Yurtdışında çalışabilmeniz için genellikle çalışma iznine ihtiyacınız vardır. Bazı ülkelerde çalışma izni almanız için bir işverenin sizi işe aldıktan sonra size sponsor olması gerekmektedir. Sponsor şirket ya da istihdam sponsoru bularak gitmek istediğiniz ülkede istihdam edinmenizi ve bu sayede yasal olarak yurtdışında yaşamanıza ve çalışmanıza olanak sağlamaktadır. Bir şirket yada kuruluş size sponsor olduğu zaman gittiğiniz ülkenin vatandaşı ile aynı çalışma koşullarında ve aynı ücret aralığında çalıştırılacağınızı garanti etmiş olursunuz.
Peki, yurtdışı çalışma sponsorluğunun detayları nelerdir? Yurtdışı çalışma sponsoru nasıl bulunur? Tüm cevapları eleman.net İş Rehberi’nde sıraladık..
Çalışma izni başvurusu: Sponsorunuz, sizin adınıza çalışma izni başvurusunda bulunacak ve gerekli belgeleri sağlayacaktır.
Vize: Sponsorunuz, vize başvurusunda bulunmanız için size gerekli belgeleri sağlayacaktır.
Yerleşim: Sponsorunuz, konaklama bulmanıza ve diğer yerleşim prosedürlerine yardımcı olabilir.
Yurtdışında yapılacak bir istihdamın ülkedeki işgücü için bir sorun olmayacağı belirlendikten ve yurtdışındaki ülkede istenilen nitelikte kişilerin bulunamadığına dair kanıtlar oluşturulduktan sonra diğer belgelerle birlikte işvereniniz sponsorluk işlemlerine başlayabilir.
Tüm bu süreçler çok fazla detay içerdiği ve izlenmesi gereken uzun bir yol olduğu için yurtdışında çalışma sponsoru bulmak zorlu bir süreç gibi gelebilir.
Vize başvurunuz sırasında sunmanız gereken resmi evraklara ek olarak vize sponsorluk dilekçesi yazmanız gerekmektedir. Vize sponsorluk belgesi ise sponsorun vize başvurusu sahibine maddi destek sağlayacağına dair resmi bir beyanıdır. Dilekçede sponsorun ve vize başvurusu sahibinin bilgileri, seyahat amacı ve sponsorun maddi durumuna dair bilgiler yer alır.
Bu da İlginizi Çekebilir: Dolarla Maaş Alan Meslekler Nelerdir?
Yurtdışında sponsorlu iş bulmanın birkaç yolu vardır:
Çok uluslu şirketlerin web sitelerini ve iş ilanlarını kontrol edebilirsiniz. Şirketlerin yurtdışı ofislerine doğrudan başvuru yapabilirsiniz. Kariyer fuarlarına ve networking etkinliklerine katılıp çevrenizi genişleterek yeni iş imkanlarına ulaşabilirsiniz.
LinkedIn ya da Indeed gibi popüler pek çok kariyer platformunda güçlü bir profile sahip olmak, yayınlar yapmak ya da network kurmak uluslararası şirketlerin dikkatini çekebilmenizi sağlayabilir. Aynı zamanda çok sayıda iş ilanı yayınlanıyor, ilanlardan anında haberdar olmak için e-posta bildirimlerinizi açıp kısa sürede başvuruda bulunarak özgeçmişi ilk incelenen adaylardan olabilirsiniz. Ayrıca gitmek istediğiniz ülkede tercih edilen başka iş arama siteleri varsa onları bulup şansınızı artırabilirsiniz.
Fuarlar iş anlaşmaları yapmak ve yüz yüze yapıldığı için etkili bir tanışma, iş görüşmesi yapmak için çok uygun bir yerdir. İşverenlerle tanışabilir ve iş imkanları hakkında bilgi alabilirsiniz. CV'nizi ve portfolyonuzu fuara götürmeyi unutmayın.
Bu ajanslar, yurtdışında iş bulmanıza ve sponsorluk almanıza yardımcı olabilir. İşlere göz atmanıza, boş pozisyonlara başvurmanıza ve platformlarında bulunan kaynakları ücretsiz olarak kullanmanıza olanak tanırlar. Size danışmanlık sağlayacak olan ajansın güvenilir olduğundan ve sizden yüksek ücret talep etmediğinden emin olun.
İngiltere, iş fırsatlarının çok olduğu ancak vizeniz veya Ankara anlaşmanız yoksa iş bulmanın çok zor olduğu bir ülke. Ankara Anlaşması vizesi (Turkish Businessperson and Worker Visa) ile Türk vatandaşları, uzmanlık alanlarına uygun birçok iş kolunda İngiltere’de iş kurabilme imkanına sahip olurlar. Ankara Anlaşması vizesiyle toplam yedi yıllık sürenin b Sponsorlu İş Bulmak için İpuçları:eşinci yılında süresiz oturum hakkı elde edebilirsiniz.
Dil Becerilerinizi Geliştirin: Yabancı dil becerileriniz, yurtdışında iş bulma şansınızı artıracaktır. Vize başvurusunda bulunan adaylardan IELTS bütün bandlardan min 5.0 ve eşdeğeri bir sonuç almış olması beklenmektedir.
CV'nizi Ve Portfolyonuzu Güncelleyin: CV'niz ve portfolyonuz, yurtdışındaki işverenlere becerilerinizi ve deneyimlerinizi gösterecek önemli araçlardır. LinkedIn’de işinize uygun ilanlarda geçen açıklamaları, arama kriterlerini CV’nize ekleyebilirsiniz.
Sabırlı Olun: Yurtdışında sponsorlu iş bulmak zaman alabilir. Pes etmeyin ve aramaya devam edin. Çok sayıda işe başvurusunda bulunmuş olmak sizi yıldırmasın. Başvurularınız olumlu sonuçlanmasa bile bu süreçte iş görüşmesi deneyiminizi artırmanız ve İngilizcenizi sınamanız açısından size faydalı olacaktır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.