Bir şirkette bütün yasal süreçlerin doğru ve eksiksiz biçimde işlemesi hem işletmenin sorumlulukları hem de işverenlerin hakları açısından son derece önemlidir. İşletmelerde işçilerin sosyal güvenlik hakları ile ilgili olarak yerine getirilmesi gereken prosedürlerden biri de Sosyal Güvenlik Kurumu yani SGK işe çıkış giriş bildirgesi işlemidir. Siz de sigortalı işe giriş bildirgesi nedir ve nasıl alınır sorularının yanıtları için aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz.
SGK işe giriş bildirgesi, bir işyerinde sigortalı olarak çalışmaya başlayan kişilerin yasal prosedürlerinin yerine getirilmesine denir. Sigortalı işe giriş bir diğer ifadeyle işe yeni başlayan personelin sosyal haklarının sağlanması için SGK’ya başvurmasıdır. Sigortali işe giriş bildirgesi 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca yerine getirilmesi gereken bir prosedürdür.
SGK işe giriş bildirgesi nedir sorusu gibi bu prosedürün gerekçesi de merak konusudur. İşe giriş bildirgesi, işçiler için kamuya bağlı SGK tarafından sağlanan hakları güvence altına almak için verilir. 4/A, 4/B ve 4/C işe giriş bildirgesi, personellerin çalışma hayatı boyunca sosyal güvenliğini ve emeklilik döneminde elde edecekleri hakları sağlamak içindir.
SGK işe giriş bildirgesi, ilgili kanun altıncı maddesinin (I) bendi kapsamındaki personeller için başlangıç tarihinden itibaren bir içinde, bu kapsam dışında kalanlar için ise başlangıç tarihinden itibaren 15 gün içinde verilmelidir.
SSK işe giriş bildirgesi doldurma işlemi internet üzerinden yapılabilir. Bunun için çalışana ait bilgiler kullanılarak SGK internet sitesinde yer alan Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri başlıklı sayfadan işlem yapmak gereklidir. Bu bölümdeki formları doldurarak ve gerekli adımları tamamlayarak e-SGK işe giriş bildirgesi doldurulabilir.
SGK işe giriş bildirgesi görüntüleme ve doküman olarak alma işlemleri internet üzerinden gerçekleştirilebilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresini ziyaret etmek gerekir. İşe giriş bildirgesi e-Devlet üzerinden çalışanın TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile giriş yapılarak temin edilebilir. Bunun için e-Hizmetler bölümünden “4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi” sekmesi seçilmelidir.
Part time çalışanlar için SGK sigortalı işe giriş bildirgesi hazırlarken tam zamanlı çalışanlar için uygulanan prosedürün aynısının uygulanması gerekir. Bu durumda tek fark vardır o da bildirgenin düzenlenmesi sırasında Kısmi Zamanlı Çalışan butonunun işaretlenmesi gerekir.
Çalışanlar yurt dışına çıkmak istediği takdirde ilgili ülkenin konsolosluğuna işe giriş bildirgesini de ibraz etmelidir. 4A işe giriş bildirgesi üzerinden çalışmaya devam eden personeller vize başvurularının onaylanması 4A işe giriş çıkış bildirgesi dokümanını teslim etmek zorundadır. 4A işe giriş çikiş bildirgesi gerekli durumlarda e-Devlet’ten olduğu gibi e-SGK, SGK şubeleri ya da şirketin muhasebe birimlerinden temin edilebilir.
Sigorta işe giriş bildirgesi 5510 sayılı kanun gereğince zamanında yerine getirilmelidir. İşe giriş bildirgesi ne zaman verilir ve işe giriş bildirgesi iptal süresi nedir gibi konular kanun çerçevesinde ilerlemelidir. Zamanında yapılmayan bildirimlerde işe giriş bildirgesi geç verme cezası uygulanır.
Zamanında yapılmayan bildirim için bir aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır. Bu durum yıl içinde iki kere gerçekleştirilirse birinci ihmal için iki asgari ücret, ikinci ihmal için beş asgari ücret tutarında ceza uygulanır. Belirli durumlarda işe giriş bildirgesi geç verme cezası indirimi uygulanabilir.
SGK işe giriş bildirgesi nasıl alınır sorusunun ardından belgenin sistemlerde görünür ve erişilebilir olması da önemli bir konu haline gelir. İşe giriş bildirgesi e-Devlet’te görünür hale geldiğinde SGK, sigortalı çalışanları SMS yoluyla bilgilendirir ve bu bildirim itibariyle bütün detaylar e-Devlet üzerinden ulaşılabilir hale gelir.
SGK işten çıkış bildirgesi de SGK’nın sisteme girdiği veriler doğrultusunda e-Devlet üzerinden görüntülenebilir. İşten çıkış süreci tamamlanınca personelin kayıtlı numarasına SMS ile bilgilendirme yapılır. Mali tatilde işe giriş bildirgesi süreçleri, duruma göre daha uzun bir süre içinde sisteme girebilir.
SGK işe giriş bildirgesi doğrulama işlemleri, e-Devlet’ten alınan belge üzerindeki barkod yoluyla yapılabilir. Doğrulama işlemini yapmak isteyen kişi e-Devlet’e giriş yaparak ilgili belgeyi “4A Giriş ve Çıkış Belgesi Doğrulama” bölümünden kontrol edebilir. Bu süre zarfında işe giriş bildirgesi güncelleme işlemi gerçekleştirildi ise SGK işe giriş bildirgesi nereden alınır sorusunun yanıtındaki gibi e-Devlet’ten yeni bir belge oluşturmakta yarar vardır.
SGK işe giriş bildirgesi, çalışanın işe ilgili tarihte başlamaması gibi durumlarda iptal edilebilir. İşe giriş bildirgesi iptali, e-SGK üzerinden gerçekleştirilebilir. İşe giriş bildirgesi iptal süresi, çalışanın işe başlama tarihini takip eden ilk iş günü saat 23.59’a kadar olarak belirlenir.
SGK hizmet dökümü, çalışanların iş hayatları boyunca sigortalı olarak çalışma geçmişlerini toplu halde gösteren belgedir. e-Devlet ve e-SGK üzerinden görüntülenebilir.
SGK prim borcu sorgulamak için e-SGK internet sitesi ziyaret edilebilir ve e-Devlet şifresi ile sigorta prim borcu sorgulanabilir.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.