GERİ

Staj Yapılan Firmada İşe Başlamak İçin Öneriler


Stajyerlik mezun olmadan yapabileceğiniz en akıllıca hareketlerden biridir. Zorunlu staj dönemi dışında özel staj programlarını takip etmeniz ve eğitim hayatınız staj yapmaya boyunca devam etmeniz mezuniyet sonrası size çok büyük avantajlar sağlayacaktır. Elbette, staj yerinde tam zamanlı çalışan olarak kalmak da mümkün. Eleman.net verilerine göre özellikle finans, medya, pazarlama alanlarında staj yerinde işe girme oranı diğer alanlara göre çok daha fazla. Peki, stajdan sonra işe girmek nasıl mümkün olabilir? Staj yerinde kalmak için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşe alım uzmanlarımız ve İK yöneticilerimiz sizin için derledi.

İletişimi Koparmayın

Stajyerlik döneminde birçok kişiyle yakınlaşma fırsatı bulursunuz. Özellikle kurumsal firmalarda staj dönemlerine özel hazırlanan mentörlük ve üst düzey yöneticilerin birebir kontrolünde gerçekleşen Shadow programları sayesinde genç stajyerler üst ve orta düzey yöneticilerle yoğun iletişim kurarlar. Bu dönemde sağlanan sıcak iletişim stajın bitmesiyle sona ermemelidir.  İlişkilerinizi sürdürmek için yöneticinizle  ve diğer çalışma arkadaşlarınızla LinkedIn üzerinden bağlantılı kalın. Bu sizin yeteneklerinize ve ilgi alanınıza uyan bir fırsat olduğunda ilk önce sizi hatırlamalarını sağlayacak, ayrıca size gerektiğinde danışmanlık ve tavsiye sağlamalarını da mümkün kılacaktır.

Teşekkür Edin

Stajyerlik döneminiz bittiğinde, müdürünüz ve beraber çalıştığınız mesai arkadaşlarınıza el yazısıyla yazılmış notlar verin. Onlara bu öğrenim deneyimi ve fırsatı için teşekkür edin. Bu "eski kafa" teşekkür fikri çok dikkat çekecek ve kesinlikle ileride hatırlanacaktır.

Geri Dönüş İsteyin

Yöneticinizden ya da iş arkadaşlarınızdan aldığınız geri bildirimler ve yorumlar kendinizi keşfetmeniz ve eksiklerinizi kapatmanız için mükemmel fırsatlar sunar. Staj süresince sık sık geri bildirim isteyin ve iş arkadaşlarınızın yorumlarınız alın. Bu turumunuz, yöneticinize ve iş arkadaşlarınıza işinizi iyi yapmak ve yeteneklerinize değer katmak için ne kadar hevesli olduğunuzu gösterecektir.

Ne İstediğinizi Açıkça Belirtin

İş dünyasında fikirlerini ve taleplerini uygun üslupla ve zamanında açıkça ifade edebilenler takdir edilir. Siz de taleplerinizi ve fikirlerinizi açıkça ortaya koymaktan çekinmeyin. Sık sık yöneticinize tam zamanlı olarak kalmak istediğinizi söyleyin ve açık bir pozisyon olup olmadığını sorun. Şimdi olmasa bile ne zaman olacağını bilemezsiniz. Hevesli olmanız, açık bir pozisyon oluşması durumunda akla gelenlerden biri olmanızı sağlayabilir. 

Mesai Arkadaşlarınızı Tanıyın

Öğle yemeği, doğum günü, kutlama gibi özel anlarda iş arkadaşlarınıza beraber zaman geçirme fırsatlarını kollayın ve bu anları kaçırmayın. Herhangi bir organizasyonda iş arkadaşlarınıza destek olmak için hevesli olun. Bu, staj dönemi içinde yorulmanıza sebep olabilir ancak başınız sıkıştığında başvurabileceğiniz insanların sayısını da artıracaktır.  

Sözünüzü Tutun ve Aceleci Davranmayın

Her zaman size verilen bir işte sizden beklenenden daha fazlasını yapmaya çalışın. İşleri zamanında teslim edin ancak aceleci de davranmayız. Yöneticinizin de bilgisi dahilinde ekstra araştırmalar yapın. Bitmiş işinizi tekrar kontrol edin ve eğer bir sunum yapıyorsanız başka bir seçenek ekleyin. Bir zorluk karşınıza çıktığında yöneticinize gitmeden önce kendiniz çözüm üretin. Yöneticinize kendi bulduğunuz yolları ileterek çözüm isteyin.

Boş Zamanlarınızı İyi Değerlendirin

Özellikle staj programına sahip olmayan firmalarda bazı günler stajyerler için boş geçebilir. Böyle günleri kesinlikle sosyal medyada zaman harcayarak geçirmeyin. Mesai arkadaşlarınıza yardıma ihtiyaçları olup olmadığını sorun, hatta kendi projelerinizden bahsedin. Destek talep eden departmanlara yöneticinizin bilgisi ve onayı dahilinde destek olun. Emin olun hem yöneticiniz hem de destek olduğunuz ekiplerin yöneticileri bunu fark edecek ve ilerisi için not alacaktır.

Hatalarınızı Kabullenin

En tecrübeli çalışanlar bile iste hata yapabilir. Tıpkı işte yeni olan birisinin yapabileceği gibi ve tabii ki siz de… Kötü bir çalışanı iyi bir çalışandan ayıran fark, yapılan hatalar değil, bu hatalardan ne kadar çabuk geri dönüldüğüdür. Bir hata yaptığınızda yöneticiniz bunu kabullenecek kadar olgun olduğunuzu ve bu hatadan öğrenecek bir şeyler çıkaracağınızı gösterin.

Profesyonel Olun

Eğitim hayatındaki davranış kalıplarından sıyrılıp iş hayatına uygun profesyonel bir şekilde davranmaya özen gösterin. Ortama uygun şekilde giyinin. Geç kalmamaya özen gösterin. Gerekirse mesaiye kalın. Yöneticinizle ve iş arkadaşlarınızla seviyeli bir iletişim kurun. Olumsuz durumlarda davranışları ve sözleri kişisel algılamayın. Sakinliğinizi ve pozitif tavrınızı koruyun. İşinizi ne kadar ciddiye alırsanız, yöneticiniz sizi gelecek planlarında o kadar düşünecektir.

Şirketin Yazılı Olmayan Kurallarını Öğrenin

Birçok şirketin giyim tarzı ve davranışlar konusunda yazılı olmayan kuralları vardır. Örneğin bazı firmalar mesaiye bir parça geç gelen çalışanlar konusunda esnektir, işlerini zamanında bitirdikleri sürece. Ancak bazı firmalar bu konuda daha sert olabilir. Ofis "kültürü" hakkında bir fikir edinmek için yöneticinizin ve mesai arkadaşlarınızın nasıl giyindiğini, davranışlarını ve insan ilişkilerini inceleyin. Bu şekilde sadece ortama hızlıca uyum sağlamayacak, ayrıca bu firmanın sizin için uzun dönemde uygun olup olmadığını da anlamanıza yarayacak.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.