GERİ

İhbar Tazminatı Nedir ve Şartları Nelerdir?


İş sözleşmesi yapılırken her iki tarafın da uyması gereken bazı maddeler vardır. Bunlardan biri sözleşmenin feshinde ortaya çıkan bildirim süresidir. Bu bildirim süresine dikkat edilmediği takdirde tarafların ihbar tazminatı ödemesi gerekir. Bildirim süresi, çalışanın iş yerinde çalıştığı süreye bağlı olarak değiştiği için 2 haftadan 8 haftaya kadar uzayabilir. Peki, ihbar tazminatı nedir? İhbar tazminatı net mi brüt mü hesaplanır? Hem çalışanları hem işverenleri koruyan ihbar tazminatı hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtını içeriğin devamında bulabilirsiniz.

İhbar Tazminatı Nedir?

4857 sayılı İş Kanunu, hem çalışan hem işverenin haklarını korumak için gereken çeşitli maddeler içerir. Bunlardan biri de ihbar tazminatının ödenmesidir. İhbar tazminatı, çalışanın ve işverenin mağdur olmasını engelleyen, sözleşme fesihlerini ihbar süresi içerisinde yapmayı zorunlu kılan bir durumdur. İlgili kanunun 17. maddesinde ele alınan ihbar tazminatına göre, iki taraftan biri sözleşmeyi ihbar süresi içerisinde feshetmezse belli bir ücret ödemek zorunda kalır.

İhbar süresi, çalışanın iş süresine göre değişiklik gösterir. 6 aydan az çalışan işçiler için bu süre 2 hafta, 6 aydan 1.5 yıla kadar çalışan işçilerin ise ihbar süresi dört haftadır. Uzun süreli çalışmalarda 1.5 yıldan 3 yıla kadar çalışanlar için 6 hafta, 3 yıldan fazla çalışanlar için de 8 hafta olarak belirlenmiştir. Bildirim süresine uymadan sözleşmenin feshedilmesi hâlinde ilgili sürenin tazminatının karşı tarafa ödenmesi şarttır.

Bu da İlginizi Çekebilir: İhbar Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

İhbar Tazminatı Ne Kadar?

İhbar tazminatı, ihbar süresi baz alınarak brüt ücret üzerinden ödenir ve işçinin çalışma süresi esas alınır. 6 aydan az çalışan işçilerde tazminat miktarı 2 haftalık brüt ücret kadardır. Miktarlar, çalışma süresi doğrultusunda dört hafta, altı hafta ve sekiz haftalık brüt ücretler dikkate alınarak belirlenir. Hesaplamalarda yol ve yemek gibi düzenli ödenen diğer ücretler de etkin rol oynar.

İhbar Tazminatı Ne Zaman Ödenir?

İş sözleşmesinin gerekli sürelere uyulmadan feshedilmesi hâlinde ihbar tazminatının ödenmesi gerekir. Diğer bir ifadeyle, sözleşmenin fesih tarihinden itibaren tazminat ödemesi yapılabilir. Tazminatın derhal ödenmemesi hâlinde yargı yoluna başvurmak da mümkündür. Bu nedenle hem işçilerin hem işverenlerin ihbar sürelerine riayet etmesi büyük önem taşır.

İhbar Tazminatı Ne Zaman Hak Edilir?

Çalışanlar ve işverenler ihbar tazminatını iş sözleşmesinin 2 hafta, 3 hafta, 6 hafta ve 8 hafta olan ihbar süresine uyulmadan feshedilmesi hâlinde hak edebilir. Bu uygulama sayesinde işçinin aniden işsiz kalması engellenebilir. İhbarın ardından işçi, ayrılma gününe dek kendisine yeni bir iş bulabilir. İşverenin de aynı pozisyona yeni bir işçi bulabilecek zamanının olması için ihbar süresi oldukça önemlidir.

İhbar Tazminatı Nasıl Alınır?

İhbar tazminatını hak ettikten sonra alabilmek için bazı yolları izlemeniz gerekir. Öncelikle işverenin ya da işçinin bu tazminatı birbirlerinden talep etmesi şarttır. Talebinizi yazılı şekilde, dilekçe olarak iletmeniz durumunda elinizde resmî bir evrak bulundurmuş olursunuz. İhbar tazminatını alamadığınız hâllerde farklı kurum ve kuruluşlara talebinizi taşımak için iş sözleşmesine veya işten çıktığınız tarihi gösteren belgeye ihtiyacınız olabilir.

İhbar Tazminatı Şartları

İhbar tazminatı şartları 2024 yılında da önceki yıllarda olduğu gibi devam eder. Çalışanları ve işverenleri koruyan ihbar tazminatının en önemli şartı kanunlarda belirtilen sürelere uymaktır. Bu süreye uyulmaması durumunda ihbar tazminatı ödenmesi gerekir. Bir diğer şart ise iş sözleşmesinin belirsiz süreli olmasıdır. Belirli süreli iş sözleşmelerinde sürenin bitmesi ve işten ayrılmanın gerçekleşmesi durumunda ihbar tazminatı alınamaz. Deneme süresi içerisinde sözleşmenin feshedilmesi halinde de ihbar tazminatı almak mümkün değildir.

İşveren İhbar Tazminatı Vermezse Ne Olur?

İhbar tazminatı uygulaması, her iki tarafın menfaatlerini korumak için önemlidir. Dolayısıyla tazminatın da sözleşmenin feshinden itibaren derhal ödenmesi kanunlarla açıklanmıştır. İşverenin ihbar tazminatını vermemesi durumunda işçi, bu durumu yargıya taşıyarak hakkını alma yoluna gidebilir. Tazminat hesaplama işlemlerini daha kolay hâle getirmek için Elemannet’in uygulamasını kullanabilir, alacağınız miktarı ön görebilirsiniz.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.