GERİ

Sıcak Havalarda Nasıl Çalışılmalı?


Yaz ayları gün geçtikçe daha da sıcak oluyor. Ofiste veya sahada çalışıyorsanız sıcak havalarda çalışmak da epey zorlaşır. Yaz aylarını daha verimli geçirebilmek ve daha rahat çalışabilmek için bazı şeylere dikkat etmeniz gerekir.

Sıcak havalarda dikkatsiz davranmak, iş performansınızı etkilemenin yanı sıra sağlığınıza bile zarar verebilir. Bu yüzden nasıl giyindiğinize, nasıl beslendiğinize dikkat etmelisiniz. Ayrıca kendinizi serin tutmalı, vücudunuzu güneşten ve sıcaktan olabildiğince korumalısınız.

Sıcak Havalarda Nasıl Serinlenir?

Klimalı bir ofiste çalışmıyorsanız, serinlemek çok büyük bir dert olabilir. Sahada veya ofiste çalışırken serinleme yöntemi olarak masaüstü veya taşınabilir mini vantilatörler tercih edebilirsiniz. Masaüstü vantilatörlerin bazıları elektrikle çalışırken bazıları da USB aracılığıyla bilgisayara bağlanabilir. Taşınabilir mini vantilatörler ise pille veya şarjla çalışabilir.

Çalışırken ellerinizi ve ayaklarınızı soğuk tutarak da serinleyebilirsiniz. Yapılan bir araştırmada elleri buzlu suya batırmanın kan akışını yavaşlattığını ve vücut ısısını düşürdüğü saptanılmış. Sık sık ellerinizi soğuk suyla yıkayarak veya elinize soğuk termo jel alarak vücut ısınızı düşürebilirsiniz.

Sahada çalışırken çok sıcakladığınızda damarların yüzeye yakın olduğu bilek ve ense için de soğuk tutma yöntemini deneyebilirsiniz. Bu bölgelerde kan daha çabuk soğur ve soğuyan kan tüm vücuda hızla dağılır.

Sıcak Havalarda Nasıl Beslenmeli?

Öğle yemeğinde tükettiğiniz gıdalar ve mesai saati boyunca içtiğiniz içecekler de çok önemlidir. Sıcak havalarda beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Hem sağlığınız için hem de fazla sıcaklamamak için bilinçli bir şekilde beslenirseniz yaz ayları daha kolay geçecektir.

Ofiste çalışırken kahve tüketmeye alışık olablirsiniz. Fakat yazın kan akışını hızlandıran kafeinli gıdalardan ve sıcak içeceklerden uzak durmalısınız. Mümkün olduğunca soğuk içecekler tüketmeniz, daha serin kalmanıza yarayacaktır.

Öğle yemekleriniz de gün boyu içtiğiniz şeyler kadar önemlidir. Yemek tercihlerinizi de sıcak yemeklerden ve çorbalardan değil, salatalardan ve hafif yiyeceklerden yana kullanabilirsiniz. Öğlen yemek için işe hafif bir salata getirmek, fast-food yiyeceklere göre hem sıcak havalara daha uygun hem de daha ekonomik olacaktır.

Sıcak havalarda terlemek vücuda su kaybettirir. Bununla başa çıkmak için de bol bol su tüketmelisiniz. Karpuz gibi bol sulu meyveleri atıştırmalık olarak yanınıza almak iyi bir fikir olabilir. Bunun yanında terle beraber tuz kaybı da yaşandığı için günde en az bir maden suyu içmeniz de uzmanlar tarafından önerilir.

Bu da İlginizi Çekebilir: Erken Yaşta Çalışmaya Başlamanın Faydaları

Sıcak Havalarda Nasıl Giyinmeli?

Sıcak havalarda nasıl giyindiğiniz de oldukça önemli. Özellikle sahada çalışıyorsanız ve güneşe maruz kalıyorsanız, giydiğiniz kıyafetlere daha fazla önem vermelisiniz. Güneş ışınlarını üstünüze çekecek koyu renkli kıyafetlerden kaçınmalı, açık renkli kıyafetler giymelisiniz.

Ayrıca ağır kumaşlı veya polyester içeren kıyafetlerden de kaçınmanız gerekir. Yaz aylarında cildinize nefes aldıracak ince ve pamuklu kıyafetler giymek, serin kalmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca bol kıyafetler de giyebilirsiniz.

Sahada çalışırken güneşten korunmak için şapkalar ve güneş gözlükleri de kullanabilirsiniz. Bu aksesuarlar, yüzünüze direkt güneş gelmesini engeller ve sizi güneş ışınlarından korur.

Sıcak Havalardan Nasıl Korunmalı?

Yaz aylarında UV ışınlarının etkisi de oldukça artar. Güneşten korunmak, hem cilt hastalıklarına hem de güneş yanıklarına karşı büyük bir önlem. Bunun için oldukça dikkatli olmak gerekiyor.

En bilinen ve en önemli korunma yöntemlerinden biri güneşin yeryüzüne dik geldiği saatlerde güneşte kalmamak. Bu, saha çalışanları için elbette mesai saatlerinin büyük bir kısmı anlamına geliyor. Saat 10.00 ile 16.00 arasında güneş ışınları yeryüzüne denk geliyor ve öğle saatlerinde hava en yüksek sıcaklıklara ulaşıyor. Bu saatlerde mümkün olduğunca gölgede durmaya özen göstermelisiniz.

UVA ve UVB ışınlarının cilde etkileri hakkında doktorlar çokça uyarı yapıyorlar. Güneşe maruz kalmak ve bronzlaşmak cilt kanserine kadar pek çok zararlı cilt hastalığına sebebiyet verebiliyor. Bu yüzden dışarıda olduğunuz süre boyunca cildinizin açıkta kalan kısımlarına güneş kremi sürmeyi ihmal etmemelisiniz.

Özellikle yazın giyilen ince kumaşlı kıyafetler UV ışınlarını geçirebilir. Dolayısıyla sıradan kıyafetler güneşten sizi yeterince korumaz. Daha etkili bir koruma için UV korumalı kumaşlardan yapılan kıyafetleri tercih edebilirsiniz. Bu kıyafetlerin kumaşları UV ışınlarına daha dayanıklı olması için özel hammaddelere, dokuma şekline ve boyaya sahiptir.

Çalışma şartlarınız nedeniyle tüm bu önlemlere rağmen sıcağın ve güneşin etkisinden kaçmakta zorluk yaşıyor olabilirsiniz. Sağlığınız için akşam eve geldiğinzde vücudunuzu onarmaya zaman ayırmalısınız. Soğuk bir duş almak, temiz havası olan serin bir odada uyumak ve uykuyu yeterince almak vücudun kendini onarmasına yardım eder.

Sıcak Havalarda Yaşanabilecek Sağlık Problemleri Nelerdir?

  • Sıcak/Güneş Çarpması: Vücut aşırı ısındığında ve ısısını düşüremediğinde meydana gelir. Doğru tedavi uygulanmazsa kalıcı hasara ve hatta ölüme bile neden olabilir. Sıcak çarpması geçiren kişide terleme görülmez, bulantı ve kusma gözlemlenir.
  • Sıcak Bitkinliği: Sıcak hava ve sıvı yetersizliğinden kaynaklanır. Kişide halsizlik gözlemlenir. Solunum ve nabız hızlıdır fakat vücut soğuktur. Hayati bir tehlikesi yoktur.
  • Kramplar: Aşırı terleme sonrası vücudun mineral dengesi bozulabilir. Tuz ve mineral kaybının en sık yan etkilerinden biri de kramplardır. Bunun için düzenli olarak kan değerlerini ölçtürmeli, magnezyum ve kalsiyum içeren gıdalar tüketmelisiniz.
  • Güneş Yanığı: Uzun süre güneşe maruz kalmak cildinizin yanmasına da sebep olabilir. Beyaz tenli insanlarda daha sık görülür. Ciltte kızarıklık, kabarcıklar ve ağrı gibi semptomları vardır. İleri derece yanıklarda doktora gidilmesi önerilir.
  • Sıcak Ödemi: Sıcak havalarda damarların genişlemesi sonucu görülen bir problemdir. El ve ayaklarda şişme görülür. Ödem çözücü gıdalar tüketilmesi ve bol su içilmesi önemlidir.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.