Güvenlik sertifikası, farklı kurum ve kuruluşlarda özel güvenlik personeli olmak amacıyla alınması gereken bir belgedir. Özel güvenlik sektöründe iş arayışı içindeyseniz mutlaka bu eğitimi tamamlamanız gerekir. Yazı içeriğinde güvenlik sertifikası nasıl alınır, güvenlik sertifikası almanın şartları nedir gibi konu başlıkları hakkında detaylı fikir sahibi olabilirsiniz.
Güvenlik sertifikası, bakanlıkça ya da bakanlık onaylı kuruluşlardan eğitim alınması sonucu girilen sınavda başarılı olanlara verilir. Bu özelliklere sahip kuruluşlardan birine kayıt yaptırıp konuyla ilgili bilgi ve becerileri edinmeniz önemlidir. Eğitim; hukuk, ilk yardım ve yangın önleme gibi farklı alanları kapsar. Aynı zamanda silah kullanan personelin minimum 120 saatlik silah kullanmayacak güvenlik görevlilerinin minimum 100 saatlik eğitimi tamamlaması beklenir. Eğitim sonunda güvenlik sertifikası sınavı yapılır ve sertifika almaya hak kazananların belgeleri/kimlikleri yaklaşık 10 gün içinde ilgili kurumlar tarafından verilir. Bu konuda yetkili kurumlar, Valilikler ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Özel Güvenlik Şube Müdürlükleri olarak belirlenmiştir.
Bu da İlginizi Çekebilir: Güvenlik Olmak İsteyenler İçin ÖGG Sınavı Nedir?
Güvenlik sertifikası şartları 5188 sayılı kanunun 10 maddesinde detaylı olarak belirtilmiştir. Bu kapsamda özel güvenlik görevlisi olmak isteyenlerin şu özelliklere sahip olması önemlidir:
Güvenlik sertifikanızı almak için sınava girip başarılı oldunuz ve kimlik kartınızı almak istiyorsunuz. Belgenizi alırken istenenler şöyledir:
Güvenlik sertifikası personelin değişen mevzuatı ve güncel bilgileri edinebilmesi için yenilenir. Bu alanda çalışmaya devam etmek isteyenlerin yenileme eğitimini alması gerekir. İlgili kanunun 34. maddesine özel güvenlik görevlileri ve yöneticilerinin 5 yılda bir belgelerini yenilemesi gerektiği belirtilir. Güvenlik kartınızın süresinin dolmasına bir yıl kala yenileme başvurusu yaparak eğitimlere katılabilirsiniz. Silahsız güvenlik görevlileri yenileme döneminde silahlı olarak sertifika almak isterlerse silah fark eğitimi tamamlamaları gerekir. Eğitim sonunda önce silahsız yenileme sınavına sonra da silahlı yenileme sınavına girerek başarılı olmaları beklenir. Bu sayede silahlı özel güvenlik sertifikası almaya hak kazanabilirler.
Güvenlik sertifikası fiyatları; eğitim kurumlarına, eğitimin silahlı ve silahsız olarak alınmak istenmesine bağlı olarak değişir. Sunulan imkân ve eğitim kalitesini inceleyerek istediğiniz kuruma başvurabilirsiniz. Sınav ücretleri ve diğer ödemelerle ilgili bilgi İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenir ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet sayfasında detaylı olarak yer alır. Konuyla ilgili ödemekle yükümlü olduğunuz tutarları bu bölümden öğrenebilirsiniz. Bakanlıkça onaylı özel eğitim kurumları aracılığıyla verilen eğitimleri bütçenizi dikkate alarak belirleyebilirsiniz.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.