Engelli emeklilik, çalışma hayatına devam eden engelli bireylerin belirli bir engel oranına sahip olmaları durumunda, normal emeklilik şartlarından farklı olarak daha az prim günü ve daha kısa sigortalılık süresi ile emekli olmalarını sağlayan bir sosyal güvenlik uygulamasıdır. Bu sistem sayesind engelli vatandaşlar daha erken yaşta emeklilik hakkı kazanabilirler.
Engelli bireylerin erken emekli olabilmesi için bazı temel şartların sağlanması gerekir. Bu şartlar, engel oranına, sigorta başlangıç tarihine, prim gün sayısına ve sigortalılık süresine göre değişiklik gösterir. 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile birlikte bu şartlar netleştirilmiştir.
%60 ve üzeri engelli bireyler:
15 yıl sigortalılık süresi ve 3960 prim günü
%50 - %59 engelli bireyler:
16 yıl sigortalılık süresi ve 4320 prim günü
%40 - %49 engelli bireyler:
18 yıl sigortalılık süresi ve 4680 prim günü
Ayrıca sigorta başlangıç tarihine göre yıllara yayılmış şekilde prim gün sayısı değişmektedir. Bu veriler SGK tarafından yayımlanan engelli emeklilik tablosuna göre belirlenmiştir.
Engelli bireylerin bu haktan faydalanabilmesi için, işe giriş öncesi engel durumunun bulunması gerekir. İşe başladıktan sonra oluşan engellilik durumu ise malulen emeklilik kapsamında değerlendirilir.
Bu da ilginizi çekebilir: Emekli Maaşı Üzerindeki Bloke Nasıl Kaldırılır?
Engelli emeklilik vergi indirimi, engelli bireylerin erken emekli olabilmesi için gerekli şartlardan biridir. Bu uygulama sayesinde, engelli bireyin vergi matrahı düşürülerek daha az vergi ödemesi sağlanır ve bu belge SGK’ya sunularak erken emeklilik hakkı elde edilir.
Vergi indirimi almak isteyen bireylerin, engellilik durumunu belgeleyen sağlık kurulu raporu ile Vergi Dairesi Başkanlığı’na başvurarak bu belgeyi almaları gerekir. Alınan vergi indirimi belgesi, SGK’ya sunulduktan sonra erken emeklilik işlemleri başlatılabilir.
Bu da ilginizi çekebilir: Malulen Emeklilik Nedir?
Engelli bireyler için vergi indirimi hesaplaması yapılırken aşağıdaki adımlar dikkate alınır:
Engelli bireylerin emekli maaşı hesaplanırken, aşağıdaki unsurlar dikkate alınır:
Bu faktörlerin birleşimiyle SGK, bireyin alacağı aylık emekli maaşını belirler. Engelli emeklilik maaşı, normal emekli maaşına göre daha farklı hesaplandığından bireysel koşullara göre SGK uzmanları tarafından detaylı şekilde değerlendirilir.
Bu da ilginizi çekebilir: Engelli Raporu Nasıl Alınır?
Engelli emekliliğine başvuru sırasında SGK’ya sunulması gereken belgeler şu şekildedir:
İşçi statüsünde çalışanlar için:
Bağ-Kur’lu çalışanlar için:
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.