GERİ

Girişimcilik Nedir? Başarılı Girişimci Nasıl Olunur?


Günümüzde birçok insanın gerçekleştirmeyi çok istediği, potansiyel vaat ettiğini düşündüğü bir projesi mutlaka vardır. Şu an dünyada önemli yerlere gelmiş olan insanların birçoğu, bu fikirlerini hayal etmekten öteye geçip gerçeğe döküp başarılı oldular. Ancak bu tür projeler ve iş fikirleri üzerine hayaller kuran insanların büyük bir kısmı da, birtakım sebeplerden ötürü, sadece hayal etmekle yetinir ve istedikleri başarıya ulaşamazlar. Zorlu bir süreç olsa da, başarılı olan ve fikirlerini hayata geçirip büyüten kişiler ise girişimci olarak adlandırılırlar. Girişimcilik en basit tanımı ile toplumun ihtiyaçlarını, eksikliklerini iyi bir şekilde analiz edip, bu durumlara çözüm üretecek fikirleri yani hayalleri gerçeğe dönüştürme eylemidir.

Yaratıcı fikirler üzerine hayal kuran bir kişinin girişimci olabilmesi için bazı nitelikleri taşıması gerekiyor. Başarılı örneklerden yola çıkacak olursak, girişimcilerin sahip oldukları nitelikler arasında, kendine güven duyma, analiz yeteneği, yapılan hataları kabul edebilme, açık fikirlilik, yaratıcı olma, öngörü yeteneği gibi özellikler bulunuyor. Bu tür ve bunlara benzer özellikleri kendinde bulunduran bir kişi, girişimcilik sürecini başarı ile geçirebilmek için gereken ön koşulu gerçekleştirmiş olur. Fakat girişimciliğe başlamak için tabii ki sadece bu tür özellikler yeterli olmayacak. Bunun için öncelikle iyi bir fikir üretmek gerekiyor. Bu fikir yeni keşfedilmemiş bir şeye dair ya da mevcut bir konuyu geliştirmek üstüne kurulu olabilir. Fakat asıl mesele fikrin nasıl hayata geçirileceğidir. Başarılı bir girişimci olmak için bu fikri işleyeceğiniz yolu dikkatli seçmeniz gerekiyor. Bunu yaparken de kaçınmanız ve özellikle yapmanız gereken bazı püf noktalar bulunuyor.

Girişimcilik görseli

1. Fikrin Uygulanabilirliğine Dikkat Edin

Gün içerisinde birçok insanın aklından harika fikirler geçiyor olabilir. Fakat bunların gerçekleşmemesindeki en büyük nedenlerden biri de uygulanabilir olmamaları. Başarılı girişimcilerin hayal kuran ve fikirlerinin üzerine giden insanlar olduklarını biliyoruz. Fakat nihayetinde bulunan fikrin yapılabilir olması gerekiyor. Unutmayın ki hayata geçirilmeden önce fikir size harika gelebilir ancak süreç içerisinde tahmin bile edemeyeceğiniz zorluklarla da karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle öngörünüzü, fikrin gerçekleştirilebilir olup olmadığını mutlaka analiz edin. Sağlam adımlarla başlamak sizi başarılı bir girişimci olma yoluna sokacaktır.

2. Analiz Yapın

Girişimcilerin en sık yaptığı hatalardan biri piyasayı, potansiyel rakiplerini ve ortaya attıkları fikri analiz etmemektir. Öncelikle ortaya attığınız fikrin ne kadar işe yarar olduğu, ne tür problemleri ya da eksiklikleri gidereceği gibi konular üzerine analiz yapın. Bunun için tabii ki bir pazar araştırmasına da ihtiyaç duyacaksınız. Ortaya koyduğunuz fikri sunacağınız bir pazar var mı, yoksa bunu oluşturma kısmı size mi düşecek incelemeniz gerekiyor. Ayrıca ortaya çıkabilecek ya da hali hazırda orada bulunan rakiplerinize karşı nasıl bir strateji izlemeniz gerekeceği üzerine de kafa yormalısınız.

3. Gerçekçi Bir Plana Göre İlerleyin

Herkes asgari imkanları sağladığı sürece girişimci olabilir, faka başarılı bir girişimci işe girişmeden önce gerçekçi bir plana göre ilerler. En başında yapacağınız işe dair bir planınız olması gerekiyor. Bunu yazılı bir hale getirmek, uygulamak açısından oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca bu plana, fikriniz dahilindeki tüm teknik konuları da eklemelisiniz. Bu şekilde ortaya çıkartacağınız fikrin işlenebilirliği ve sürdürülebilirliği konusunda da fikir sahibi olursunuz. Ayrıca fikri ortaya atarken kullandığınız planı da gelişmeler çerçevesinde sıklıkla güncellemeniz de gerekecektir. Bu sayede ortaya çıkacak sorunların üstesinden daha rahat gelebilir ve piyasaya adapte olabilirsiniz.

4. Profesyonel Yardım Almaktan Çekinmeyin

Girişimcilik denildiğinde her ne kadar fikri ortaya atan kişinin omuzlarında yükselen bir proje imajı oluşsa da, alanda başarılı olan bütün girişimciler, ihtiyaçları olduğunda profesyonellerden destek alırlar. Bu destek ihtiyaç duyulan her alanda olabilir. Örneğin en önemli konulardan biri olan mali ve hukuki konularda, işi yapacağınız ülkenin hukuk sistemini iyi bilen bir profesyonelden mutlaka yardım almalısınız. Farkında bile olmadan yapacağınız ufak bir hata bütün emeğinizin boşa gitmesine neden olabilir. Ayrıca zayıf olduğunuzu düşündüğünüz konularda da mutlaka ilgili kişilerin yardımına başvurun. Örneğin müşteri ilişkileri konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahip değilseniz, bu alanda uzman bir kişiden alacağınız görüşler, fikrinizi potansiyel müşterilere ulaştırmanızı kolaylaştırabilir.

5. Tecrübeli Olduğunuz Bir Alana Girin

Girişimcilik her ne kadar sıfırdan başlamak gibi gözükse de, tecrübe sahibi olduğunuz bir alana yönelmeniz her zaman daha iyi olacaktır. Bu durum aslında fikrinizin uygulanabilir olup olmamasıyla da yakından alakalı. Size uzak olan bir alan hakkında ortaya attığınız fikrin geleceğini tahmin edemeyebilirsiniz fakat daha önce aşina olduğunuz, tecrübe ettiğiniz alanda gerçekleştireceğiniz projelerin altından çok daha rahat bir şekilde kalkabilirsiniz. Eğer bu şekilde olmasa bile, yanınızda girmek istediğiniz alana dair bilgisi olan bir kişi mutlaka bulunmalı. Hiç tanımadığınız bir sektöre girerken fikir danışacağınız biri olduğu takdirde, ekstradan çıkan zorlukları daha kolay atlatabilirsiniz.

6. Sermayenizi Doğru Kullanın

Başarılı girişimcilerin birçoğu, hayallerini gerçekleştirmeye kısıtlı bir bütçe ile başladıklarını söylüyorlar. Fakat onların doğru yaptıkları şey, ellerindeki kısıtlı bütçeyi olabilecek en iyi şekilde değerlendirmek. İşe yeni başlayan girişimcilerin en sık yaptıkları hatalardan biri, sermayelerini doğru kullanmamaktır. Bir iş planı olduğu gibi, her girişimcinin aynı zamanda bir harcama planı da olmalıdır. Gereksiz harcamalardan ve projeniz ile alakası olmayan yatırımlardan kaçınmalısınız. Sermayenin planınıza göre doğru dağıtılmış olması ve doğru yerlerde kullanılması sizi başarıya götüren adımlardan biri olacaktır.

7. Daima Bir Çıkış Planınız Olsun

Çıkış planı fikri, girişimciliğin ruhu ile ters düşüyor gibi gözükebilir. Aslında birçok girişimci de bunu böyle değerlendiriyor. Fakat burada önemli olan, projeyi oluşabilecek herhangi bir soruna karşı hazırlamaktır. Büyük emekler harcayarak başladığınız projeden zararla ayrılmak istemezsiniz. Bunun için her duruma yönelik bir planınız olmalı. Önemli olan projeden alabileceğiniz en fazla verimi alıp, zararı en aza indirebilmektir. Her duruma hazırlıklı olmanız gerekiyor. Ayrıca bir çıkış planı yaptıysanız, gerçekleştirmek isteyeceğiniz diğer fikirleriniz için de potansiyel bir gelecek yaratmış olursunuz.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.