Gerçekleştirilememiş isteklere ve istenmeyen sonuçlara yönelik gösterilen doğal tepki öfke olarak adlandırılıyor. Öfke anında sağlıklı düşünememek veya istenmeyen davranışlarda bulunmak ise oldukça olası. Öfke durumları birçok değişken etkene bağlı olmakla birlikte genellikle çeşitli aksaklıklar, trafik, iş stresi, maddi zorluk, kayıplar ve sağlık problemleri durumlarda yaygın olarak ortaya çıkıyor. Bu noktada öfke anında kişinin otokontrolünü sağlaması oldukça önemli bir faktör. Öfke yönetiminizi ve otokontrolünüzü sağlayacağınız püf noktaları sizin için sıraladık.
Çözüm odaklı olun
Öfke duygusu genellikle istenmeyen sonuçlardan ve gerçekleştirilememiş isteklerden dolayı ortaya çıkıyor. Bu noktada sorunları alevlendirmek yerine çözüm odaklı hamlelerde bulunarak öfke duygusunun önüne geçebilirsiniz. Sizi öfkelendiren duygu veya durumların farklı çözümlerinin de olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız.
Empati kurun
Öfke duygusu duygu ve durumlara olduğu gibi kişilere yönelik de ortaya çıkabilir. Bu noktada sizi öfkelendiren kişiyi daha iyi anlamak adına empati kurmaya çalışmalısınız. Bu hem öfkenizin dizginlenmesini hem de ortaya çıkan sorunu daha hızlı bir şekilde çözüme ulaştırmanızı sağlayacaktır.
Nefes egzersizleri yapın
Öfke duygusu ile vücudunuzdaki stres seviyesi de eş zamanlı olarak artış gösterecektir. Öfke anında vücudunuzun doğal tepkilerini engellemek ve öfke seviyenizi düşürmek için çeşitli nefes egzersizleri yapmanızda fayda var. Bu sayede fiziksel ve zihinsel olarak daha da sakinleşme imkanı yakalayabilirsiniz.
Bulunduğunuz ortamı değiştirin
Öfke anında bulunduğunuz ortamı değiştirmek sakinleşme sürenizi hızlandırır ve öfke duygusunun kontrolünü kolaylaştırır. Ayrıca kimi öfkelendiğiniz durumlarda yanınızda kimsenin olmasını istemeyebilirsiniz. Bu doğal istek için de bulunduğunuz ortamı değiştirmek ve yalnız kalmak size iyi gelecektir.
İletişim aksaklıklarını engelleyin
Bazı durumlarda ortada hiçbir problem yokken iletişim aksaklıklarından kaynaklanan çeşitli öfke durumları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu noktada ilişkilerinizdeki iletişim biçiminizi gözden geçirmeniz gerekiyor. Öfke anında karşınızdaki kişiyi veya olayı anlamak için öncelikle iletişim kurmayı denemelisiniz.
Özeleştiri yapın
Öfke problemi yaşadığınız olay veya durumlarda her zaman haklı olmayabilirsiniz. Bu noktada öfkelenmeden önce veya öfke anından sonra özeleştiri yapmalısınız. Bu sayede öfke duygunuzu daha kontrol edilebilir bir seviyede tutabilirsiniz.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.