GERİ

Annelere Yarım Gün Çalışma İzni


Devlet çalışan kişiler için çeşitli uygulamalar getirerek vatandaşların çalışma hayatını bir nebze de olsa kolaylaştırmaya çalışmaktadır. Günümüzde işsizlik oranının yüksek olması sebebiyle çeşitli sebeplerden dolayı işten çıkan birinin tekrar aynı ya da farklı bir işe girmesi mümkün olmadığı için doğum yapmış annelerin de doğumdan önce işten çıkması ve ardından tekrar aynı işte kendine yer bulması pek mümkün olmuyor. Bu nedenle de devlet annelere yarım gün çalışma izni fırsatını sundu. Böylelikle anneler yapacakları doğumlara göre belirlenecek olan süreler boyunca yarı zamanlı çalışırken tam zamanlı şekilde maaş alabilecekler. Bununla birlikte doğan çocuk okul çağına gelene dek anneler yarı zamanlı bir şekilde çalışmaya devam edebilecek. Fakat iznin bitmesinin ardından tam zamanlı değil yarı zamanlı olarak ücret alabilecekler.

Yarım Gün Çalışma İzni Hangi İşlerde Geçerlidir?

Kısmi süreli çalışma talebi aşağıda yer alan istisnalar haricinde tüm iş yerlerinde geçerli olacaktır. İşverenlerin bu konuda "Hayır" deme hakları bulunmamaktadır. Fakat aşağıda yer alan listede bulunan işverenler uygun bulmadıkları zamanlarda kısmı süreli çalışma talebini reddetme hakkına sahiptir.

  • Özel Sağlık Kuruluşlarında sorumlu hekim, laboratuvar sorumlusu, mesul müdür ve sağlık hizmetinde çalışan kişiler,
  • Niteliği bakımından sürekli olarak çalıştıkları için durmaksızın işçi çalıştırmakta olan sanayi kuruluşları,
  • Bir yıldan kısa süren kampanya, taahhüt ve mevsimlik işlerde.

Yarım Gün Çalışma İzni Şartları Nelerdir?

Annelerin yarın gün çalışma izni alabilmeleri için bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kısmi süreli çalışma izni sadece eşin de çalışıyor olması halinde alınabiliyor.
  • Kısmi süreli çalışma talebinin en geç bir ay önceden işverene yazılı bir şekilde yapılması gerekiyor.
  • Yarın gün çalışma izninden yararlanmak isteyen annelerin eşinin çalıştığını belgeleyerek talep dilekçesi ile birlikte vermesi gerekiyor.
  • Anneye yarım gün çalışma izni ilk doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay ve üçüncü doğumda 6 ay olarak belirlenmiştir.
  • Çoğul doğumların gerçekleşmesi halinde izin günlerine ek olarak 1 ay daha eklenir.
  • Doğumu gerçekleşen çocuk engelli bir şekilde doğarsa anneye verilecek olan yarım gün çalışma izni 1 yıl olarak belirlenir.
  • Doğan çocuk hayatta olmalıdır.
  • Annelerin yarım gün çalışma izninden faydalanabilmesi için 16 haftalık ücretli analık iznini tamamlanmış olması gerekir.
  • Eğer baba kendine bakamayacak durumdaysa bu durumda çalışma koşulu aranmaz ve anneye yarım gün çalışma izni verilir. Fakat bunun için doktor tarafından rapor alınması gerekmektedir.

Yarım Gün Çalışma Ödeneğini Kim Öder?

Anneler yarım gün çalışma iznini kullanırken tam gün çalışıyormuş gibi ücret alırlar. Annenin yarı zamanlı bir şekilde çalıştığı sürenin karşılığı işveren tarafından verilmektedir. Bununla birlikte çalışılmayan yarım gün çalışma ödeneği İŞKUR tarafından ödenmektedir.

Yarı zamanlı çalışma ödeneğinin ödenebilmesi için doğum yapan annenin doğum yapma tarihinden önceki son 3 yıl içinde 600 günlük işsizlik sigortası bildiriminde bulunmuş olması gerekmektedir. Bununla birlikte analık izni kullanıldıktan sonra en geç 1 ay içinde İŞKUR' a başvuru yapılmalıdır.

Yarım Gün Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Anneye yarım gün çalışma izni başvurusu kişinin kendisi ya da eşi tarafından yapılması gerekmektedir. Bunun için yarı zamanlı çalışma dilekçesinin verilmesi gerekmektedir. Bu dilekçede yarım gün çalışma hakkının ne kadar kullanılmak istenildiği belirtilmelidir. T. C. Kimlik numarası ve sicil numarasının yazılmasının ardından yarı zamanlı çalışma başlangıç ve bitiş tarihlerinin de doğru bir şekilde girilmesi gerekmektedir.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.