GERİ

Ticaret Ünvanı Nedir?


Şirket kurmak isteyenlerin karşılaştığı ilk sorun ticaret ünvanıdır. Kuruluşuna karar verdiğiniz anda birçok farklı alternatifle karşılaştığınız şirket ünvanları arasından en uygun olanı bulmak kimi zaman zorlayıcı olabilir. Her birinin anlamlarını bilmenin yanı sıra size getirisini ve maliyetini de düşünmeniz gerekir. Peki ticaret ünvanı nedir, örnekleri nelerdir? Gelin, detaylara bir göz atın.

Ticaret Ünvanı Nedir?

Sektör ne olursa olsun bir hizmet veya ürün alım satımı içindeyseniz ticaret yapıyorsunuz demektir. Ülkemiz kanunlarına göre tacirlerin işlemlerinin hepsi belli kurallarla çerçevelenir. Kuralların en başında da piyasada varlığınızı ifade eden bir ünvana sahip olmanız gerekliliği gelir. Kısaca ticari piyasalarda sizi tanımlayan isim sizin ünvanınızdır. Türk Ticaret Kanunu ticari işlemlerin tamamında sizi ünvanınızla tanır ve sınıflandırır. Dolayısıyla şahıs veya sermaye şirketi ayrımı olmaksızın tüm şirketlerin bir ünvanı olması temel zorunluluktur. Şirketinize bir isim verdikten sonra onun ünvanını da belirleyerek kurulum için gerekli yasal işlemlere başlayabilirsiniz.

Ticaret Ünvanı Nasıl Alınır?

Şirketiniz için ünvan alırken bazı önemli kurallara dikkat etmeniz gerekir. Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre her tacir işletmesi için açılışın gerçekleştiği günden itibaren yaklaşık 2 hafta içinde ünvanı tescil ve ilan ettirmesi zorunludur. Bu her ticari işletme için gerekli bir uygulamadır. Şirketin anonim veya limited koşullarına bağlı olarak kuruluşunda ünvana ilgili kuruluş şeklinin de eklenmesi gerekir. Ticaret ünvanı örnekleri olarak ABC İnşaat Anonim Şirketi, UYZ Gıda Limited Şirketi gibi isimleri göstermek mümkün.

Ticaret Ünvanı Tescili Nasıl Yapılır?

Şirket isminizi belirledikten sonra şirket açılışı gününden itibaren iki hafta süre içinde seçtiğiniz ünvanla birlikte bağlı bulunduğunuz Ticaret Tescil Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekir. Başvuruyu siz veya çalışacağınız muhasebeciniz yapabilir. Müdürlükler Ticaret Bakanlığı’na bağlıdır. Bulunduğunuz şehirde hangi müdürlüğe bağlı olduğunuzu Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nden öğrenebilirsiniz. Müdürlüğe başvurduğunuzda ünvanınızı tecil işlemlerini başlatmış olursunuz. Tescil için istenen belgeler genel olarak şöyledir:

  • Dilekçe
  • Aslı ve fotokopisi olmak üzere 2 adet imza beyannamesi
  • Kimlik fotokopisi
  • Şahıs firmalarında mükellef görüntüleme evrakıyla taahhütname (Aslı ve fotokopisi)

Başka evrak gerekliliğini de ilgili müdürlük veya muhasebecinizle görüşerek netleştirebilirsiniz.

Gerçek Kişi Ticaret Ünvanı Nedir?

Şirket kuruluşunda birçok farklı seçenek görebilirsiniz. Düşük maliyetle kurulabilen ve gelir vergisi kazanç tutarı üzerinden belirlenen şahıs şirketleri kurulumu ve kapanışı en pratik olan firmalardır. Gerçek kişi olarak da isimlendirilen gerçek kişi ticaret ünvanı da şahıs şirketinin ticari zeminde temsil edileceği adıdır. Türk Ticaret Kanunu 14. maddesine göre gerçek kişi ticaret ünvanı ad ve soyaddan oluşur. Şahıs şirketi kurucusu hukuki olarak da firmanın temsilcisidir. Gerçek kişi ticaret ünvanı örnekleri için tacirin adı ve soyadını içeren kuruluş isimlerine göz atabilirsiniz.

Tüzel Kişi Ticaret Ünvanı Nedir?

Kuruluşunda ortaklı girişim olan şirketler ticari olarak tüzel kişiliktir. Tüzel kişiler onu oluşturan şahıslardan bağımsız ayrı bir kişi olarak kabul edilir. Şirketi ortaklı olarak kurduğunuz zaman onun için belirleyeceğiniz isimle tüccarlık yapmaya başlarsınız. Ticari zeminde bu isim şirketinizi temsil eder. Tüzel kişi ticaret ünvanı örnekleri sonunda “anonim şirketi” veya “limited şirketi” terimleri geçen isimlerdir. Yukarıda okuduğunuz ABC İnşaat Anonim Şirketi’ni anonim şirket ticaret ünvanı örnekleri arasında düşünmek mümkündür. Aynı şekilde limited şirket ticaret ünvanı örnekleri için de UYZ Gıda Limited Şirketi gibi isimleri göz önünde bulundurabilirsiniz.

Ticaret Ünvanının Korunması

Tüzel veya gerçek kişi olarak kurulan şirket için alınan ünvanda iki parça vardır. Bu parçalardan biri çekirdek diğeri ise ektir. Ünvanını korumak için ismin usulüne uygun şekilde tescil ettirilmesi gerekir. İlgili Kanun’un maddelerine göre tescilli ünvanlar tam anlamıyla koruma altındadır. Usule uygun tescil ettirilmemiş ünvan ve diğer tanıtım enstrümanları sadece haksız rekabet hükümlerine göre korunmaktadır.

Ticaret Ünvanının Devri

Ticari işletmelerin el değiştirmesinin yanı sıra iki ya da üzeri şirketin birleşmesi veya bir işletmenin mevcut bir diğerine katılması da devir kapsamında değerlendirilir. İşletme devrinde aksi kabul edilmedikçe ünvanı da devretmek gerekir. Bunun aksi tarafların ticari işletme devri sözleşmesinde belirtilmesi önemlidir. Eğer sözleşmede belirtilmezse işletmeyi devreden ticaret ünvanını da devretmiş sayılır.

Ticaret Ünvanı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşletmeniz için ünvan alırken bazı kriterlere özellikle dikkat etmelisiniz. Bu kriterleri ise şöyle sıralamak mümkün:

  • Seçtiğiniz ünvanın daha önce başkası tarafından alınmamış olması gerekir. Tescili silinmiş bir ünvan için başvuru yapıyorsanız üzerinden 5 yıl geçtiğini teyit etmelisiniz.
  • Yabancı dilde bir isim düşünseniz bile işletmenizin yapacağı alım satımın konusu ve türü için Türkçe tanımlama yapmanız önemlidir.
  • Anonim ve limited şirket kuruyorsanız ünvanda iştigal konusuyla ilgili en az bir ibarenin yer alması gerekir.
  • Ünvanda ülke adı yer alacaksa şirket isminin ilgili ülkenin yetkililerince onaylanmış olması koşulu aranır.
  • İşletme isminde yer alan tüm ifadelerin genel kültür ve ahlak çerçevesine uygun olması önemlidir.
  • Gerçek kişi tacir ünvanlarında çekirdek kısım ad ve soyaddan oluşur. Şahıs şirketi ticaret ünvanı çekirdek kısmı örnekleri şöyle düşünülebilir: Ahmet Semra Ulaşım Ticaret Limited Şirketi. Buradaki “Ahmet Semra” ünvanın çekirdek kısmıdır.

Ticaret hayatı ilgili kanun ve yasal düzenlemelerle disipline edilmiş korunaklı bir ekosistemdir. Tacir olmak için şirket kuruluşundan itibaren konuyla ilgili deneyimli bir finans uzmanının görüşlerini almak size büyük avantaj sağlar.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.