Şirketlerin çalışanlarına hem evde hem de ofis ortamında çalışabilme imkânı sunması hibrit çalışma modeli ile ifade edilir. Peki hibrit yani diğer adıyla esnek çalışma nedir? Bu modele göre çalışan şirketlerde, mesai yarı zamanlı olacak şekilde evde ya da ofis ortamında geçirilir. Bu sistem sayesinde çalışanlar, sürekli ofiste olmak yerine yaşam alanlarında da uygun bir çalışma düzeni kurar. İşverenlerin özel olarak planlayabileceği hibrit çalışma modeli, çalışma sistemini düzenli ve verimli bir hale getirir. Bu çalışma modeli hem birçok işveren hem de birçok çalışan tarafından merak edilir. Hem iki taraf için de avantaj sağlayan çalışma modelinde farklı ihtiyaçlara göre şekillenebilen özellikler vardır. Rahat ve kaliteli bir çalışma düzenini beraberinde getiren esnek çalışma hemen hemen birçok gelişmiş firma ve şirketin tercihi haline gelir.
Hem işveren hem de çalışan için birçok avantajı bir arada sunan model, çalışma stilini güncellemek isteyen firmalar tarafından merak edilir. Bu bağlamda da “hibrit çalışma ne demek” sorusu sıklıkla gündeme gelir. Günümüzde çalışanların verimini azaltan en büyük etkenlerden ikisi yoğun vardiyalar ve rutin haline gelen çalışma sistemleridir. Buna nazaran hibrit model güvenilir, verimli ve rahat olması açısından tercih edilen bir çalışma sistemi olarak karşınıza çıkar. Bu çalışma modeli sayesinde yoğun ve rutin hale gelen iş temposu ortadan kalkar, bunun yerine çalışanların daha rahat hissettiği verimli bir çalışma sistemi koyulur. Peki tam olarak hibrit sistem nedir? Hibrit, çalışanın vardiya saatlerini ev ve ofis ortamına bölen bir sistemdir. Son dönemlerde hem işveren hem de çalışanlar tarafından sıklıkla tercih edilen bu sistem, yarı zamanlı olarak evden yarı zamanlı olarak da ofisten çalışmayı sağladığından özellikle çalışanlar için büyük bir kolaylık sunar. İşverenler tarafından özel olarak oluşturulan program sayesinde ekip gruplara bölünerek, evde çalışma ve ofisten çalışma günleri belirlenir. Dengeli ve düzenli yapılan bu dağılım, çalışanlara kolaylık sağladığından dolayı iş verimini de büyük oranda arttırır. Çalışanlar evde kaldıkları süre boyunca ne kadar iş yapmış olsa da ofis ortamının kalabalık ve yorucu atmosferinden uzaklaştığından dolayı işe daha iyi odaklanabilir.
Hibrit çalışma sistemi çift yönlü olarak birçok avantajı içinde barındıran bir çalışma modelidir. Bu model hem işveren hem de çalışan açısından birçok avantaj barındırır. Bunlar:
Çalışma ortamının, iş hayatındaki verime olan etkisi büyüktür. Bazı kişiler evden daha verimli çalışabilirken kimileri için bu durum tam tersidir. Evde çocuğun bulunması, evdeki mevcut çalışma ortamının dikkat dağıtıcı olması gibi unsurlardan dolayı kimi çalışanlar için evden çalışmak verimsizdir. Bundan dolayı her iki çalışma stilini de içerisinde barındıran remote çalışmak, Microsoft ve Google başta olmak üzere birçok önde gelen firma tarafından tercih edilen bir model haline gelmiştir. Bu model ile işverenlerin kurduğu programa uyarak çalışanların mesailerinin bir kısmını evden bir kısmını da iş yerinden sürmesini sağlanır. Günün bazı günleri evden çalışmaları sürdürenler, ofisin kalabalık ve boğucu ortamından uzaklaşarak, yaşam alanında kendisi için en uygun ortamı yaratır. Örneğin; daha rahat kıyafetlerle çalışabilir ya da rahat yastıklar kullanarak masa başı çalışmanın vücut için yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırabilir. Kalabalık ve gürültülü bir ortamdan uzaklaşarak daha dingin ve konforlu bir alana geçiş çalışanların iş veriminin artmasına yardımcı olur.
Hibrit çalışma modeli sayesinde ofis çalışma ortamının yorucu, stresli ve yoğun ortamından uzaklaşılır. Bu sayede daha dengeli ve verimli bir iş sistemi sağlanır. Bundan dolayı bu sisteme geçmiş birçok şirket ve firmanın verim her geçen gün daha da artar. Dolayısıyla firmanın gelişimini önemseyen İK yöneticileri tarafından hybrid çalışma ne demek ve nasıl soruları sıklıkla araştırılır. Hibrit sistemi genellikle uzaktan çalışma modeli ile karıştırabilir. Fakat uzaktan çalışma nedir sorusunun cevabına baktığınızda farkı rahatlıkla görmek mümkündür.
Uzaktan çalışma modelinde kişiler, ofis ortamına girmeden tamamen evden çalışmalarını sürdürür. Hibrit çalışma modelinde ise vardiya sistemini tamamen ortadan kalkmaz. Vardiya saatlerini ev ve ofis ortamlarına bölüştürülür. Birçok farklı modele sahip olan hibrit çalışma sistemi, işverenin ve çalışanların talebine göre seçilip, düzenlenir. Tamamıyla uzaktan olmayan bu çalışma sistemi, disiplini koruyarak çalışanların rahat bir şekilde işlerini gerçekleştirmesini sağlar. Bu bağlamda hibrit model hem firma hem de çalışan için bir avantaj yaratır.
Firmalar tarafından hybrid çalışma nedir sorusundan sonra en çok merak edilen bir diğer soru hybrid çalışma modelleridir. Birçok farklı hibrit çalışma modeli mevcuttur. Şirketler, çalışanların ve kendilerinin talepleri doğrultusunda bu modellerden birini seçebilirler. En yaygın hibrit çalışma çeşitlerinin başında; isteğe bağlı, bölünmüş hafta, vardiyalı ve hafta hafta paylaşım modeli yer alır.
Bu da ilginizi çekebilir: Evde Yapılıcak İşler Nelerdir?
Hibrit çalışma modeli, çalışanlara birçok avantaj ve özgürlük tanısa da kimi çalışanlar için evden çalışmak çok verim sağlayan bir durum olmayabilir. Çalışanların talebinin yanı sıra bazı zamanlarda sahip pozisyonlar gereği de evden çalışmak mümkün olmaz. Bundan dolayı işverenler belli bir gruba hibrit çalışma ortamı sağlarken, diğer gruba da ofiste çalışma imkânı sunar.
Bölünmüş hafta modeli, en sık tercih edilen çeşitlerden biridir. Bölünmüş hafta hybrid iş ne demek sorusuna ise şu cevap verilir; bu modelde haftanın günleri evden ve ofisten çalışma olarak ayrılır. Bu model genellikle çalışanlar ve işverenler tarafından sıklıkla tercih edilir. Bu model kapsamında şirketler, departmanlara göre planlama yapar. Birbiri ile bağlantılı olan departmanlar aynı günler ofise gelir, böylelikle iş tamamlanması açısından aksaklık meydana gelmez. Bu sayede çalışanlar evlerindeki rahatlığı koruyarak işlerini düzenleyebileceği gibi ofise gelinen günlerde ise yöneticiler ve çalışma arkadaşları ile yüz yüze iletişim sağlanarak, toplantılar yapılabilir.
Vardiyalı hibrit çalışma modelinde ise çalışanlar; günün belirli saatlerinde ofiste diğer belirli saatlerini ise evde çalışarak geçirir. Bu model genellikle yolda oluşacak zaman kaybından dolayı hem çalışan hem de işverenler tarafından dezavantajlı olarak görülür. Fakat buna rağmen bu sisteme uyum sağlayarak, verim yakalayan şirket ve çalışanlar da bulunur.
Hafta hafta paylaşım modelinde ise çalışanlar bir hafta ofiste bir hafta ise evde çalışmalarını sürdürür. Bu model sayesinde bölünmüş hafta modelinde olduğu gibi çalışanlar üzerinde disiplin sağlanırken bir yandan da çalışanlara yaşam alanlarında çalışabilme imkanı tanınır. Bu hibrit çalışma modeli de birçok farklı firma ve şirket tarafından sıklıkla tercih edilir.
Hibrit çalışma sisteminde işgücü yönetiminin doğru bir şekilde yapılması ve sistemin sorunsuz ilerlemesi adına firmaların dikkat etmesi gereken birkaç husus mevcuttur. Bunlar:
Yarı evde yarı ofiste gerçekleşen hibrit çalışma modeli, ofiste çalışan kişi sayısını fazlasıyla azaltır. Buna bağlı olarak hem işverenler hem de çalışanlar için birçok avantaj doğurur. Hibrit çalışma modelinde tüm sistem işveren tarafından belirlenir. Fakat çalışanlardan bağımsız değildir, çalışanların fikirleri ve talepleri doğrultusunda belirlenir. Özellikle kalabalık iş yerlerinde, işverenler kendi seçtiği hibrit model üzerinden çalışanları belirli gruplara ayırır. Her grubu ise belirli günlere ayırarak ofiste ve evde çalışma olarak sınıflandırır. Bu sayede çalışanlar belli zamanlarda evde çalışırken, belirli zamanlarda ofise gelerek çalışmalarını sürdürür.
Bu da ilginizi çekebilir: Toksik Üretkenlik (Toxic Productivity) Nedir?
Çalışanların hibrit çalışma modelini bütünüyle benimsemesi için yöneticilere birçok görev düşer. Bunlardan ilki; çalışanların beklentilerinin de dâhil olduğu bir programın oluşturulmasıdır. Aynı zamanda işverenin, çalışanlardan beklentilerini de net bir şekilde iletmesi gereklidir. Hangi aralıklarda ne yapmaları gerektiği özellikle evden iş yürütecek olan çalışanlara sırasıyla detaylı bir şekilde açıklanmalıdır. Çalışanların kolay uyum sağlaması ve oluşan sorunların hemen ortadan kaldırılması adına patronların sürekli olarak çalışanlarla iletişim kurması ve geri bildirim alması gereklidir.
Hibrit çalışma sisteminde gerekli verimin alınabilmesi için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunur. Bunlar:
Çalışmaların belirli günler evde, belirli günler ise ofiste sürdüğü hibrit model hem işverene hem de çalışanlara sağladığı avantajlar sayesinde özellikle son zamanlarda birçok ünlü firma tarafından tercih edilmiştir. Ofisten yarı bağımsız şekilde gerçekleştirilen çalışma sistemi herkese özgür bir ortam tanırken, ofiste geçirilen günler ise çalışanların şirketle ve diğer departmanlarla olan bağını korur. Siz de hibrit çalışmanın avantajlarından yararlanmak istiyorsanız, bu modeli firmanızda kolaylıkla uygulayabilirsiniz.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.