Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT), din hizmetleri sınıfında görev almak isteyen adayların bilgi düzeyini ölçmek amacıyla yapılan bir sınavdır. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kadrolara yapılacak olan atamalar yeterlilik sınavı ile değil DHBT(Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi) sınavı ile gerçekleştirilmektedir.
DHBT sınavına girecek olan adaylar öğrenim düzeylerine göre KPSS Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavlarına girmek zorundadır. Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarının ardından DHBT sınavı kapsamında adaylara 40 adet soru sorulmaktadır.
Testte yer alan ilk 20 soru DHBT-1, ikinci 20 soru ise DHBT-2 kapsamında sorulmaktadır.
DHBT kapsamında ilk 20 soru temel din bilgisi sorularından oluşmaktadır. DHBT-1 konu başlıkları;
DHBT sınavının ikinci 20 adet sorusu adayların öğrenim düzeylerine göre farklılık göstermektedir. Lisans düzeyinde sınava girecek olan adaylar İlahiyat müfredatına göre, ön lisans düzeyinde sınava girecek olan adaylar ön lisans programı müfredatına göre, ortaöğretim düzeyinde sınava girecek olan adaylar ise İmam Hatip Okulları müfredatına göre hazırlanmış sorulara tabii tutulacaktır. DHBT-2 konu başlıkları;
Bu da ilginizi çekebilir: İmam Hatip Lisesi Mezunları Hangi KPSS'ye Girebilir, Hangi Kurumlara Atanabilir?
DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi), Türkiye'de Din Hizmetleri Sınıfı'na mensup olmak isteyenlerin veya bu alanda çalışmayı düşünenlerin girdiği bir sınavdır. DHBT sınavına girebilecek kişiler genellikle şu gruplardan oluşur:
Diyanet İşleri başkanlığı kadrolarında çalışmak isteyen adaylar DHBT sınavından en az 60 puan almalıdır.
DHBT sınavına girip gerekli puanı alan adaylar sonraki aşamalar için aşağıdaki şartları yerine getirmelidir.
Kur’an kursu öğreticiliği kadrosuna ilk defa atamada aranan şartlar:
İmam hatip lisesi veya üstü dini öğrenim mezunu olmak,
KPSS’den Başkanlıkça belirlenen puanı almış olmak, şartları aranır.
İmam-hatiplik kadrosuna ilk defa atamada aranan şartlar:
İmam hatip lisesi veya üstü dini öğrenim mezunu olmak,
İmam-hatiplik yapmaya mani bir özrü bulunmamak,
KPSS’den Başkanlıkça belirlenen puanı almış olmak, şartları aranır.
Müezzin-kayyımlık kadrosuna kadrosuna ilk defa atamada aranan şartlar:
Lise veya dengi okul mezunu olmak,
Hafız olmak (İmam hatip lisesi mezunları için bu şart aranmaz.),
KPSS’den Başkanlıkça belirlenen puanı almış olmak,
Bu da ilginizi çekebilir: İstanbul’daki Kurumların Memur Atama Puanları
İmam Hatip
İmam hatip, cami ve mescitlerde dini ibadetleri yöneten, cemaate dini konularda rehberlik eden ve din hizmetleri sunan görevlidir. Türkiye'de imam hatiplerin görevleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenir ve denetlenir. İmam hatiplerin başlıca görevleri ve sorumlulukları şunlardır:
Müezzin Kayyım
Müezzin kayyım, camide hem müezzinlik (ezan okuma) hem de kayyımlık (cami hizmetleri) görevlerini yerine getiren kişidir. Bu rol, özellikle küçük camilerde veya yeterli personelin olmadığı yerlerde sıkça görülür. Müezzin kayyım görevleri;
Bu da ilginizi çekebilir: Devlet Memurları Ek İş Yapabilir mi? Hangi Ek İşler Yapılabilir?
Kuran Kursu Öğreticisi
Kur'an kursu öğreticisi, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olarak Kur'an kurslarında eğitim veren, Kur'an-ı Kerim'i ve İslam dininin temel esaslarını öğreten kişidir. Bu öğreticiler, dini eğitim ve öğretim hizmetleri sunarak toplumun dini bilgilerini artırmayı ve İslam dinini doğru bir şekilde öğrenmelerini sağlamayı amaçlar.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.