İŞKUR, 2017 İşgücü Piyasası Araştırma Raporu'nu yayımladı. Raporda, 2017 yılında işgücü piyasasında yaşanan gelişmelerin yanı sıra 2018 yılına ait beklentiler de yer alıyor. Raporda dikkat çekenleri maddeler halinde düzenledik.
2017 de işgücü piyasasında ki en büyük sorun; nitelik ve beceri gerektiren mesleklerde eleman sorunu. Rapora göre, her 5 işyerinden biri eleman temin ederken güçlük çekiyor. Bunun nedeni, yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunamaması.
Zor eleman bulunan mesleklerde ise ilk sırayı makineci (dikiş) mesleği alıyor. Bunu garson ve satış danışmanı takip ediyor. Diğer meslekler ise şöyle: Oto bakım onarımcısı, muhasebeci, ahşap mobilya imalatçısı, akaryakıt satış elemanı, betonarme demircisi, CNC torna tezgahı operatörü, elektrikçi, mermer işçisi, gaz altı kaynakçısı, İngilizce öğretmeni, endüstriyel otomasyon teknolojileri teknisyeni, hasta ve yaşlı bakım elemanı.
Temininde güçlük çekilme nedenlerine bakıldığında; ilk sırayı yüzde 74,8 ile "Gerekli Beceriye/Niteliğe Sahip Eleman Bulunamaması", 2. sırayı yüzde 59,6 ile "Yeterli İş Tecrübesine Sahip Eleman Bulunamaması", 3. sırayı ise yüzde 47,7 ile "Bu Meslekte İşe Başvuru Yapılmaması" almaktadır.
2018-2020 Orta Vadeli Program tahminlerine göre; 2018 yılı için istihdam oranının yüzde 47,8, 2020 yılında yüzde 49,5, işgücüne katılma oranının 2018 yılı için yüzde 53,4, 2020 yılında yüzde 54,7, işsizlik oranının 2018 yılında yüzde 10,5, 2020 yılı sonunda ise yüzde 9,6 olması öngörülmektedir.
Sektörler itibariyle en fazla istihdam sağlayan işyeri, Toptan ve Perakende Ticaret, İmalat ve İnşaat sektörlerinde yer almaktadır. Ancak 2-9 ile 10-19 arası kişi istihdam eden işyerlerinde en fazla işyeri Toptan ve Perakende Ticaret sektöründe iken 20 ve daha fazla kişi istihdam eden işyerlerinde ilk sırada İmalat sektörü bulunmaktadır.
Çalışma kapsamındaki işyerlerinin yüzde 4,9'unun part-time çalışanı bulunmaktadır. Kapsamdaki işyerlerinin yüzde 8,1'i vardiyalı çalışmaktadır. İşyerlerinin yüzde 6,8'i ihracat yapmaktadır.
Araştırma kapsamındaki işyerlerinde 7 milyon 664 bin 240'ı erkek; 2 milyon 578 bin 54'ü kadın olmak üzere toplam 10 milyon 242 bin 294 kişinin çalıştığı tespit edilmiştir. Mevcut istihdamın yüzde 74,8'i erkek, yüzde 25,2'si ise kadındır. Bir diğer ifade ile araştırma kapsamındaki işyerlerinde istihdam edilen her 4 kişiden 3'ü erkek, 1'i kadındır.
2 ve daha fazla istihdamlı işyerlerinde en çok çalışılan meslekler; Temizlik Görevlisi, Satış Danışmanı, Beden İşçisi (Genel), Şoför-Yük Taşıma ve İşletmeci olarak sıralanmaktadır. Erkeklerde en çok çalışılan meslekler; Şoför-Yük Taşıma, Beden İşçisi (Genel), Satış Danışmanı, İşletmeci ve Temizlik Görevlisi şeklinde iken; kadınlarda en çok çalışılan meslekler Temizlik Görevlisi, Satış Danışmanı, Sekreter, Muhasebeci ve Büro Memuru (Genel) olarak yer almaktadır.
Araştırma kapsamındaki 2 ve daha fazla istihdamlı işyerlerinde açık iş oranı yüzde 2,7'dir. Açık iş oranı işyeri büyüklüğüne göre incelendiğinde; 2-9 istihdamlı işyerlerinde açık iş oranı yüzde 4,1, 10- 19 istihdamlı işyerlerinde açık iş oranı yüzde 3,4 ve 20 ve daha fazla istihdamlı işyerlerinde açık iş oranı yüzde 1,7 olarak gerçekleşmiştir. İşyeri büyüklüğü arttıkça açık iş oranı azalmaktadır.
Açık işlerin mesleklere göre dağılımı incelendiğinde; ilk sırada Garson (Servis Elemanı) daha sonra Satış Danışmanı ve Makineci (Dikiş) yer almaktadır.
Türkiye genelinde 2018 yılı Nisan-Mayıs aylarında istihdamın, 2017 yılı Nisan-Mayıs aylarına göre yüzde 6,4 oranında artması beklenmektedir. Bir önceki yıl yapılan araştırma sonuçlarına göre net istihdam değişim oranında 0,9 puanlık artış yaşanmıştır.
En fazla istihdam artışı beklenen meslekler Satış Danışmanı, İnşaat İşçisi ve Makineci (Dikiş) meslekleridir. En fazla istihdam azalışı Satış Görevlisi ve Elektrik Tesisat Ustası mesleklerinde beklenmektedir.