Hem işverene hem de çalışana birçok yeni yükümlülük getiren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu haziranda uygulamaya girdi. Kanun, kamu ve özel sektöre ait bütün işleri ve işyerlerini, çırak ve stajyerler de dahil olmak üzere tüm çalışanları kapsama aldı. Böylece 1.4 milyon işletmeyi ve 11 milyon çalışanı kapsama alan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda işkolları az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere üç sınıfa ayrıldı ve düzenlemeler de buna göre yapıldı. Çok tehlikeli işler grubu için Ocak 2013’te, tehlikeli işler grubu için Mayıs 2013’te, az tehlikeli işler grubu için ise Mayıs 2014’te yürürlüğe girecek yasanın getireceği sorumluluklar için hazırlıklar da başladı. Kanuna göre işveren ve çalışanın yanı sıra aynı zamanda işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarına sorumluluklar yükleniyor, bir önceki kanundaki sorumlulukların altı çiziliyor. Öte yandan işverene maddi ve manevi tazminat, çalışana işi durdurma ve iş akdini fesih yetkisiyle birlikte işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanına yapacakları herhangi bir ihmal sonucunda yetkilerinin askıya alınması ve yetki iptali gibi sonuçlar doğuruyor.
Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Tezel, “Yeni yasayla çalışma ortamında herhangi bir güvensiz ve tehlikeli durumda İş ve Bölge Çalışma Müdürlüklerine başvurabilme ve işverenin iş akdini fesih etmesi, işin durdurulması neticesinde çalışmadığı günlerde de maaşını alabilme hakkı çalışanın elini güçlendiren önemli bir unsur” diyor. En önemli konulardan biri şirketlerin bulundurması gereken İş güvenliği uzmanı ile ilgili eksiklik. Halihazırda 9 binin üzerinde iş güvenliği uzmanı var. Toplam ihtiyacın 20 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Sektörde uzman açığı olduğunu vurgulayan PERYÖN Başkanı Yiğit Oğuz Duman, büyük işletmeler bu konuda yol alsa da sorun yaşadıklarını, ancak asıl problemin KOBİ’lerde görüldüğünü belirtiyor. Türkiye’nin iş güvenliği uzmanı ihtiyacının Bakanlığa göre 15 bin civarında olduğunu, bir başka hesaba göre 20 bini bulduğunu ifade eden Duman, belgeli uzman sayısının ise yaklaşık 8 bin civarında olduğunu söylüyor.
Duman, eski mevzuatta iş güvenliği uzmanı 50 ve daha fazla çalışanı olan işletmeleri, işyeri hekiminin ise 50 ve daha fazla çalışanı olan işletmeler için zorunlu olduğunu anlatıyor. Yeni kanunla, her işveren tehlike sınıfına göre hekim bulunduracak.
Henüz kapsamlı bir iş güvenliği kültürüne sahip olmayan işyerlerinde gerekli niteliklere sahip bir personelin iş güvenliği uzmanı olarak da görevlendirilebildiğini anlatan Arme İstisnai Eğitim ve Danışmanlık Genel Müdürü Serkan Küçük, "Üretimde çalışan bir mühendis aynı zamanda o firmanın iş güvenliği uzmanı olarak da görev yapabilir" diyor. Öte yandan görevinin yanı sıra uzmanlık yapmak isteyenler için ek bir gelir oluşturacağını da belirtiyor. Küçük, "Örneğin, bir firmanın bakım bölümünde çalışan bir mühendis aynı zamanda o firmanın iş güvenliği uzmanı olarak da Bakanlığa bildirildi ve kendisiyle sözleşme yapıldıysa, çalışma süresine bağlı olarak maaşında önemli bir artıştan bahsetmek mümkün" diye konuşuyor.
Kaynak: Habertürk
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.