İşletmelerin olmazsa olmaz departmanlarından biri muhasebe departmanıdır. Muhasebe departmanı finansal konuları yönetir. Kamu ve özel sektör olması fark etmeksizin mali işlerden sorumludur. Muhasebe departmanları yıllık bilançoları hazırlar, gelir gider tablosunu hazırlar, SGK ve vergi ödemelerini takip eder, finansal raporlamaları yapar. Muhasebe birimi kuruluşun iş hacmi ve büyüklüğüne göre çeşitli sayıda çalışandan oluşur. Her birimin bir yöneticisi ve bu yöneticiye bağlı elemanları vardır. Muhasebe departmanlarında yöneticilerin astı olarak çalışan kişiler muhasebe elemanı olarak adlandırılır.
Muhasebe elemanı, muhasebe departmanlarında görev alan şirket politikaları ve ihtiyaçları doğrultusunda muhasebe işlemlerini gerçekleştiren ara elemanlardır. Mali işlemlerden sorumludurlar. Genellikle şirketlerin ana merkezlerinde görevlendirilirler. Muhasebe elemanları hem çalıştıkları kuruluşun bünyesindeki hem de vergi dairesi ve sosyal sigortalar kurumu gibi devlet kurumlarında çalışanlar ile iletişim halindedirler.
Muhasebe elemanın yaptığı iş, şirketten şirkete değişiklik gösterse de temelindeki konular hep aynıdır. Bunların başında çalışanlara ait bordro ve sigorta prim hesaplamaları gelir. Çalışanların fazla mesaiden doğan haklarını, ücretlerini, varsa prim ve ikramiyelerini hesaplamak muhasebe elemanının görevleri arasındadır. Çalışanların işe başlangıç ve çıkış tarihlerini kayıt altına alırlar. Bu pozisyonda çalışanlar kuruluşun nakit ve gayrimenkul kayıtlarını tutarlar. Kanuna uygun olmak şartıyla defteri kebir, kasa defteri, fatura, fiş, makbuz, irsaliye girişlerini kontrol ederler ve resmi makamlar ile yapılması gereken işleri yönetirler. Faturalama ve tahsilatları kontrol eder. Kurumun mali tablosunun analizini çıkarır. Borç ve alacak kontrolü yaparlar. Senet, çek ve banka hesaplarını takip etmek muhasebe elemanın sorumluluğundadır. Bilgi ve belgeleri kanunun belirttiği süre içerinde arşivlemek ve takibini yapmak muhasebe elemanının iş tanımı içerisindedir.
Her şirketin eleman seçimi konusundaki kıstasları kendine özgüdür. Ancak bir kuruluşun bel kemiği olan muhasebe departmanı için çoğu şirket ince eleyip sık dokumaktadır. Muhasebe elemanı tercihlerinde üniversitelerin bu alanda eğitim veren bölümlerinden mezun adaylar biraz daha şanslı olmaktadırlar. Çok büyük finansal işleri olmayan firmalar orta öğrenimini muhasebe alanında tamamlamış kişilere de bünyelerinde yer verebilmektedirler. Ekonomi, muhasebe, maliye, vergi kanunları, ticaret hukuku dallarında bilgi sahibi olmak diğer adaylar karşısında avantaj sağlayacaktır. Diğer işlerde de olduğu gibi muhasebe elemanı olmak için de tek başına eğitim yeterli değildir. Kişinin kanunlar ve yönetmelikler konusunda kendisini geliştirmesi ve değişiklikleri sürekli takip etmesi gereklidir. Muhasebe alanında yapılan işler dijital çağa ayak uydurmuş olduğu için, sürekli güncellenen programlarla bu alanda çalışacak elemanların da bilgisayar bilgisi olmasını mecbur hale getirmiştir. Mesai saatleri belirli bir iş gibi görünse de her ayın belli dönemleri ve yılsonları muhasebe departmanlarının en yoğun çalıştığı zamanlardır. Bu işi seçenler dönem dönem mesai saatleri dışında da çalışmayı göze almalıdırlar.
Analitik düşünmeye yatkın kişiler muhasebe alanında daha başarılı olacaklardır. Ayrıca ayrıntıların çok önemli olduğu bu işte yapılan küçük bir hata bile düzeltilmesi zor sonuçlara yol açacağından dikkat çok önemli bir unsurdur.
Muhasebe elemanı arayan firmaların ilanlarına göz attığımızda bu birimde istihdam edilecek personel seçiminde aranan şartları şu şekilde toparlayabiliriz:
Finans ve matematik muhasebenin temel çalışma prensiplerini oluşturur. Çalışılan kurumun bütün finansal verileri muhasebe departmanın bilgisinde olduğu için görevlendirilecek kişilerin güvenilir olması gerekmektedir.
Kamu ve özel sektöre ait kuruluşların muhasebe departmanları ile muhasebe ve mali müşavirlik büroları bu alanda iş imkanı sağlar. Uygun eğitim ve staj koşullarını tamamladıktan sonra açılan sınavda başarılı olurlarsa kendi muhasebe bürolarını açabilirler. Muhasebe sorumlusu ve müdürlüğüne kadar yükselebilirler. Muhasebe elemanlığı kariyer olanakları oldukça fazla ve yükselme imkanı olan mesleklerden biridir. Bu meslek alanında ilerleyip yönetici pozisyonuna gelebilmek için çok çalışmak gerekse de ulaşılan sonuç oldukça tatmin edici olacaktır. Sabırlı olup kişinin kendini geliştirmesi başarıyı da beraberinde getirecektir.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.