Kariyer tercihi iş hayatına yeni başlayacak olan herkes için çok önemlidir. Zira işe başladığınız nokta, kariyeriniz için ilk ve en önemli adımlardan biri olacak.
Bu nedenle ilk adımı sağlam ve kendinizden emin atmanız, kariyerinizin geleceği için büyük önem taşıyor. Fakat piyasada çok fazla seçenek olması, iş hayatına yeni atılacak kişiler için büyük bir kafa karışıklığı yaratıyor. Bir tarafta köklü, uzun zamandır piyasada olan, ne yaptığı ve gelecekte az çok ne yapacağı belli kurumsal firmalar var. Diğer tarafta ise, özellikle 2000'ler sonrası çok popülerleşmiş Startup'lar var.
Günümüzde en çok tartışılan konulardan birisi, Startup'ların kurumsal firmalara rakip olup olmadığı. Bu konuda ortaya atılan birçok görüşten bazıları Startup'ların yükselişte olduğu ve potansiyellerinin yüksek olduğunu belirtirken, bazıları ise bunun aksini söylüyor. İş hayatına yeni başlayacak olan biri için böyle bir ayrımı yapmak, kurumsal bir firma ile Startup arasında karar vermeye çalışmak oldukça güç. Bu nedenle kariyerine başlangıç noktası seçmek isteyenlerin, kurumsal firma ile Startup arasında ne gibi farklılıkların olduğunu bilmesi gerekiyor. Bu iki kavram arasındaki farkı bilmek, kurumsal ya da Startup arasında bir seçim yapma işini kolaylaştırabilir.
Startup Nedir?
Bu iki tür firma arasındaki farkları anlatmadan önce, Startup'ın tam olarak ne olduğunu bilmek gerekiyor. Örnek üzerinden gidecek olursak, Facebook, Startup'lara iyi bir örnek ve aynı zamanda insanların Startup kurmaları için gereken cesareti bulabilmeleri adına başarılı bir örnek. Facebook birkaç arkadaşın girişimi ile kurulan ve sonrasında bir dünya devi haline gelen bir marka. Kurucular küçük sayılacak bir fikir ve hayal ile işe başlayıp, sonrasında yatırımcıların da desteğini alarak dünya devi haline geliyorlar. Bu durum hayallerini gerçeğe çevirmek isteyen kişileri, Facebook'un kurucularının yaptığı gibi bir Startup kurarak yola çıkmalarını sağladı. Peki kariyerine yeni başlayacak biri açısından bakıldığında, kurumsal bir firmada mı işe başlamak daha mantıklı, yoksa Startup'ta mı? Bunun en doğru cevabını verecek kişi, yine kararı alacak olandır. Fakat aradaki farkları bilmek, böyle önemli bir kararın alınmasına katkı sağlayacaktır.
Terfi İmkanı
İş hayatına yeni başlayan kişilere girdikleri mülakatlarda en sık sorulan sorulardan birisi, kendisini 5 ya da 10 yıl sonra nerede gördüğüdür. Bu soruya verilecek cevap kurumsal bir firma ve Startup için farklı olacaktır. Terfi imkanları kurumsal firma ve Startup'lar arasındaki önemli farklardan biridir. Kurumsal firma açısından bakılacak olursa bu durum daha nettir. Alabileceğiniz terfiler, düzenli bir çalışma ile beş yıl sonra firmada nerede olacağınız aşağı yukarı bellidir. Yatay ve dikey terfi olanağınız vardır. Kurumsal firmalarda her şeyin düzeni oturduğundan, çalışanına bu tür imkanlar sunabilir.
Startup'lar için ise durum biraz daha farklıdır. Öncelikle bir Startup'ta işe başlayacak olanlar o firmanın çekirdek kadrosuna katılmış olurlar. Yani firma büyüdüğünde, siz de o firmayı bugünkü haline getiren çekirdek ekipten biri olmuş olacaksınız. Fakat kurumsal firmada olduğu şekli ile bir terfi durumuna pek rastlanmaz. Ancak bu başarılarınızın ödüllendirilmeyeceği anlamına gelmiyor. Startup'ta fark edilme, yeteneğinizi gösterme şansınız daha yüksektir.
Maaş
Maaş konusu, işe yeni başlayacak herkesin üzerine en çok düşündüğü konudur. İşe yeni başlayan bir çalışanına kurumsal firma mı yoksa Startup mı daha çok maaş veriyor şeklinde bir genelleme yapmak zordur. Öncelikle kurumsal firmaların belirli bir bütçeleri vardır ve istedikleri işi yeni yapmaya başlayacak bir kişiye verecekleri maaş aşağı yukarı bellidir. İşe yeni başlayan biri olarak bu konu üzerine pazarlık yapmanız biraz güçtür.
Startup'ların bütçeleri nedeni ile imkanları daha kısıtlıdır. Bütçeler yatırımcıların desteklerinden oluşur. Fakat böyle bir firmada işe başladığınızda alacağınız maaş aşağı yukarı kurumsal firmalar ile aynıdır. Hatta Startup'larda biraz daha esnektir. Maaşınız için pazarlık yapabilir, niteliklerinizden ötürü fazla maaş isteyebilirsiniz.
İş Yükü
Startup'ları kurumsallardan ayıran büyük özelliklerden biri çalışanlarının iş yüküdür. Kurumsal firmalar uzun yıllardır piyasada olan kurumlardır. Bu nedenle zaten kimin ne iş yapacağı, ne yapması gerektiği, görev dağılımı bellidir. Kurumsal bir firmada işe başlarken sizin bir iş tanımınız bulunur ve çalıştığınız sırada bu iş tanımı dışına pek çıkmazsınız. Yani sadece kendi işleriniz ile ilgilenmeniz, bu işlerin yükünü kaldırmanız gerekir.
Startup'larda ise durum biraz daha farklıdır. Eğer böyle bir firmada işe girmişseniz, hemen her işin ucundan tutmanız gerekebilir. Çünkü böyle firmalar gelişme aşamasındadır ve genelde çok geniş bir kadroya sahip değillerdir. Bu nedenle mevcut çalışanların kendi görevleri dışında başka işlere koşmaları da istenebilir. Yani daha fazla iş yükü almanız gerekebilir.
İzin Kullanımı
İzin kullanmak her çalışanın hakkıdır ve işe başlarken mutlaka konuşulması ve üzerinde anlaşılması gereken bir konudur. İzin kullanımı genel olarak ilgili kanunda belirtilmiş düzeltmelere dayansa da firma içerisinde bazı kurallara göre çalışanların izin kullanmaları gerekir. Kurumsal firmalarda verilen izin süreleri ve hangi şartlarda çalışanın izin alabileceği bellidir.
Startup'lar için ise izin konusu biraz daha kısıtlıdır. Her ne kadar çalışanın yasal izin hakkı bulunsa da, bu izinleri kullanması her zaman istediği gibi olmayabilir. Çünkü Startup'ta çalışan sayıları genel olarak azdır. Bu nedenle izin alacak birinin yerine bakacak kişi her zaman olmayabileceğinden izin alma durumu kurumsal firmalara göre biraz daha sınırlıdır.
Çalışma Ortamı
Çalışma ortamı işe başladıktan sonra hayatımızın çok büyük bir kısmını geçireceğimiz bir alan olduğu için, bu ortamda rahat hissediyor olmak çok önemlidir. İyi bir çalışma ortamı, aynı zamanda stressiz bir iş hayatı anlamına da gelir. Kurumsal firmalarda çalışma ortamları oldukça formaldir. Öncelikle siz bu ortamdaki diğer insanlar ile rekabet halinde olduğunuz için, genelde bir gerginlik havası sezilebilir. Herkes işe uygun formal kıyafetler giyip gelir. Kurumsal firmalarda görebileceğiniz çalışma ortamlarına genel olarak bir ciddiyet hakimdir.
Startup'lar için ise bu neredeyse tam tersidir. Kurumsal firmanın çalışma ortamı ciddiyeti, rekabeti ve gerginliği Startup'larda genelde pek görülmez. Herkes tek bir işte, şirketi geliştirmeye odaklandığı için bir nevi birbirini destekleyen arkadaşlar arasında çalışıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Çalışma ortamı daha çok arkadaş ortamı gibidir ve herkes uygun olduğu sürece serbest kıyafet ile gelebilir. Bu durum ortamdaki gerginliği de kaldırır. Startup'ların çalışma ortamları formalden ziyade daha rahat bir havadadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.