verilen dönemlerde işveren meslek kodu yazmadıysa bu alan sizde boş olabilir. İşvereniniz Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminden güncelleyerek ya da dilekçe ile başvurarak meslek kodunu eklettirebilir. Bu işlemden sonra ilgili alanda meslek kodunuz görüntülenir.

Bu da ilginizi çekebilir: E-Devlet'te Kullanabileceğiniz En Kullanışlı 21 Hizmet

Meslek Kodu Güncelleme Cezası

Meslek kodu güncelleme işlemlerinde ceza hükümleri "Meslek Adı ve Kodu Değişiklikleri Hakkında Yapılacak İşlemler " konulu Sosyal Güvenlik Kurumu genel yazısı ile belirlenmiştir. İlgili genel yazıya göre;

  • İşe giriş bildirgesinde yapılacak olan SGK meslek kodu değişikliği işlemleri için işveren hakkında cezai işlem uygulanmayacak.
  • İşveren tarafından geriye dönük meslek kodu güncelleme talepleri cezasız olarak yapılabilecek.
  • Sigortalılar tarafından dilekçe verilmesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılacak araştırmada meslek kodunun hatalı verildiğinin tespit edilmesi durumunda işverene hatalı bildirilen her bir dönem için brüt asgari ücretin 1/10'u tutarında idari para cezası uygulanabilecek.
  • Mahkeme kararı ile meslek kodunun yanlış bildirildiğinin tespiti durumunda da işverene hatalı bildirilen her bir dönem için brüt asgari ücretin 1/10'u tutarında ceza uygulanacak.

Bu da ilginizi çekebilir: Brütten Nete, Netten Brüte Maaş Hesaplama

E Devlet Meslek Kodu Değiştirme

E-devlet meslek kodu değiştirme işlemi sigortalı tarafından yapılamamaktadır. Yukarıda da belirttiğim gibi değişiklikler işveren tarafından yapılabilmektedir.

İşveren Meslek Kodunu Değiştirebilir mi?

Evet işveren işe giriş bildirgesinde meslek kodunu her zaman güncelleyebilir. Sistemden de geriye dönük güncelleme yapabilir.

Meslek Kodu Yanlış Girilen İşçi Ne Yapmalı?

Meslek kodunuzun hatalı olduğunu düşünüyorsanız öncelikle bunu işvereninize iletin ve düzeltmesini talep edin. İşveren bu talebinizi gerçekleştirmez ve güncelleme işlemi yapmazsa bu durumda dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurun. Sosyal Güvenlik Kurumu bununla ilgili bir denetim süreci gerçekleştirir ve meslek kodunun hatalı olduğunu tespit ederse re'sen günceller ve işverene de hatalı bildirilen her bir dönem için idari para cezası uygular.

E Devlette Meslek Kodu Nerede Yazar?

Meslek kodu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü içerisinde yer alır. E-Devlette Sosyal Güvenlik Kurumu-SGK Tescil ve Hizmet Dökümü bölümünden meslek kodunuzu görüntüleyebilirsiniz.

Ömer Meriç SGK Uzmanı

Hacettepe Üniversitesi İşletme mezunuyum. Hacettepe Üniversitesinde İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım.  Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. İşverenler, sigortalılar ve çalışma hayatındakiler için danışmanlık hizmeti veriyorum.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.