Hem teorik olarak görülen eğitimleri hem de iş dünyasında mesleki açıdan pratik bilgiyi desteklemek üzere yapılmakta olan faaliyetlere staj adı verilmektedir. Bu sürece dahil edilmiş olan kişilere ise stajyer denir. Stajyerler zorunlu ve gönüllü olarak ikiye ayrılılar. Stajyerler işletmede görev aldıkları için sigortaları ödenmeli ve son yasal düzenlemelerle birlikte belirli bir ücret almak zorundadırlar. Bu yazımızda sizlere stajyer maaşı ve staj ücretleri konusunda genel bilgiler vereceğiz.
Yasal düzenlemelerle beraber, tüm stajyerlere asgari ücretin yüzde 30'u kadar, yani 3.420.40 TL maaş ödenmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu minimum tutardır. İşletmeler isterlerse bunun üzerinde ücret verebilir. Eğer işletmede 20'den az personel çalışıyorsa bu ücretin 2.280,40 TL’sini, 20'den fazla personel varsa bu kez 1.140,20 TL’sini devlet öder.
İşletmeler, öğrencilerin ücretlerini her ayın 10'uncu gününe kadar öğrencilerin banka hesabına yatırır. Devlet katkısı ise her ayın 25'ine kadar ilgili işletmenin okul müdürlüklerine bildirdiği hesaba aktarılır.
Stajyer maaşı, güncel asgari ücret temel alınarak hesaplanır. Buna göre, 20 ve üzeri çalışama sahip bir işletmede stajyer maaşı hesaplanırken, güncel net asgari ücretin yüzde 30'u stajyer maaşı (3.420.40 TL) olarak belirlenir. Bu ücret stajyere ödenmesi gereken minimum tutardır.
Gönüllü stajlar, okul tarafından staja tabii tutulmayan ve bu konuda herhangi bir zorunluluğu olmayan, not bazında herhangi bir değerlendirmeye girmeyen stajlara denmektedir. Pek çok öğrenci okulları tarafından zorunlu tutulmamış olsalar da mesleki olarak bilgi edinebilmek ve tatil günleri verimli bir şekilde geçirerek mesleğinde tecrübe edinebilmek için çeşitli şirketlerde staj yapar. Zorunlu stajlar ise okul tarafından yapılması zorunlu kılınmış olan ve not sistemine dahil edilerek sigortalılığı da okul tarafından desteklenmekte olan stajlardır. Bağlı bulunulan okulların, bölümlerin ve mesleği bir gerekliliği olarak da belirlenmiş olan dönemler dahilinde stajların zorunlu olarak yapılması gerekmektedir. Kişi zorunlu olsun ya da olmasın sigortalı kapsamında yer almak zorunda olup, işveren tarafından gerekli sigortalılık işlemlerinin yapılması gerekmektedir.
Lise zorunlu stajlarında uygulanan maaş üniversite stajında olduğu gibi meslek net asgari ücretin yüzde 30’u kadardır. İşveren tarafından ödenmesi gereken tutar, işletmenin büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.
Temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere brüt asgari ücret 13.414,50 Liraya, net asgari ücret ise 11.402,32 Liraya çıkarılmıştır. Son yapılan yüzde 34'lük asgari ücret zammı sonrası zorunlu stajyer maaşı 3.420.40 Lira olarak belirlenmiştir.
Henüz eğitimini tamamlamamış ya da yeni tamamlamış bir birey, tecrübe kazanmak amacıyla bir işletmede gönüllü staj yapmak isteyebilir. Zorunlu stajlarda, bireylerin sigortası eğitim kurumu tarafından karşılanmaktadır. Gönüllü stajlarda ise bireylerin sigortası eğitim kurumu tarafından karşılanmaz ve devlet tarafından işletmeye maaş desteği verilmez. İşletmelerde sigortasız personel çalıştırılamayacağı için gönüllü stajyerlerin sigortası asgari ücret üzerinden ödenir. Gönüllü stajyerlerin maaşları da en düşük güncel asgari ücret kadardır.
Mesleki Eğitim Kanunun kapsamında on ya da daha üzeri personel çalıştırmakta olan işletmelerin stajyer çalıştırma zorunluluğu bulunmaktadır. Buna göre on ya da daha üzeri çalışana sahip olan iş yerlerinde personel sayısının %5'inden daha az olmamak üzere teknik ve mesleki eğitim kurum ve okulu öğrencilerine beceri eğitimi yapılması zorunludur. Bu bakımdan örneğin 50 çalışana sahip olan bir iş yerinde çalıştırılması gereken stajyer hesabında 50*%5 = 2.5 sayısına ulaşılır. Bu da bu işyerinde en az 3 stajyerin çalıştırılması gerektiği anlamına gelmektedir.
Yukarıda bahsi geçtiği üzere bu zorunluluğu yerine getirmeyen kişilere ceza uygulanacaktır. Stajyer çalıştırmayan işyerlerinin, çalıştırmadığı her öğrenci başına eğitim süresi boyunca 18 yaşını bitirmiş olan kişilere ödenen net asgari ücret tutarının üçte biri nispetinde ve yirmi ya da daha fazla personel çalıştıran iş yerlerinde üçte ikisi nispetinde mesleki eğitime katılma payı ödenme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu ceza idari bir para cezası değil, zorunlu bir katılım payı olup, MEB Merkez Saymanlık Hesabına yatırılmaktadır.
Zorunlu olarak staj yapacak bireyler, işe başlamadan önce sigorta girişleri yapılır. Bu yasal bir zorunluluktur. Sigortasız staj yaptırılması yasal olarak mümkün değildir. Zorunlu stajlarda stajyerin sigortası eğitim kurumu tarafından karşılanır. Gönüllü stajyerlik ise aslında başlangıç seviyesinde işe başlamaktır. Gönüllü stajyerlerin normal çalışanlardan farklı bir statüsü bulunmamaktadır. Gönüllü stajyerlerin sigortası işveren tarafından karşılanır.
Son yasal düzenlemelere göre stajyerler için prim oranı %1'dir. Sigorta primi, eğitim kurumu tarafından SGK’ya ödenir.
Zorunlu staj sürecinde olan lise öğrencileri haftada en fazla 3 gün çalışmalıdır. Zorunlu stajlarını yapan üniversite öğrencileri ise haftada 6 gün ve günde 45 saati aşmayacak şekilde çalışmalıdır. Çalışma sürelerinin normalden az olmasıyla, stajyerlerin eğitim süreçlerini aksatmamak amaçlanmaktadır.
Eleman.net’te her gün farklı sektörlerden stajyer iş ilanları yayınlanıyor. Eleman.net’e üye olup özgeçmişinizi oluşturun. Ardından, ana sayfada stajyer kelimesi ile arama yapın. Arama yaptıktan sonra, ekranın üst bölümünde yer alan “Arama Seçimleriniz” menüsünden aramanızı kaydedebilir ve alarm kurabilirsiniz. Böylece, aramanızla ilgili yeni iş ilanları e-posta adresinize düzenli olarak gönderilir.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.