GERİ

Yetenek Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılır?


İnsan kaynakları departmanlarının modern süreçlerle uyumlu, kurumun vizyon ve hedeflerini destekleyecek stratejilerle çalışması kaçınılmazdır. Günümüzün hızlı gelişen teknoloji ve bilgi sistemleri firmaları geleneksel uygulamaları arkada bırakıp yetenek yönetimi stratejisi yagpmaya yönlendirir. Nitelikli, üstün yetenekli çalışanların istihdam edilip rekabette fark yaratma üzerine kurulan yeni sistem hem müşteri memnuniyetini hem de kurumsal performansı artırır.

Yetenek Yönetimi

“Yetenek yönetimi nedir?” sorusuna sektörde bulunan üstün yetenekli çalışanların araştırılıp bulunması, onların istihdam edilmesi, performanslarının artırılması ve şirkete bağlılıklarının sağlanması olarak yanıtlanabilir. Yetenek ise temelde yatkınlığı aynı zamanda beceri, algı, yaratıcılık, pratiklik, tecrübe, liderlik gibi özelliklerde üstün niteliklere sahip olmayı ifade eder.

Yetenek Yönetimi Neden Önemlidir?

21.yüzyılda firmalar arasındaki rekabet gittikçe çetin bir hal almaktadır. Önceki dönemlerde sigorta kesintileri, personel ücretleri gibi durumlar nedeniyle maliyet unsuru görülen iş gücü rekabette fark yaratmanın temeli haline gelmiştir. Burada farkı yaratacak olansa nitelikli, kaliteli yani yetenekli çalışanlardır. İnsan kaynakları yetenek yönetimi ile belirtilen nitelikteki çalışanlar kuruma kazandırılır ve onların yeteneklerinden en iyi şekilde faydalanma yoluna gidilir.

Yetenek Yönetimi Nasıl Yapılır?

Yetenek yönetimi uygulamaları kurumların ihtiyaçlarına göre uygun pozisyona, doğru zamanda doğru kişiyi istihdam ederek gerçekleştirilir. Böylece yetenekli kişilerin zorlu rekabet koşullarına en verimli şekilde dahil edilmeleri ve kuruma katkı sağlamaları amaçlanır.

Yetenek Yönetimi Örnekleri

Yetenek yönetimi örnekleri dahilinde birçok uygulama gösterilebilir. Bunlar arasında yeteneklerin kategorilendirilmesi, kişilerin uygun pozisyonlara yerleştirilip güçlendirilmesi, performansında gelişim olan çalışanların ödüllendirilmesi, şirkete en verimli olabilecek kişilere önemli sorumluluklar verilmesi, eğitim programları vb. yer alır.

Yetenek Yönetimi Sisteminde Hangi Süreçler Bulunur?

Kariyer ve yetenek yönetimi stratejileri belli başlı önemli süreçleri kapsar. Yetenek yönetimi aşamaları şunlardır:

  • Pozisyon analizinin belirlenmesi ve ihtiyaç analizinin yapılması
  • İlgili pozisyon için seçilen çalışana beklentilerin net şekilde aktarılması
  • İşe alımdan sonra çalışana etkin bir oryantasyon eğitimi verilmesi, gerekli dokümanların sunulması ve kişinin doğru yönlendirilmesi
  • Çalışanın performansını güçlendirme yönünde düzenli eğitim programları sunulması
  • Düzenli performans değerlendirmeleri ile çalışana ve işverene geri bildirimlerde bulunmak
  • Başarılı çalışanların motive edici konuşmalar, ödüllendirmeler, sosyal haklar ile kalıcılığının ve şirkete bağlılığının sağlanması
  • Yetenekli bir çalışan işten ayrılmak istediği takdirde mülakat ile nedenleri öğrenmek böylece mevcut çalışanların devamlılığını sağlamak ve gelecekte istihdam edilecek kişiler için çözümler yaratmak

Yetenek Yönetimi Neden Şirketlerin Süreçlerine Dahil Edilmelidir?

İşletmelerin çağın zorlu ve sert rekabet koşulları altında varlığını sürdürebilmesi için yetenek yönetimi modelleri ön plana çıkmıştır. Yetenek yönetimi süreci ne kadar etkin sürdürülebilirse kurumlar açısından büyüme istikrarını yakalamak da o derece kolaylaşır. İşe alım aşamasında ihtiyaçlara ve gelişime en uygun adayların seçilip, onların güçlendirilmesi kurumlara rekabette büyük avantaj sağlar. Sürecin verimliliği, sistemin doğru şekilde oturtulup sürdürülmesi ile yetenekli, nitelikli çalışanlar kitlesi oluşturulabilir.

Yetenek Yönetimi Uygulamaları

İK yetenek yönetimi işe alım, elde tutma, geliştirme ve performans süreçlerini kapsayan uygulamalar ile yönetsel-kurumsal başarıyı hedefler. Yetenek yönetimi eğitimi ise tüm uygulamalardan üst düzey verim almak maksadıyla insan kaynakları uzmanlarına, departman yöneticilerine, üst düzey yöneticilere, danışmanlara ve eğitimcilere verilir. Türkiye’de Turkcell, Türk Telekom, Türkiye Microsoft, General Electric gibi birçok kurumsal firma tarafından etkin şekilde yetenek yönetimi uygulamaları gerçekleştirilir.

9K Modeli: Yetenek yönetimi uygulamaları denildiğinde dünyanın hemen her yerinde uygulanabilecek 9 Kutu Matrisi öne çıkar. Yatay eksende performans dikey eksende ise potansiyeli ölçerek çalışanlar hakkında isabetli değerlendirmeler yapmaya olanak sağlayan uygulama her çalışana özgü gelişim stratejilerini de ortaya koyar. Her çalışanın güçlü ve zayıf yönlerini net şekilde görebilir, 9 kombinasyonun temsil ettiklerini göz önüne alarak stratejilerinizi daha kolay şekilde oluşturabilirsiniz.

7R Modeli: Yetenek yönetimi stratejisi kapsamında başarılı sonuçlar veren diğer bir uygulama da 7R modelidir. 7R modeli (Right Person, Right Position, Right Time, Right Capability, Right Mindset, Right Organization, Right Cost) ile şirketler 7R modeli doğrultusunda seçtikleri kişileri en verimli şekilde konumlandırarak uzun vadede sürdürülebilirliği sağlar, olası risklerin önüne geçer.

Bu da İlginizi Çekebilir: Lider ve Yönetici Arasındaki Farklar Nelerdir?

Stratejik Yetenek Yönetimi

Stratejik yetenek yönetimi ile çalışanların yetenek ve yetkinliklerini verimli şekilde yönetebilmek mümkündür. Şirketinizin misyon ve vizyonuna uyumlu, kurumsal hedefleriniz yönünde çalışarak size büyük katkılar sunan yetenekli çalışanlar ile ilerlemek sektörde kayda değer fırsatlar elde etmenizi sağlayabilir. Neticede stratejik yetenek yönetimi çalışanların performansını en üst düzeye çıkarma yönünde adımlar atmayı gerektirir. Profesyonel bir yetenek yönetimi uzmanı ile çalışmanız ise süreçte alınması gereken kararları netleştirir ve istenen sonuçlara ulaşmayı kolaylaştırır.

Stratejik Yetenek Yönetimi Neden Önemlidir?

Amerika, Japonya, İngiltere gibi gelişmiş ülkelere baktığınızda stratejik yetenek yönetiminin ne kadar etkin kullanıldığı görülür. Tüm dünya genelinde yetenekli insanlara ilgi ve talep artmaktadır. Stratejik yetenek yönetimi sayesinde insanlar kendi yeteneklerine uygun mesleklere yönelirken hem kendilerine hem de çalıştıkları firmaya maksimum fayda sağlama fırsatı yakalarlar. Sonuç olarak yenilik, gelişim ve sürdürülebilirlik adına önemli adımlar atılır. Daha dinamik ve verimli bir çalışma ortamı da sisteminin getirdiği avantajlardan biridir.

Yetenek Havuzu

Yetenek havuzu hem mevcut hem gelecekte oluşabilecek yetenek ihtiyaçları için oluşturulan bir platformdur. Kurum içinde bugünden değerlendirmeler yapılır ve organizasyondaki çalışanların kariyer planlamalarına sistematik şekilde katkı sağlanır. Böylece iş gücü açığı dolayısıyla oluşabilecek riskler minimuma indirilir. Aynı zamanda yetenekli çalışanlara değer verildiği gösterilmiş olunur.

Yetenek Havuzu Oluşturma Nasıl Gerçekleştirilir?

Yetenek havuzu oluşturma sürecinde öncelikle gruplar ve kategoriler belirlenir. Yetenek havuzuna giriş kriterleri de ortaya koyulur. Yetenek değerlendirme (Performans değerlendirme, potansiyel değerlendirme, değerlendirme ve gelişim merkezi, yetkinlik ve yetenek envanteri değerlendirme, soru formu ile değerlendirme vb.) ve yetenek toplantıları (9 Box iş aracına göre yapılan değerlendirmeler) havuza eklenecek üstün nitelikli çalışanları belirlemeye yardımcı olur. Genellikle genç yetenek, uzman, kıdemli uzman ve yönetici kategorileri için seçmeler yapılır.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.