Kıdem tazminatı hem işverenleri hem de çalışanları yakından ilgilendiren konuların başında gelir. Kıdem tazminatı hesaplanırken hem çalışan hem de işveren belirli hak ve yükümlülüklere sahiptir. Tazminatın hesaplanmasına ilişkin kurallar ise yasalar çerçevesinde belirlenir. Tazminat hesaplanırken bireyin çalışma süresi, yıl, sigorta başlangıç tarihi, prim günü gibi farklı etkenler dikkate alınır. Peki, kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? 2024 kıdem tazminat tavanı nedir? Kıdem tazminatı hakkında merak ettiğiniz tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz.
Kıdem tazminatı, sigortalı çalışanlara işten ayrılırken çalışma süresine göre hesaplanarak ödenen tazminat türüdür. Çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için bir neden olmaksızın kendi isteğiyle istifa etmemesi ve kurumunda en az bir yıl çalışmış olması gereklidir. Bu şartları sağlayan sigortalı çalışanlar, çıkarılma ve benzeri durumlardan kaynaklı olarak işten ayrılırsa sözleşmesinden doğan haklarından dolayı kıdem tazminatı alır. Çalışma süresine bağlı olarak hesaplanan kıdem tazminatı çalışanlara emeklerinin karşılığı olarak işveren tarafından ödenir. Tazminat hesaplama aracını ile tazminat alacağınızı öğrebilirsiniz.
Çalışanların kıdem tazminatı alabilmesi İş Kanunu’na göre belirli şartlara bağlıdır. Kıdem tazminatı alma şartları şu şekilde sıralanabilir:
İş Kanunu’ndaki ilgili hükümlere bağlı olarak işten ayrılan sigortalı çalışanlar, çalışma süresindeki emeklerine karşılık olarak kıdem tazminatı talep edebilir. Eğer haklı bir gerekçeye bağlı olarak işten ayrılıyorsanız bunun için ilk olarak SGK’ye kıdem tazminatı dilekçesi hazırlayarak teslim edebilirsiniz. Dilekçeyi SGK’ye sunduktan sonra kurum tarafından kıdem tazminatını hak ettiğinize dair onay alırsanız bu hakkınızı işten ayrılmadan kullanabilirsiniz. İşyerine kıdem tazminatını alabileceğinize dair SGK’den aldığınız onay belgesini sunduktan sonra işveren gerekli yükümlülükleri yerine getirmek zorundadır. İş Kanunu’na göre ilgili belge kuruma ibraz edildikten sonra işveren çalışma süresine göre kıdem tazminatını hesaplayarak tarafınıza ödemekle yükümlüdür.
Çalışanların işten ayrılma durumunda kıdem tazminatı hesaplama, çalışma süresi ve brüt maaşı üzerinden yapılır. Bunun için işçinin çalıştığı kurumda ne kadar yıldır görev yaptığını net olarak belirlemesi gereklidir. İşe giriş ve işten çıkış tarihi tespit edilerek işçinin çalışma süresi net olarak belirlenmelidir. İşçinin kurumda toplam çalışma süresi belirlendikten sonra aylık brüt ücret ile çarpıldığında işveren tarafından çalışana ödenecek kıdem tazminat miktarı belirlenmiş olur. Ancak bu işlem sonucu hesaplanan meblağdan damga vergisi kesilerek kalanı işçiye kıdem tazminatı olarak ödenir. Ayrıca hesaplamalarda kıdem tazminat tavanı da belirleyicidir.
Çalışanın aylık brüt ücreti, kıdem tazminat tavanından fazla olursa hesaplamada bu üst tutar baz alınır. Örneğin işten ayrıldığınız yıl içerisinde kıdem tazminat tavanı 35.000 TL ve siz 40.000 TL aylık brüt ücret alıyorsunuz. Bu durumda kıdem tazminatı hesaplamasında kullanılan brüt ücret tutarı, 35.000 TL olarak hesaplanır. Nihayetinde sizin aldığınız brüt aylık ücret, o yıl için geçerli olan kıdem tazminat tavanından fazla olsa bile tazminat hesaplamalarına dahil edilmez.
Kıdem tazminat tavanı ise yıldan yıla farklılık gösterir. Nitekim 2023 kıdem tazminatı tavanı ile 2024 kıdem tazminatı tavanı farklı tutarlarda hesaplanır. Her yıl için kıdem tazminatı tavan miktarı Hazine ve Maliyet Bakanlığı tarafından belirlenerek duyurulur. 2024 için kıdem tazminat tavanı ise 35.058,58 TL tutarındadır.
Kıdem tazminatınızı doğru bir şekilde belirlemek için Eleman.net tarafından sunulan tazminat hesaplama platformunu tercih edebilir, İş Kanunu’nun da size sunulan haklardan faydalanabilirsiniz.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.