Çalışma hayatını yeniden düzenleyen 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun ardından öne çıkan alanlardan birisi, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı oldu. Düzenlemeyle birlikte tüm işyerlerine, hatta apartmanlara iş güvenliği uzmanından hizmet alınması zorunluluğu getirildi. Dolayısıyla bu alanda önemli bir açık oluştu. Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından işyerlerine doktor ve mühendis temin etmek üzere Türkiye genelinde 450'ye yakın aracı şirket kuruldu. Yeni bir kariyer imkanı yaratmak isteyenlerin oldukça yüksek ilgi gösterdiği alanda ülkemizde şu anda yaklaşık 15 bin uzman bulunuyor. İş yeri sayısı ise bir buçuk milyon civarında. 2013 yılı sınavlarından bir tanesi 18 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Şu anda ağustos ayında gerçekleşecek sınava oldukça yoğun başvuru söz konusu.
Süreç hangi adımları kapsıyor?
- İş güvenliği uzmanı olmak için öncelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumları tarafından verilen eğitim programlarına katılmak daha sonra da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınava girmek gerekiyor.
- 2013 yılı sınavlarından bir tanesi bu hafta sonu gerçekleştirilecek. Yılın diğer sınavlarının tarihleri ise 18 Ağustos ve 23 Kasım olarak belirlendi.
- İş güvenliği uzmanlığı eğitimleri sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumları tarafından veriliyor.
- İş Güvenliği Uzmanlığı Yönetmeliği'ne göre eğitimin süresi, toplam 220 saat. Bunun 90 saati uzaktan eğitim, 90 saati örgün eğitim ve 40 saati iş güvenliği uzmanı bulunan bir işyerinde yapılacak pratik eğitimden oluşuyor.
- Eğitimin toplam süresi yaklaşık bir ay. Eğitimin ilk 15 gününde uzaktan eğitim tamamlanıyor; kalan 15 günde adaylar sınıf eğitimine alınıyor.
- Pratik eğitimin süresi, toplam 40 saat. Genellikle bir haftalık zaman diliminde tamamlanıyor. Pratik eğitimin mutlaka iş güvenliği uzmanı çalıştıran bir işyerinde ve iş güvenliği uzmanı nezaretinde yapılması gerekiyor.
- Eğitimlerini ve stajını başarıyla tamamlayan adaylara eğitim katılım belgesi veriliyor. Aday bu belge ve bakanlıkça ilan edilecek diğer belgelerle birlikte; Bakanlıkça yaptırılan iş güvenliği uzmanlığı sınavına başvuru yapma hakkı kazanıyor.
- Yapılacak sınavda 70 puan alan aday "C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı" belgesi almaya hak kazanıyor.
Sınava kimler girebiliyor, hangi konuları kapsıyor?
- İşyeri hekimliği sınavına iş sağlığı ve güvenliği alanında en az beş yıl teftiş yapmış olan hekim iş müfettişleri, iş sağlığı bilim uzmanı hekimler, iş sağlığı bilim doktoru ile Bakanlık ve bağlı birimlerinde iş sağlığı ve güvenliği alanında en az beş yıl fiilen çalışmış hekimler doğrudan girebiliyorlar.
- A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına genel müdürlük ve bağlı birimlerinde mühendis, mimar veya teknik eleman olarak en az 10 yıl görev yapmış olanlar doğrudan girebiliyorlar.
- B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına iş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği alanında yüksek lisans yapmış olan mühendis, mimar veya teknik elemanlar doğrudan girebiliyorlar.
- İşyeri hekimliği grubuna sorulacak konular ile soru yüzdelikleri şöyle: Hukuk %5, genel İSG konuları %15, mevzuat %30, sağlık %35, teknik %15
- A, B ve C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı grubuna sorulacak konular ile soru yüzdelikleri ise; Hukuk %5, genel İSG konuları %15, mevzuat %30, sağlık %10, teknik %40
- Daha önceki sınavlardan bir tanesine girmiş ve başarısız olmuş adayların bir kez daha sınav hakları bulunduğundan, sınav listesinde isimleri otomatik olarak ekleniyor.
Kaynak : http://www.dunya.com/is-guvenligi-uzmanligi-yeni-bir-is-imkani-sunuyor-152010yy.htm
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.