İş Güvenliği Uzmanı Nedir?
İş Güvenliği Uzmanı, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak için eğitim alan kişilere denmektedir. Donanım sahibi ve mühendislik mezunu olan kişiler İş Güvenliği Uzmanı olmak için eğitim alabilirler. Üniversitelerin kimya ve fizik bölümünden mezun olmuş olan kişiler, teknik öğretmenler, İş Sağlığı ve Güvenliği mezunları İş Güvenliği Uzmanı olarak görev alabilirler. Mimar ve teknik elemanlar da gereken eğitimi aldıktan sonra sertifikaya sahip olurlar ve böylece İş Güvenliği Uzmanı olarak görev yapabilirler.
İş Güvenliği Uzmanı, 6331 sayılı Kanunda ise; "iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik eleman" olarak tanımlanmıştır.
Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?
İş Güvenliği Uzmanı olabilmek için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar sağlandığı sürece ya direkt ya da gereken eğitimleri aldıktan sonra İş Güvenliği Uzmanı olunabilir. İş Güvenliği Uzmanı olabilecek olan kişileri şu şekilde sıralayabiliriz:
İş Güvenliği Uzmanlarının ve İşyerlerinin Sınıflandırılması
6311 sayılı kanun kapsamında bazı sınıflandırmalar yapılmıştır. Buna göre işyerleri çeşitlerine ve tehlikeli olma açılarına göre şu şekilde sınıflandırılmıştır:
Kanun kapsamında işyerlerinin sınıflandırılması bu şekildedir. Ayrıca İş Güvenliği Uzmanları da bu kanunda yer almaktadır ve şu şekilde sınıflandırılmıştır:
Buna göre çok tehlikeli sınıfında yer alan işyerlerinde A sınıfı belgeye sahip olan İş Güvenliği Uzmanları görev alabilmektedir. Tehlikeli olarak sınıflandırılmış olan işyerlerinde de en az B sınıfı belgesine sahip olan İş Güvenliği Uzmanları göre alır. Az tehlikeli olan işyerlerinde de C sınıfı belgesine sahip olan İş Güvenliği Uzmanları göre alabilir.
Kısaca özetlemek gerekirse A sınıfı belgeye sahip olan İş Güvenliği Uzmanları tüm işyerlerinde, B sınıfı belgeye sahip olan İş Güvenliği Uzmanları tehlikeli ve az tehlikeli olan yerlerde, C sınıfı belgeye sahip olanlar ise yalnızca az tehlikeli işyerlerinde çalışabilmektedir.
İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi Almak İçin Gereken Şartlar
İş Güvenliği Uzmanlığı belgesi alabilmek için de bazı şartlar belirlenmiştir. Bu şartlar sağlandığı sürece kişiler belgeyi alabilmek için başvuruda bulunabilirler. Daha öncesinde iş güvenliği uzmanlığı belgesi almamış olan kişiler sadece C sınıfı iş güvenliği belgesi alabilirler. C sınıfı belgesini alabilmek için de ilk olarak kursa gitmeleri ve ardından da sınavda başarılı olmaları gerekmektedir. Daha sonrasında ise C sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı belgesini aldıktan sonra A ya da B sınıfı belgesi alabilirler.
Devlet tarafından A, B ve C sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı belgesi alabilecek olanlar belirlenmiştir. Buna göre;
A sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı belgesi alabilecek olanlar şu şekildedir:
B sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı belgesi alabilecek olan kişiler ise şu şekildedir:
C sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı belgesi alabilen kişiler de şu şekildedir:
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.