GERİ

İş Yaşamındaki Stresle Başa Çıkmanın Yolları


İş hayatında en çok karşılaşılan ve ortaya çıkması için birçok farklı sebebin bulunduğu şeylerden biri de strestir. İş yerinde stresin var olması mobbing, zaman baskısı, iş yükü fazlalığı, yönetici ve çalışan arasındaki sürtüşmeler, konsantrasyon bozukluğu, taciz, ayrımcılık, iş güvenliği, uykusuzluk, kötü beslenme, iş tatminsizliği, iletişim zayıflığı, yapılan işin karşılığını alamama vb. sebeplerin varlığından kaynaklanmaktadır.

Bununla birlikte her hastalığın altında stres ve kaygı gibi hislerin yattığı da görülmektedir. Bu sebepten dolayı da herhangi bir hastalığa davet çıkarmadan önce bu tür hislerden bir an önce kurtulmak gerekmektedir. Strese sebep olan ve stresin neticesinde ortaya çıkan durumların giderilmesi gerekir. İş hayatında çeşitli sebeplerden dolayı anlık ya da sürekli bir şekilde stresin var olması beklenen bir durumdur. İş hayatında olan hiç kimse stresten tam anlamıyla kurtulamaz. Zor durumların üstesinden gelerek stresi kendiniz için faydalı bir hale getirebilirsiniz.

Uyku

İş hayatında ortaya çıkacak olan stresin en temel sebebi bireylerin yeteri kadar uyku alamamış olmasından kaynaklanmaktadır. Uykusunu yeteri kadar alamayan kişilerde dikkat bozukluğu ve konsantrasyon eksikliği görülmektedir. Bu tür odak problemlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte de bireyler üzerinde çalıştıkları konulara yeteri kadar kendini veremezler. Dolayısıyla da iş yavaş yavaş aksamaya başlar. Aksayan işler ile birlikte size verilen görevleri yerine getirmeniz de mümkün olmayacaktır. Böylelikle iş yükünüz giderek artar ve hiçbir işinizi zamanında yetiştiremeyecek bir hale gelirsiniz. Bu tür sonuçlar da her halükarda ve her an stresli olmanıza sebep olacaktır. Bu nedenle de stressiz bir iş hayatı istiyorsanız öncelikle işe gitmeden önce uykunuzu aldığınızdan emin olacak şekilde uyku saatlerinizi belirlemeniz gerekmektedir.

Beslenme

Dikkat sorunlarını ortaya çıkartan en büyük sebeplerden biri de sağlıklı bir şekilde beslenememektir. İş hayatında beslenme konusuna yeteri kadar dikkat etmeyen kişilerde hasta olma ya da sıklıkla baş ağrısı gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Bu tür zorluklar da bireyleri daha stresli bir hale getirir. Zira sekteye uğrayan işlerin ne gibi zorluklara ne tür süreçler ile birlikte yol açtığına bir önceki maddede değinmiştik. İş hayatında görevlerini yerine getirme konusunda sıkıntı yaşayıp yeteri kadar zamana sahip olmayan kişilerin de öğle aralarını kısa tutarak hızlıca tüketebilecekleri besinlere yöneldiği görülmüştür. Bu tür yiyecekler oldukça sağlıksızdır. Uykusuz ve sağlıksız bir şekilde giderek enerjinizi tüketir ve bir süre sonra da çalışmaz hale gelirsiniz. Bu yüzden stressiz bir iş hayatı için mutlaka sağlığınıza dikkat edin!

Liste

İş hayatında yapılacak görevlere, bu görevlerin ne zaman yapılması gerektiğine ve bu görevlere ne kadar zaman ayrılması gerektiğine dair bir liste oluşturulması bireylere neyi, ne zaman yapması gerektiği konusunda yardımcı olacaktır. Hangi görevin daha acil ve öncelikli olduğunu bilmek ve bu görevlere yönelmek sizi rahatlatacak ve sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam etmenizi sağlayacaktır. Önemsiz ya da acil olmayan işlerle uğraşmanız, daha acil ya da önemli olan işleri aksatmanıza sebep olacağı için bu da giderek streslenmenize neden olur. Bu nedenle de öncelikle neyi ne zaman yapmanız gerektiğine dair bir liste çıkarmak stres ile mücadele etme konusunda iyi bir ön hazırlık olacaktır.

Planlama

Artık neler yapması gerektiğini bilen, uyku düzenini sağlamış ve iyi bir şekilde beslenmeye başlamış biri olarak gerekli planlamaları yapma aşamasına geçebilirsiniz. Bu aşamada yapılması gereken şey bir önceki adımda bahsedilen liste üzerinden bir planlama yapmak olacaktır. İyi ve düzenli bir şekilde yapılmış planlamalar sayesinde işlerinizi geciktirmez, iş yükünüzü dengeli bir sisteme oturtur ve ne zaman ne yapmanız gerektiği konusunda tasalanmadan doğrudan işe koyulabilirsiniz. Birçok işi bulunan kişilerin işe nereden başlayacağını bilememesi hem dikkat dağınıklığına hem zaman kaybına hem de strese yol açacaktır. Bu nedenle planlama yapmayı unutmayın!

Mola

Birçok işte her ne kadar öğle arası adı altında uzun bir süre mola verilse de sizin de birkaç dakikalık aralar vermeniz daha verimli bir şekilde çalışabilmeniz için yapmanız gereken bir şeydir. Uzun süre kafanızı işe gömmek kısa vadede işe yarayacak olsa da uzun vadede sizi yıpratacaktır. 100 metre koşan bir atlet, aynı hızı koruyarak maratona katılan bir diğer alet ile mücadele edemeyecektir. Zira bu kadar hızlı bir tempoyu uzun süre boyunca koruyabilmek imkansızdır. Bu nedenle de iş sırasında kısa molalar vererek kendinizi rahatlatabilir ve stresten uzaklaşabilirsiniz. Dilerseniz bu sırada yapmaktan hoşlandığınız bir şeyle ilgilenebilirsiniz.

Havalandırma

Geçmişte yapılmış olan birçok çalışmanın sadece iş hayatında değil aynı zamanda sosyal hayatta da havanın insan duygu ve düşünceleri üzerindeki etkisini ortaya koymuştur. Örneğin havanın sıcak olması bireyleri daha sinirli ve agresif bir hale getirmektedir. Soğuk hava da yine aynı şekilde çalışan kişileri olumsuz yönde etkilemektedir. Bununla birlikte çalışma ortamının kötü aydınlatılmış ya da havasız olması da bireyler üzerinde strese yol açacaktır. Bu yüzden iş yerinde bu tür önlemleri alarak çalışmaya devam etmeniz gerekmektedir.

Bakış Açısı

Bireylerin en sık yaptığı hatalardan biri de aynı konu üzerinde takılı kalmaktır. Tek bir sorun ile mücadele etmeye çalışırken o konu üzerinde düşünmeye devam ettikçe aklınıza sadece aynı çözümün geldiğini ve giderek o çözümden başka bir çözüm düşünemez olduğunuzu fark etmiş olabilirsiniz. Psikoloji, eski problem çözme örüntülerinin devam etme eğilimini zihinsel set adını vermiştir. Zihinsel set hem problem çözme örüntülerini hem de algıları etkilemektedir. Bireylerin farklı bir şekilde düşünemiyor olması sebebiyle stresli bir hale gelmesine yol açacaktır. Bu nedenle sorun yaşadığınız konularda gerek iş hayatında gerekse sosyal hayatınızda bulunan arkadaşlarınızdan yardım isteyebilir ya da bireysel olarak olay ya da durumlara farklı bir bakış açısıyla yaklaşmaya çalışabilirsiniz.

İletişim

İş hayatında meydana gelen küçük ya da büyük sorunların meydana gelme sebeplerinin başında iletişimsizlik vardır. Günümüzde iletişim teknolojik açıdan her ne kadar gelişmiş olsa da bireyler arasındaki iletişim giderek geriye doğru gitmektedir. Gün geçtikçe bireyler kendini ifade etme konusunda sorunlar yaşamaktadır. Oysa sağlıklı bir iş ya da sosyal hayat için iletişim olmazsa olmaz maddelerden biridir. Gerek iş arkadaşlarınız gerekse yöneticiniz ile aranızda oluşabilecek sorunları doğru bir şekilde iletişim kurarak giderebilirsiniz. İş yerinde olumsuz tavırlar sergilemek yerine çatışma gibi durumlara daha pozitif bir bakış açısıyla yaklaşarak, tartışmayı alevlendirmek yerine çözüme odaklanarak bu tür durumların üzerinden gelebilirsiniz. Böylelikle çalışma ortamında kavga, tartışma ve anlaşmazlıkların giderilmesi ile birlikte stresten de uzaklaşmış olursunuz.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.