Bu kişilerin sigortaları da yine devlet tarafından karşılanacak. Zaman'ın haberine göre maaşlar, net 740 TL olarak asgari ücret üzerinden hesaplanacak. Bu süre içerisinde stajyer, işyerine uyum sağlarsa ve işveren de isterse kadrolu olarak çalışmaya devam edecek.
Ayrıca işsizler için tam maaşla, en az 6 aylık geçici iş imkânı sağlanacak. Zaman'ın haberine göre Bakanlık, işbaşı eğitim programındaki yeni düzenleme ile istihdam imkânlarını artırmayı ve işsizlere nitelik kazandırmayı hedefliyor. Yeni düzenleme ile işbaşı eğitim programlarına başvuran kişilerin 6 ay boyunca maaş ve SSK primi devlet tarafından karşılanacak. Böylece işsiz gençler, tezgâhın başında ustadan işi öğrenecek. 6 ay boyunca uyum sağlarsa ve işveren isterse devam edecek. İşveren istihdam etmek istemese bile işsiz gençler meslek sahibi olacak. 6 ay boyunca maaşını ve primlerini devlet yatıracağı için de hiçbir kaybı olmadığı gibi geçici olarak işe kavuşacak. Halen Türkiye İş Kurumu, işbaşı eğitim programları düzenliyor. Ancak bu kurslara katılanlara maaş ödenmiyordu. Önümüzdeki günlerde hayata geçirilecek değişiklikle artık maaş ödenmeye başlanacak olması, talebi artıracak. İşsizlerin, bu süreçte nitelik kazanması hedefleniyor.
EN AZ 5 ÇALIŞANLI FİRMALARDA DÜZENLENİYOR
İşkur tarafından yürütülen işbaşı programları, işsizlere meslek ve tecrübe kazandırma işlevi görüyor. En az lise mezunu düzeyindeki işsizler, işverenle ortak yapılan programlar çerçevesinde işletmelerde istihdam ediliyor. 6 ay boyunca çalışan bu kişiler işveren için ücretsiz eleman niteliği taşıyor. İşsizler için de meslek ve tecrübe kazanma imkânı sağlıyor. Bu programlara katılan kişiler, o işyerinden ayrılsa bile daha sonraki iş başvurularında 'şurada çalıştım, şu meslekte tecrübem var' diyebiliyor.
İşbaşı programları en az 5 çalışanı bulunan firmalarda düzenleniyor. Bu programlara katılacak kişilerin, o işyerinde çalışan kişiler dışındaki kişilerden olması gerekiyor. Ayrıca işbaşı programına katılacak kişilerin, son altı aylık çalışan sayısına ilave olarak işe alınması gerekiyor. Böylece işverenin mevcut elemanlarından birini işbaşı programı kapsamında işe alması ya da işçilerinden birini çıkarıp yerine maaşını devletin ödediği birini almasının önüne geçiliyor.
Firma, işbaşı programı kapsamında stajyere başvurduğu meslek kapsamında fiilen çalıştırmak zorunda. Başvurduğu meslek dışı bir iş ise yaptıramıyor. İşbaşı programları günlük en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere haftalık 45 saat oluyor. Toplamda 6 ayı geçemiyor. İşbaşı programlarına katılacak kişilerin İşkur'a kayıtlı işsizler arasından seçilmesi zorunlu.
Uzmanlar, bu programın en önemli hedefinin işsizlere nitelik kazandırmak olduğunu belirtirken birçok işverenin sürekli olarak nitelikli eleman bulamamaktan şikâyet etmesine de dikkat çekiliyor. Bu staj programları ile devlet, işverene 'elemanını kendin yetiştir, mesleği öğrenene kadar maaşını ben ödeyeceğim' diyor. Bu programların en büyük eksiği, staja gelen kişilerin düzenli gelir elde edememesiydi. Daha önce günlük 15 TL cep harçlığı verilen kişilere artık aylık 740 TL net maaş ödenecek. Daha önce yalnızca sağlık primleri ödenen bu kişilerin sigortaları da yatırılacak. Bu harcamalar, İşkur tarafından İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.