GERİ

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?


Popüler bir istihdam alanına sahip iş sağlığı ve güvenliği pozisyonunda uzman olarak çalışmak için, belirlenen sınavları geçerek sertifika almanız gereklidir. İş sağlığı ve güvenliği sertifikası A, B ve C olmak üzere üç farklı sınıfa ayrılır. Bu sınıflar çalışılan alanın risk durumunu belli eder. Örneğin, A sınıf iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çok daha tehlikeli ortamlarda çalışırken; C sınıf belgeye sahip olanlar tehlike düzeyi daha az iş alanlarında uzman olabilir. Siz de bu sınıflar arasında kendinizi geliştirmek ve kariyerinizi iş sağlığı ve güvenliği alanında yapmak isteyenlerdenseniz, ÖSYM tarafından yapılacak sınavda gerekli başarıyı yakalamalısınız. Bunun yanı sıra sınav öncesinde bazı kurumlardan eğitim almanız da zorunludur. Siz de bu alanda kendinizi geliştirmek isteyenlerdenseniz ve iş sağlığı ve güvenliği sertifikası kimler alabilir, nereden alınabilir gibi soruları merak ediyorsanız yazının devamına göz atarak, detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği sertifikası nereden alınır ve nasıl alınır sorularını cevaplamadan önce bu belgenin ne olduğundan kısaca bahsetmek gereklidir. İş sağlığı ve güvenliği sertifikası, bahsedilen çalışma alanında uzman olarak kariyer yapmanızı sağlayan bir belgedir. Son zamanlarda iş sağlığı ve güvenliği mesleğine olan ilginin artmasıyla birlikte, kariyer hedefi olan kişilerin en çok talep ettiği sertifikalardan biri haline gelmiştir. Gerekli eğitim ve sınavları alarak, bu sertifikaya sahip olabilmeniz mümkündür. Böylelikle de gerekli firmalarda iş sağlığı ve güvenliği pozisyonunda uzman olarak çalışabilirsiniz.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nereden Alınır?

İş sağlığı ve güvenliği sertifikası alabilmek için öncelikle bakanlık tarafından onaylı bir kurumda eğitim almanız ve ÖSYM tarafından yapılan sınavdan 70 puana ulaşmanız gereklidir. Tüm bu süreci tamamladıktan sonra imzalı başvuru formu, lisans diploması kopyası, kimlik fotokopisi ve kayıt ücreti makbuzu ile sertifikanızı almak için başvuru yapmalısınız. Belgeyi almanız gereken ücret her sene değişik gösterdiğinden, internet üzerinden gerekli miktarı öğrenebilirsiniz. Bu miktarı TCKN İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nün şirket hesabına yatırmanız ve makbuzu çıkarmanız gereklidir. Tüm bu belgeleri teslim ettikten sonra talep edilen sertifika, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından düzenlemeler yapılarak, size gönderilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?

İş sağlığı ve güvenliği sertifikası birçok kişiye iş imkânı sağlar. Dolayısıyla iş sağlığı ve güvenliği sertifikası nasıl alınır sorusunun cevabı iş arayan birçok kişinin ilgisini çeker. İş sağlığı ve güvenliği sertifikası yalnızca belli bölümlerde lisans yapmış kişilere verilebilir. Bu bölümler ise şunlardır:

  • Mühendislik fakültesi bölümleri
  • Mimarlık fakültesi bölümleri
  • Fizik
  • Kimya
  • Biyoloji
  • İş sağlığı ve güvenliği bölümü
  • Teknik öğretmen unvanıyla mezun eden bölümler (giyim ve bilgisayar gibi)

Eğer bu bölümlerden mezunsanız iş sağlığı ve güvenliği sertifikası alma süreci oldukça kolaydır. Belgeyi alabilmek için öncelikle eğitim veren bir kursa yazılmalısınız. Bu kursun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylı olduğundan emin olunmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği kursları size bu alanda gerekli tüm bilgileri öğretir. Bu kursta iş sağlığı ve güvenliği alanında en az 220 saatlik bir eğitim geçirmeniz zorunludur. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan her kişi ÖSYM tarafından yapılan sınava girebilir. ÖSYM tarafından yapılan İş sağlığı ve güvenliği sınavından geçebilmeniz için 70 puan almanız gereklidir. Sınavı geçtikten sonra gerekli belgeler ile başvuru yaparak, sertifikanızı elinize alabilir ve hemen iş başvuru süreçlerine başlayabilirsiniz. İSG/1 ve İSG/2 olarak da bilinen bu sınavlar yılda iki kez düzenlenir. ÖSYM takvimine göz atarak sınav tarihleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Ne İşe Yarar?

İş sağlığı ve güvenliği sertifikası, kişinin iş yerlerinde ya da kurumlarda bu pozisyonda uzman olarak çalışmasını sağlayan bir belgedir. İş sağlığı ve güvenliği sertifikasına sahip olan kişiler, iş yerlerinde daha güvenli bir çalışma alanı yaratmak amacıyla önlemler alır. Riskleri ve oluşabilecek kazaları değerlendirerek, çalışan herkesin sağlıklı olması için çabalar. Aynı zamanda işverenlerin ve işçilerin bu alanda bilinçlenmesini sağlar. Gerektiği durumlarda eğitimler de düzenleyebilir.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı hem işveren hem de işçiler için önemli bir meslek grubudur. Bu pozisyonda çalışmak isteyenlerin ise iş sağlığı ve güvenliği sertifikasına sahip olması gerekir. Sertifikayı alabilmek için öncelikle belirtilen bölümlerden ön lisans ya da lisans mezunu olmalısınız. Sonrasında ise bakanlık tarafından onaylı yerlerde eğitim almak ve ÖSYM sınavından gerekli puana ulaşmak gereklidir. Tüm bunların sonunda ise istenilen belgelerle başvuru yaparak iş sağlığı ve güvenliği sertifikası alabilir ve hemen iş başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.