Emekli olduktan sonra ülkemizde çalışmaya devam eden ya da kendi adına işyeri kurmak isteyen birçok emekli bulunmakta. Bu konuda ise özellikle bana en çok sorulan sorulardan birisi de Emekliler Şirket Kurabilir mi, şirket kurduğunda ya da işyeri açtığında maaşından herhangi bir kesinti olur mu sorusu olmaktadır. Bu içerikte emekli şirket kurabilir mi, şartları nelerdir ve kurduğunda maaş kesintisi ile vergi durumlarının nasıl olacağı hakkında ayrıntılı bilgi bulabileceksiniz. Ayrıca konu hakkında en çok sorulan soruların cevabını da paylaşacağım.
Emeklilerin kanunen şahıs ya da diğer çok ortaklı şirketleri kurmasında engel bir durum yoktur. Emekliler, ticari olarak bir engeli yoksa yani bu konuda bir yasak almadılarsa istedikleri zaman Limited Şirketi gibi şahıs şirketleri açabilir ya da çok ortaklı şirketlere ortak olabilirler.
Emekli şahıs şirketi avantajları Bağ-Kur priminden muaf olmalarıdır. Bunun dışında vergi ödemeleri ya da Sosyal Güvenlik prim ödemelerinde herhangi bir indirim sağlanmamaktadır. Şirket kurulduğunda emekli maaşından kesinti olmamakta ve ayrıca Bağ-Kur primi de ödenmemektedir. Tek avantajının bu olduğunu söyleyebilirim.
Bu da İlginizi Çekebilir: Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Kendi adına aylık alan emekliler şirket kurduğunda emekli maaşlarında herhangi bir kesinti olmaz. Ayrıca Bağ-Kur primi ya da başka bir zorunlu prim ödenmez. Ancak;
Malulen emeklilerin çalışma ya da işyeri açma, şirket ortağı olma ya da kendi adına şahıs şirketi kurma hakları bulunmamaktadır. İşyeri açan ya da şirket kuran malulen emeklilerin maaşları tamamen kesilir.
Emekliler istediği kapsamda işyeri açabilir. Basit usülde işyeri açmak için kanunen bir engel yoktur. Basit usülde işyeri açan emeklinin maaşından herhangi bir kesinti olmaz. Ancak basit usül mükellefiyet şartlarının sağlanması gerekir. Bunun için ilgili mevzuata göz atmanızı öneririm.
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan kendi adına emekli maaşı alan kişiler şirket kurduklarında Bağ-Kur primi ödemezler. Ancak, kişi ölüm aylığı alıyorsa ya da malulen emekli ise şirket kurduklarında Bağ-Kur primi ödemeleri gerekir.
Eşinden dul aylığı alanlar kendi adına şirket ya da işyeri açarlarsa Bağ-Kur kapsamına alınırlar. Kendi adlarına emekli maaşları varsa Bağ-Kur primi çıkmaz ancak sadece eşten dul maaşı alıyorlarsa bu durumda mükellefiyet başlangıç tarihi itibariyle Bağ-Kur devreye girer. Ayrıca bildiğiniz gibi eş tek başına aylık alıyorsa hisse oranı %75 olarak uygulanmaktadır. İstisnai bazı durumlar haricinde dul aylığı alırken işyeri açanların emekli hisse oranı da %50'ye düşebilmektedir.
Emekliler için vergide ekstra bir indirim ya da ek bir uygulama yoktur. Vergi, alış ile satış arasındaki kar esas alınarak ödenmektedir. Emekliler için de bu şekildedir ve farklı bir uygulama bulunmamaktadır.
Emekliler için işyeri açılışında sunulan bir vergi avantajı yoktur ancak engelliler engellilik oranına göre vergi indiriminden yararlanabilmektedir. Vergi indirim tutarları engellilik oranına göre değişmektedir. Net bilgi için bağlı olduğunuz Vergi Dairesinden bilgi alabilirsiniz.
Vergi indiriminden emeklilik diğer adı ile engelli emeklilik, malulen emeklilikten farklı bir emeklilik kapsamıdır. Vergi indiriminden emekli olanlar çalışabilir ve işyeri açabilir, şirket kurabilir. Maaşlarında herhangi bir kesinti olmaz ve ayrıca Bağ-Kur primi ödemez.
Hacettepe Üniversitesi İşletme mezunuyum. Hacettepe Üniversitesinde İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. İşverenler, sigortalılar ve çalışma hayatındakiler için danışmanlık hizmeti veriyorum.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.