GERİ

Başarısızlığın Sebepleri Nelerdir?


İnsan kariyer yolculuğu boyunca pek çok kez engellerle veya fırsatlarla karşılaşır. Hedefe doğru atılan adımların bazen beklenen sonucu vermemesi ile gelen başarısızlık, tıpkı işlerin yolunda gitmesi sayesinde başarı kazanmak kadar olağandır. Bazen başarısızlık hayal kırıklığı yaratabilir ve yeniden başlamak için harekete geçmekten kaçınmaya neden olabilir. Peki başarısızlık nedir?

Başarısızlık, başarı eksikliği veya bir beklentinin karşılanamaması olarak tanımlanır. Başarı kavramına çok fazla anlam yükleyebilirsiniz. Ancak bunu kendi değerinize, öz saygınıza veya kendinizi kabul etme duygunuza bağlıyorsanız daha objektif düşünebilmek için bakış açınızı değiştirmeniz gerekecektir. Elbette hiç kimse başarısız olma fikriyle yola çıkmaz. Bir konuda arzu ettiğiniz beklentiye ulaşmakta güçlük çekiyorsanız, izlediğiniz rotayı yeniden belirlemeniz, hatta bazen cesur kararlar almanız ya da belki birtakım planların yerine yenilerini denemeniz doğru olacaktır. Çalışmalarınızda deneyimlediğiniz başarı ve başarısızlığa neden olan etkenler hakkında fikir sahibi olduğunuzda izlediğiniz yöntemleri de doğru analiz edebilirsiniz.

Başarısızlık Nedenleri ve Çözüm Yolları

Oldukça yaygın olan başarısızlık anlayışı, bir hedef belirlemek ancak ona ulaşamamak olarak tarif edilir. Başarısızlıkla başa çıkmanın etkili yollarını öğrenmek, hedefinizi doğru kurgulamanıza, risk alma isteğinizi artırmanıza ve konfor alanınızın sınırlarını zorlamanıza yardımcı olabilir. Hatta çoğu zaman bir projede başarısız olmak, sonraki denemelerinizde başarıya ulaşmanıza fırsat tanıyabilir.

Başarısızlık ile Sonuçlanan Girişimlerin Nedenleri Nelerdir?

  • Yeterince Bilgi Sahibi Olmamak

Hangi konu üzerinde çalışıyor olursanız olun, başarı kazanmanın temel kurallarından biri ihtiyacınız olan bilgi birikimine sahip olmaktır. Farklı kaynaklardan yararlanmadan ya da eksik bilgiyi tamamlamak için çaba göstermeden konuya hakim olmanız neredeyse imkansız olur.

  • Amaçsız Olmak ve Hedef Belirlememek

Belirli bir amacınız olmadığında nereden başlayacağınıza karar verememeniz normaldir. Ulaşmak istediğiniz bir hedefin yokluğu tam olarak ne istediğinizi bilmemenizden kaynaklanır.

  • Plan Yapmamak

Bir hedefi belirlerken yol haritası çizmeden harekete geçmek olası aksilikler ile karşılaştığınızda paniklemenize, hata yapmanıza ya da belki pes etmenize neden olur.

  • Zamanı Etkin Kullanmamak

Başarısızlık nedenleri arasında önemli kavramlardan biri şüphesiz zamandır. Zamanı etkin kullanmadan gösterdiğiniz çaba bedensel ve zihinsel yorgunluğa neden olur. Bu da çalışmanızdan verim alamamanız anlamına gelir.

  • Ertelemek/Konsantre Olmamak

Ertelemek, plan eksikliği ile zamanı etkin kullanmamanıza bağlı olarak ortaya çıkan bir başarısızlık nedenidir. Dikkatinizi tam olarak yaptığınız işe odaklamadığınızda ve günlük çalışma planınıza sadık kalmadığınızda hata yapma olasılığınız artar.

  • Gerçekçi Olmayan Hedefler Koymak

Bilgi birikiminizin, deneyiminizin ve potansiyelinizin farkında olduğunuz zaman hangi hedefin sizin için ulaşılabilir olduğunu tahmin edebilirsiniz. Kapasite kullanımınızın üstünde çaba göstererek gerçekçi olmayan hedeflere ulaşmaya çalışmak risk almak demek değildir. Aksine yabancı olduğunuz bir kulvarda bocalamanız anlamına gelir.

Başarısızlık Nedenlerini Ortadan Kaldırmak İçin Çözüm Yolları Nelerdir?

Mesleki başarısızlıkla başa çıkmak çaba, kabul ve eylem gerektirir. Başarısızlığı başarıya nasıl dönüştürebileceğinize dair birkaç ipucu şöyle sıralanır;

  • Başarının sizin için ne anlama geldiğini tanımlayın. Neyi başarmak istediğinizi ve başarıyı nasıl ölçtüğünüzü bilmek, sizin için başarısızlığın tam olarak neyi ifade ettiğini veya olası bir başarısızlık durumunu nasıl aşacağınıza dair bakış açınızı belirlemenize de yardımcı olabilir.
  • Başarısızlığı yetersiz olma bilincinden ayırın. Başarısızlık, öğrendiğiniz bir şeyi deneme eyleminin işe yaramaması, yetersiz olma bilinci ise pes etme ve denemeye devam etmeme eylemidir. Bunları ayrı terimler olarak düşünmek başarıya yönelik motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olabilir.
  • Başarısızlığı bir araç olarak görün. Başarısızlık hakkındaki zihniyetinizi değiştirmeyi düşünmek, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını belirlemenize yardımcı olabilir. Başarısızlık deneyimini başarıya engel olmak yerine yenilik yapma fırsatı olarak görmek, durumu kabul etmenize ve kendi avantajınıza kullanmanıza yardımcı olabilir.
  • Sorumluluk alın. Başarısızlığınızı sahiplenmek çoğu zaman olgunluğun ve profesyonelliğin bir işaretidir; her ikisi de başarıya ulaşmada güçlü niteliklerdir.
  • Kendinize güvenin ve kararlı kalın. Etrafınızdaki kişiler başarıya ulaşmanıza ve başarısızlığın üstesinden gelmenize yardımcı olabilirken, başarı bilincinin büyük bir kısmı kendinize olan inancınızdan gelir. Yeteneklerinize güvenin ve mesleki hedefleriniz doğrultusunda sıkı çalışmaya devam edin. Hedeflerinize ulaşmak için atacağınız adımları ve eylemleri ana hatlarıyla belirtin.

Başarısızlık Nedenleri ile Psikoloji Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır?

Başarısızlık ile neticelenen çoğu çalışmanın temelinde duygusal nedenler yer alır. Hem karakter özelliklerinizi hem de psikolojik kalıplarınızı anne ve babanız aracılığı ile oluşturursunuz. Sevgi, şefkat ve ilgi görerek büyüyen çocukların kendi değerlerinin farkında olarak yetişmesi, özgüven kazanmaları ve başarılı olmaları üzerinde etkili olur. Aileden kaynaklanan başarısızlık nedenleri arasında, mükemmeliyetçilik, öz disiplin eksikliği, önyargılar, güvensizlik ve değersizlik duygusu bulunur. Ebeveynleri tarafından çoğunlukla takdir edilmeksizin diğerlerinin başarılarıyla karşılaştırılan çocukların kendilerini hayatın her alanında kazanmak zorunda oldukları bir yarışın parçasıymış gibi hissetmeleri kaçınılmaz olur. Diğer yandan erken çocukluk döneminde mükemmeliyetçi anne -baba tarafından yetiştirilmiş olmak, üzerinde çalışılan konu fark etmeksizin kişinin kendinizi daima yetersiz görmesine yol açar.

Bir başka açıdan ise aileden kaynaklanan başarısızlık nedenlerinden biri, önyargılardır. Genellikle korkuya dayanan ve tedbirli davranmak, kendini yabancı olduğu her duruma karşı korumaya almak olarak ortaya çıkan önyargılar yenilikçi bakış açısını engelleyen bir etkendir. Başarı kazanmak ile birlikte hayatın genelinde yaşam kalitesinin memnuniyet verici olması adına öz disiplin kurmak bir diğer etkendir. Düzenli uyku saatleri, sağlıklı beslenme, özbakım, yetenekleri geliştiren hobiler, egzersiz, ders çalışmaya ayrılan süre ve sosyal beceriler arasında kurulan denge öz disiplin ile mümkün olacaktır. Aile içinde öz disiplin kavramının eksikliği olduğunda kişinin hedef belirleme ve başarı kazanma motivasyonu arzu edilen beklentiye cevap veremez.

İşte Başarısız Olmak Nedir?

İş yaşamında bir şeyleri doğru yaptığınızı bilmek elbette güzeldir. İşvereniniz veya takım arkadaşlarınız tarafından takdir edildiğiniz zaman işinize duyduğunuz motivasyon çoğalır. Ancak işte başarısız olmak da tıpkı başarı kazanmak gibi dikkate değer bir kriterdir. Çünkü başarısız olduğunuzda neyi yanlış yaptığınıza dair bir öğrenme süreci geçirmiş olursunuz. Bu da gelecekteki başarılara yol açacak yeni bakış açıları ve deneyimler yaratabilir. Pek çok insan işte başarısız olma korkusu nedeniyle özgüven kaybına uğramakta, yeniden harekete geçmek için kendini hazır hissetmemektedir. Eğer başarısız olma hakkındaki endişelerinizin üstesinden gelmeyi seçerseniz, başarısızlık üzerinde durmak yerine alternatif yolları değerlendirebilir, yeniden aksiyon alabilirsiniz. Neyin yanlış gittiğini düşünmek yerine bir hatayı düzeltmek için çalışmak, motive olmanıza ve başarıya daha hızlı ulaşmanıza yardımcı olabilir. Unutmayın, işte başarısız olmak bir durumdan öğrenebileceğiniz dersler konusunda perspektif kazanmanıza, yeni bir plan oluşturmanıza ve bir dahaki sefere daha iyisini yapmanıza aracı olacaktır.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.